Klantenbeoordeling 8.2/10

Hoeveel kan ik lenen? Bereken het op FX.nl

Hoeveel kan ik lenen? Met deze vraag begint vaak een kredietaanvraag. Lees hoeveel je maximaal kunt lenen met je inkomen onder de huidige kredietnormen.

In dit artikel bespreken we hoeveel je kunt lenen bij het afsluiten van een consumptief krediet. Hier kunt je de maximale hypotheek berekenen.

Inkomen en lening

Hoeveel je kunt lenen is voor een groot deel afhankelijk van je inkomen. Ten eerst moet dit inkomen ‘vast en bestendig’ zijn. Hier vallen ook pensioen en bepaalde uitkeringen onder:
 

  • Met een bijstandsuitkering en een werkloosheidsuitkering kun je geen lening krijgen.
  • Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en een nabestaandenuitkering kun je wel een lening krijgen.

Naast je inkomensgegevens, vragen kredietverstrekkers ook naar je woonsituatie en maandlasten. Op deze manier bepalen ze hoeveel je verantwoord kunt lenen.

Hoeveel kun jij lenen?Vraag vrijblijvend een leenofferte aan >

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je uiteindelijk kunt lenen wordt bepaald door de leennorm beschreven in de Gedragscode Consumptief Krediet. Deze leennorm is het bedrag dat de consument, na aftrek van vaste lasten ter beschikking moet hebben: Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is dit:

0,15 x ( het netto-inkomen van de consument verminderd met de basisnorm en de basishuur ) vermeerderd met de basisnorm.

Uiteindelijk bepalen de kredietverstrekkers hoeveel je aan de hand van deze norm kunt lenen. Bij een leningaanvraag zullen ze het leenbedrag toetsen.

Minimale lening

Bij de meeste kredietverstrekkers kun je minimaal € 5000,- lenen. Dit is bijvoorbeeld ideaal om dure rekening couranten zoals (credit card, post order of rood staan), naar over te sluiten. Een consumptief krediet is in veel gevallen goedkoper.

Let op: bij een lening lager dan € 5000,- is er vaak sprake van een flitskrediet of minilening. Dit zijn leningen met een lage leensom en een looptijd van minder dan 3 maanden. Deze leningen staan bekend om hun woekerrentes tot 14%.


Maximale lening

Het hoogst mogelijke bedrag dat je zonder onderpand kunt lenen is € 75.000,-. Je inkomen en overige verplichtingen bepalen of je dit bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen. Dit wordt bij je leenaanvraag berekend en bepaald.

Tip: heb je een koopwoning, dan kun je het bedrag ook hypothecair financieren, bijvoorbeeld door de bestaande hypotheek te verhogen. Bij een leenbedrag van boven € 25.000,- is dit voordelig door de lagere hypotheekrente.

Het leenbedrag en de leenrente

De leenrente is mede afhankelijk van hoeveel je leent. Over het algemeen zijn de lage leenbedragen het duurst. Bij de hoogste leenbedragen kan de kredietverstrekker een extra opslag vragen. Het optimum, ofwel de laagste leenrente, ligt bij een lening van € 25.000,-. Dit is het leenbedrag waarmee kredietverstrekkers hun leningen ‘in de etalage zetten’.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hoeveel kan ik lenen? Bereken het op FX.nl".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct