Hoeveel kun jij lenen in 2018. We hebben alle wijzigingen in de hypotheeknormen op een rij gezet. Bereken eenvoudig hoeveel hypotheek jij kunt lenen.
Hypotheeknormen 2018 deels bekend
Hoeveel kan ik lenen? Het is eerste vraag die je stelt als je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Ook als je jouw hypotheek gaat oversluiten of verhogen bepalen de hypotheeknormen jouw mogelijkheden.
Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen bij de actuele normen? >
De hypotheeknormen wijzigen elk jaar wel op een aantal punten. Zo is de overheid bezig met het stapsgewijs verlagen van de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde. Op basis van de koopkrachtontwikkeling wordt elk jaar bepaalt hoeveel van het inkomen je aan hypotheek kunt lenen.
Minder lenen op basis van de woningwaarde
In 2018 daalt de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde naar 100%. Dit betekent dat je volgend jaar niet meer kan lenen waarop het huis is getaxeerd. Je zult dus eigen geld moeten inbrengen om de kosten koper te betalen. Houd rekening met 5% tot 6% van de woningwaarde voor onder andere de overdrachtsbelasting, taxatie, notaris, hypotheek en NHG.
De tijden dat je extra kon lenen voor de verbouwing van de keuken of badkamer zijn dus voorbij. In de hypotheeknormen wordt nog wel een uitzondering gemaakt voor noodzakelijke woningverbeteringen en energiebesparende maatregelen. Met een goede onderbouwing kun je in 2018 dus meer lenen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.
Meer lenen op basis van het inkomen
Het Nibud heeft de hypotheeknormen op basis van het inkomen bekend gemaakt. In 2018 blijven de financieringslastpercentages, oftewel het deel van het inkomen dat je mag gebruiken voor de hypotheek, nagenoeg gelijk. Gezien de verwachtte inkomensstijging zal de leencapaciteit, met name voor de hogere inkomens, licht stijgen.
Deze verruiming van de hypotheeknormen werd al eerder bekend:
- Tweeverdieners kunnen in 2018 meer lenen. Zij mogen het laagste inkomen voor 70% laten meetellen voor de maximale hypotheek. Nu is dit nog 60%. Bij een modaal inkomen van 36.500 euro en een tweede inkomen 20.000 euro stijgt de maximale hypotheek met ongeveer 10.000 euro.
- Ook met een rentevastperiode korter dan 10 jaar kun je volgend jaar meer lenen, mits de hypotheek ook binnen deze termijn wordt afgelost. Net als bij langere rentevastperiodes mag dan namelijk gerekend worden met daadwerkelijke rente in plaats van de (hogere) toetsrente.
Met name op latere leeftijd lopen veel huizenbezitters tegen het probleem aan dat de hypotheek niet past op inkomen. Dit terwijl door kleiner te gaan wonen of bij oversluiten de maandlasten dalen. Lees ook: meer hypotheek voor ouderen in 2018.
Kostengrens voor een NHG-hypotheek fors hoger
In 2018 kom je met een woning tot 265.000 euro in aanmerking voor en NHG-hypotheek. Dit is fors hoger dan de NHG-grens van 245.000 euro vorig jaar. Voor een woning met energiebesparende maatregelen kan in 2018 zelfs tot 280.900 euro onder NHG geleend worden. Lees meer over de ruimere NHG-grens in 2018.
Hoeveel kun jij lenen?
Hoeveel kun jij lenen op basis van de actuele hypotheeknormen. Op onze website kun je eenvoudig jouw maximale hypotheek berekenen op basis van het inkomen. Je krijgt dan direct een indicatie van hoeveel jij kunt lenen. Handig als je je gaat oriënteren op huizenmarkt of denkt aan oversluiten.
Daarnaast kun je vrijblijvend een uitgebreide hypotheek berekening aanvragen. Je weet dan exact of je het huis kunt kopen of dat oversluiten interessant is.
Meer over de maximale hypotheek:
- Minder hypotheek door telefoonabonnement.
- Hypotheekmogelijkheden bij studieschuld.
- Meer hyptoheek voor ouderen in 2018.
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen.
- Hoeveel kan ik volgend jaar lenen? Dit zijn de hypotheeknormen in 2019.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.