Klantenbeoordeling 8.2/10

Huishoudens kunnen minder geld lenen in 2020

Huishoudens kunnen in 2020 minder geld lenen voor bijvoorbeeld een auto of verbouwing. De leennormen zijn aangescherpt. Bereken hoeveel jij dit jaar kunt lenen.

Leennormen voor 2020 aangescherpt

Jaarlijks wordt vastgesteld hoeveel huishoudens maximaal kunnen lenen met hun inkomen. Voor 2020 zijn deze leennormen flink aangescherpt, waardoor huishoudens minder kunnen lenen voor bijvoorbeeld een auto of verbouwing.

De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN), die de leennorm vaststelt, wil daarmee voorkomen dat huishoudens meer lenen dan verantwoord is en zo in financiële problemen komen. Aldus de VFN-voorzitter in het Algemeen Dagblad.

In diezelfde krant geeft AFM aan, blij te zijn met de aanpassing. De toezichthouder roept al langer op om de leennormen aan te scherpen.

Huishoudens kunnen minder geld lenen

In de nieuwe berekening van het maximale leenbedrag wordt onder andere rekening gehouden met hogere kosten voor levensonderhoud van gezinnen. Bij huizenbezitters wordt meer ruimte gehouden tussen de bruto en netto woonlasten.

Hoe de gewijzigde leennormen uitpakken voor jouw maximale leenbedrag, kun je hier berekenen.

Doorlopend krediet eerder al aan banden gelegd

Het aanscherpen van de leennorm past in de lijn van zelfregulering van de kredietmarkt. Eerder legde de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland de verstrekking van doorlopende kredieten aan banden.


Er werd een maximale looptijd ingevoerd van 15 jaar. Ook kun je met een doorlopend krediet niet meer ‘oneindig geld opnemen, maar is de opnamemogelijkheid beperkt tot 12 of 36 maanden. Dit moet ervoor zorgen dat een doorlopend krediet wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk tijdelijk extra bestedingsruimte.

Dit heeft een aantal kredietverstrekkers doen besluiten om helemaal stoppen met doorlopende kredieten. Dit zijn ABN AMRO, Findio, Interbank en BNP Paribas.

Geen opname uit doorlopend krediet

Vanaf 1 mei kun je bij Interbank geen opname meer doen uit je doorlopend krediet. Een geblokkeerd krediet is niet handig en onnodig duur. We hebben twee alternatieven voor je:

  • Wil je gebruik blijven maken van extra bestedingsruimte, sluit dan je lening over naar een ander doorlopend krediet.
  • Is geld opnmenen niet meer nodig, sluit dan je lening over naar een persoonlijke lening. Je krijgt dan zekerheid en een voordeliger product.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct