Klantenbeoordeling 10.0/10

Hoeveel kan ik lenen in 2019? | Bereken het zelf!

Hoeveel kun jij lenen in 2019? De hypotheeknormen zijn bekend. Wat wijzigt er dit jaar? En bereken hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Update: Hypotheeknormen voor 2020 zijn bekend.

De hypotheeknormen voor 2019 zijn bekend

De hypotheeknormen bepalen hoeveel jij dit jaar kunt lenen. Wat is de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde en het inkomen in 2019? Kies je voor NHG of energiebesparende maatregelen, dan zijn de normen net even anders. Benieuwd hoeveel jij kunt lenen?
 

Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen bij de actuele normen? >

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Sinds vorig jaar kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Dit betekent dat je de volledige kosten koper, zo’n 5 à 6% van de koopsom, uit eigen zak moet betalen. Met name voor starters die nog weinig hebben gespaard (of met studieschuld) is dit lastig. Ze kloppen vaker aan bij de ouders of lenen consumptief extra.

Het goede nieuws is dat de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde in 2019 in ieder geval niet verder is gedaald. In het regeerakkoord is afgesproken dat de leennorm tot 2021 op 100% blijft.

Lage en hoge inkomens kunnen in 2019 meer lenen

Hoeveel je kunt lenen op basis van het inkomen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op advies van het Nibud. Daarbij wordt gekeken naar gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens. Met financieringslastpercentages wordt bepaald hoeveel van het inkomen je mag besteden aan de hyptoheek.

Uit bestudering van de financieringslastpercentages voor 2019 blijkt dat deze grotendeels hetzelfde zijn gebleven.  Alleen inkomens tot 28.000 euro kunnen dit jaar iets meer lenen op basis van het inkomen. Toch gaat voor veel huishoudens de maximale hypotheek in 2019 omhoog. Dit komt omdat het Nibud rekening houdt met een gemiddelde loonstijging van 2,9%. Dit heeft het volgende effect op hoeveel je kunt lenen:

Rekenvoorbeeld eenverdieners

Hoeveel kan ik lenen in 2019

Rekenvoorbeeld tweeverdieners*

Hoeveel kun je lenen als tweeverdiener in 2019

* In 2019 mag het tweede inkomen voor 70% meetellen voor de maximale hypotheek.

Benieuwd of u in 2019 meer kunt lenen? Bereken het hier.

Kleine wijziging in maximale ‘groene’ hypotheek

Bij de maximale hypotheek voor een klimaatneutraal huis wordt in 2019 een kleine wijziging doorgevoerd. Voor een huis met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager kan iets minder extra geleend worden. Maximaal 20.000 euro bovenop de financieringslast. Voor een Nulopdemeter-woning blijft dit gelijk op 25.000 euro.


Lees hoe je extra kunt lenen bij energiebesparende maatregelen.

NHG-grens volgt naar verwachting de huizenprijs

De kostengrens voor een NHG-hypotheek is in 2019 opnieuw omhoog omhoog gegaan. Deze NHG-grens is immers gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en deze stijgt nog altijd. Dit jaar kunt u voor koopwoning tot 290.000 euro een NHG-hypotheek afsluiten. Oversluiten met NHG kan tot een hypotheeksom van 290.000 euro. Neem je energiebesparen maatregelen, dan is de kostengrens 307.400 euro

Zo blijven ook starters de mogelijkheid houden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te sluiten. Daarnaast mikt de stichting achter de garantie op nieuwe doelgroepen. Met NHG komen inmiddels ouderen en ondernemers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Dossier: huis en hypotheek in 2019:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct