Klantenbeoordeling 10.0/10

Hoge spaarrente bij Belgische overheid biedt alternatief voor banken

In België zien spaarbanken nu een onverwachte nieuwe speler op de markt verschijnen: de Belgische overheid zelf. Als reactie op de teleurstellend lage spaarrentes heeft de regering besloten om zelf spaarrekeningen aan te bieden. Deze opmerkelijke stap, waar ook Nederlandse spaarders van kunnen profiteren, trekt de aandacht.

Onvrede over trage stijging van spaarrentes

De frustratie over banken die hun rentetarieven voor consumptieve leningen en hypotheken aanzienlijk verhogen, terwijl ze de spaarrentes slechts mondjesmaat laten stijgen, is niet beperkt tot Nederland. Ook in België blijft sparen weinig aantrekkelijk, ondanks de opeenvolgende renteverhogingen door de Europese Centrale Bank.

Voor Vincent Van Peteghem, de Belgische minister van Financiën, is de maat nu vol. Hij heeft het concept van de “staatsbon” bedacht. Hiermee mengt de overheid zich tijdelijk in de concurrentiestrijd met de spaarbanken, in de hoop dat deze banken hun spaarrentes zullen verhogen.

Hoe de staatsbon werkt

Door je in te schrijven voor de staatsbon, leen je geld uit aan de Belgische overheid. Dit mechanisme bestaat al langer in de vorm van staatsobligaties, maar deze hebben vaak een looptijd van 3 jaar of langer. De staatsbon daarentegen heeft een looptijd van slechts 1 jaar.

Na 1 jaar krijg je jouw ingelegde spaargeld terug, samen met de rente. De spaarrente op de staatsbon is vastgesteld op 3,3% bruto en 2,81% netto. Stel je investeert nu €10.000,- dan ontvang je volgend jaar €10.281,- netto op je rekening.

Voor alle EU-inwoners

De Belgische staatsbon is beschikbaar voor alle inwoners van de Europese Unie, inclusief Nederlanders. Belangrijk om te weten: je kunt je aanmelden tot en met vrijdag 1 september 2023.


De actie van Minister Van Peteghem lijkt succesvol te zijn. Op de eerste dag hebben al bijna 30.000 mensen zich aangemeld voor de staatsbon, wat neerkomt op ruim een miljard aan spaargeld. Maar mogelijk nog belangrijker is dat verschillende banken hun spaarrentes hebben verhoogd als reactie op deze ontwikkeling.

Update: In 6 dagen tijd is al bijna 12,5 miljard euro van spaarrekeningen gehaald en omgezet in staatsbons.

Wil je liever regulier sparen? Bekijk dan hier de hoogste spaarrentes van dit moment.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct