Klantenbeoordeling 8.2/10

Hoelang kunnen starters nog profiteren?

Starters profiteren op dit moment van voordelige financieringsvoorwaarden en een gunstige woningmarkt. Hoelang blijven deze voordelen bestaan?

Voordelig financieren

Starters kunnen op dit moment hun eerste woning voordelig financieren. Een hypotheek is niet alleen relatief goedkoop, ook zijn de verstrekkingsnormen ruim in vergelijking met de komende jaren.

Gratis telefonisch oriëntatiegesprekStel je vragen + eerste berekening mogelijkheden


  • De hypotheekrente is historisch laag. Voorlopig blijft de rente laag zo. Dit blijkt onder andere uit de renteverwachting van Hypotheek-Rentetarieven.
  • In 2014 kun je tot 104% van de marktwaarde lenen. Daarna wordt dit afgebouwd tot 100% in 2018. Dit betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om een woning te kopen.
  • Voor een verbouwing of renovatie betaal je nu slechts 6% BTW. Vanaf 1 juli 2015 wordt dit BTW-tarief verhoogd naar 21%.
  • In 2014 kunnen ouders tot € 100.000,- belastingvrij schenken voor de woning.
  • Op dit moment is het mogelijk om een starterslening af te sluiten. Dit potje voor een ruimere hypotheek voor starters is bijna leeg en wordt waarschijnlijk niet meer gevuld.
  • De huizenprijs stabiliseert op dit moment. De kans is dus groot dat je op de bodem van de woningmarkt koopt.
  • Bij een hypotheekrente vanaf 10 jaar rentevast kun je nu meer lenen omdat er met een lagere toetsrente gerekend mag worden.

Een echte kopersmarkt

De huizenmarkt is op dit moment een echte kopersmarkt. Veel woningen staan te koop voor een gunstige prijs. We zien echter dat de druk van de verkoper, voor starters, weer stijgt.

Door de gunstige financieringsvoorwaarden is een grote groep starters in beweging gekomen. Zij hebben echter interesse voor maar een deel van de woningmarkt. Woningen in de lagere prijsklasse in de grote steden zijn op dit moment populair bij starters. Het aanbod van deze populaire starterswoningen is beperkt en loopt snel terug. Hierdoor stijgt in sommige gevallen de prijs weer.

Ben je er klaar voor?

Een woning kopen is niet voor iedereen de beste keuze. Wanneer je flexibel wil zijn, is huren een betere optie. Ook is het lastig om hypotheek te sluiten zonder vast inkomen. Een vast contract (of minimaal een intentieverklaring) is daarom een vereiste. Een negatieve BKR-notering wordt door geen enkele bank geaccepteerd.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct