Klantenbeoordeling /10

Hoelang de hypotheekrente vastzetten?

Nederlanders zetten de lage hypotheekrente steeds langer vast. Slim, maar ook duurder en niet altijd nodig. Zo kies je de rentevastperiode die bij je past.

Lage hypotheekrente lang vastzetten

De hypotheekrente is historisch laag. Om hier nog een lange tijd van te profiteren, zetten Nederlanders de hypotheekrente steeds langer vast.

Was een aantal jaren geleden de rentevastperiode van 10 jaar het meest populair, nu is dit de peridode 20 jaar vast. Zelfs de rentevastperiode van 30 jaar is aan een opmars bezig.

De hypotheekrente nu voor lange tijd vastzetten?Bereken hier je laagste hypotheekrente >

Hoelang de hypotheekrente vastzetten?

Met een lange rentevastperiode kies je voor de zekerheid dat de hypotheekrente gedurende een langere periode gelijk blijft. Een lange rentevasteperiode is daarom ook wat duurder. Met de lage hypotheekrente van dit moment is dit erg interessant, maar niet voor iedereen.

Hoe lang je de hypotheekrente het beste kunt vastzetten is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Hoe ontwikkelt de hypotheekrente?

  • Lang: door de hypotheekrente lang vast te zetten anticipeer je op een stijgende rente in de toekomst. Gedurende de rentevastperiode stijgt de rente niet mee.
  • Kort: daalt echter de hypotheekrente, dan kun je hier niet zo makkelijk van meeprofiteren. Bij een lange rentevastperiode is het duur om je hypotheek over te sluiten vanwege de hoge boeterente.

Het is daarom verstandig om eerst onze renteverwachting te raadplegen voordat je de hypotheekrente vastzet.


2. Hoeveel zekerheid heb ik nodig?

  • Lang: door je hypotheekrente lang vast te zetten heb je de zekerheid dat je rentelasten gedurende deze periode gelijk blijven. Als je maximaal leent of verwacht dat je inkomen de komende jaren gelijk blijft, is dit een verstandige keuze.
  • Kort: leen je niet maximaal of los je de hypotheek geduren de looptijd af, dan kun je beter kiezen voor een korte rentevastperiode. Dit is goedkoper en een eventuele renteverhoging in de toekomst kun je prima opvangen.

3. Hoeveel wil ik lenen?

  • Lang: door de hypotheekrente 10 jaar of langer vast te zetten kun je meer lenen. Vanaf deze rentevastperiode mag de werkelijke rente gebruikt worden bij de berekening van de maximale hypotheek. De werkelijke rente is op dit moment lager dan de toetsrente. 
  • Kort: is het niet nodig om maximaal te lenen, dan is het geen belemmering om te kiezen voor een korte rentevastperiode. Je bent dan goedkoper uit.

Lees meer over de hypotheeknormen in 2021.

4. Wat zijn mijn toekomstplannen?

  • Lang: een lange rentevastperiode is natuurlijk ideaal als je nog lang in de woning blijft wonen. Heb je verhuisplannen en wil je de hypotheekrente lang vastzetten? Kies dan voor hypotheek waarbij een verhuisregeling in de voorwaarden is opgenomen. Als je dan gaat verhuizen, kun je je huidige huidige hypotheek (inclusief rente) meeverhuizen.
  • Kort: ga je op termijn jouw woning verkopen en een andere woning huren, dan is het natuurlijk niet nodig om de hypotheekrente lang vast te zetten. Je betaalt dan onnodig teveel.

5. Let op bij NHG!

Heb je nu een NHG-hypotheek en koop je in de toekomst een duurder huis, dan valt de mogelijk niet meer binnen de NHG-grens. Je kunt dan geen hypotheek met NHG meer sluiten. Bij een aantal geldverstrekkers betekent dit ook dat het niet mogelijk om de hypotheek (met de vaste rente) mee te verhuizen. Met een lange rentevasperiode zou je onnodig meer betalen.

Wat is de beste rentevastperiode voor jou? Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct