Hoeveel kan ik lenen in 2019? | Hypotheeknormen bekend

  Door: Roel 5872 keer gelezen
Hoeveel kan ik lenen in 2019? | Hypotheeknormen (deels) bekend

Hoeveel kun jij lenen in 2019? De hypotheeknormen zijn bekend. Wat wijzigt er volgend jaar? En bereken hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

De hypotheeknormen voor 2019 zijn bekend

De hypotheeknormen bepalen hoeveel jij kunt lenen in 2019. Inmiddels is bekend wat de maximale hypotheek wordt op basis van de woningwaarde en het inkomen. Kies je voor NHG of energiebesparende maatregelen dan zijn de normen net even anders. Benieuwd hoeveel jij kunt lenen?
 

Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen bij de actuele normen? >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Sinds dit jaar kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Dit betekent dat je de volledige kosten koper, zo’n 5 à 6% van de koopsom, uit eigen zak moet betalen. Met name voor starters die nog weinig hebben gespaard (of met studieschuld) is dit lastig. Ze kloppen vaker aan bij de ouders of lenen consumptief extra.

Het goede nieuws is dat de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde in 2019 in ieder geval niet verder daalt. In het regeerakkoord is afgesproken dat de leennorm tot 2021 op 100% blijft.

Lage en hoge inkomens kunnen in 2019 meer lenen

Hoeveel je kunt lenen op basis van het inkomen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op advies van het Nibud. Daarbij wordt gekeken naar gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens. Met financieringslastpercentages wordt bepaald hoeveel van het inkomen je mag besteden aan de hyptoheek.

Uit bestudering van de financieringslastpercentages voor 2019 blijkft dat deze grotendeels hetzelfde blijven als dit jaar. Alleen inkomens tot 28.000 euro kunnen iets meer lenen op basis van het inkomen. Tot gaat voor veel huishoudens de maximale hypotheek in 2019 omhoog. Dit komt omdat het Nibud rekening houdt met een gemiddelde loonstijging van 2,9%. Dit heeft het volgende effect op hoeveel je kunt lenen:

Rekenvoorbeeld eenverdieners

Hoeveel kan ik lenen in 2019

Rekenvoorbeeld tweeverdieners*

Hoeveel kun je lenen als tweeverdiener in 2019

* In 2019 mag het tweede inkomen voor 70% meetellen voor de maximale hypotheek.

Kleine wijziging in maximale ‘groene’ hypotheek

Bij de maximale hypotheek voor een klimaatneutraal huis wordt een kleine nuance aangebracht. Voor een huis met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager kan iets minder extra geleend worden. Maximaal 20.000 euro bovenop de financieringslast. Voor een Nulopdemeter-woning blijft dit gelijk op 25.000 euro.

Lees hoe je extra kunt lenen bij energiebesparende maatregelen.

NHG-grens volgt naar verwachting de huizenprijs

Verder verwachten we dat de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2019 opnieuw omhoog gaat. NHG-grens is immers gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en die breekt momenteel alle records. Update: de NHG-grens komt volgend jaar uit op € 290.000,- afhankelijk van prijsstijging. Dit heeft de stichting achter de NHG bekend gemaakt.

Zo blijven ook starters de mogelijkheid houden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te sluiten. Daarnaast mikt de stichting achter de garantie op nieuwe doelgroepen. Met NHG komen inmiddels ouderen en ondernemers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.