Klantenbeoordeling 10.0/10

Huizenmarkt koelt af | Een goed moment om je huis te verkopen?

De huizenprijs stijgt, maar minder hard. Ook werden voor het eerst sinds 2 jaar weer meer huizen verkocht. Is dit een goed moment om je huis te verkopen?

Huizenprijs vlakt af, meer huizen verkocht

De huizenprijs stijgt nog steeds, maar minder hard. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal van 2019 is de gemiddelde huizenprijs met 7,4% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarmee zet de afvlakking van de prijsontwikkeling door. De gemiddelde verkoopprijs is nu € 308.000,-.

Ook zijn voor het eerst in 2 jaar weer meer huizen verkocht. In totaal wisselden bijna 39.200 huizen van eigenaar. Dat zijn er 700 meer dan in dezelfde periode periode vorig jaar, een stijging van 1,8%. Lees meer over de huizenprijs in 2019

Dit is voor makelaarsvereniging reden om te concluderen dat de huizenmarkt afkoelt.

Optimaal profiteren van de gestegen huizenprijs?Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >

Een goed moment om je huis te verkopen?

Meer huizenbezitters vinden het dus een goed moment om hun huis te koop te zetten. Het aanbod van koophuizen is in het tweede kwartaal van 2019 gestegen tot 63.000. Mogelijk verwachten deze huizenbezitters hun huis op de piek van de markt te verkopen.


Er zijn meer redenen waarom nu verkopen gunstig is:

  • Woningen worden snel verkocht, gemiddeld binnen 38 dagen.
  • De vraagprijs is nu bijna altijd de transactieprijs. 39% van de verkochte woningen gaat zelfs boven de vraagprijs weg.
  • Huizenbezitters die nu verkopen hebben vaak overwaarde.

Tip: je kunt de overwaarde ook opnemen zonder het huis te verkopen.

Aanbod huizenmarkt blijft aan de krappe kant

Het toegenomen aanbod is ook goed nieuws voor wie op zoek is naar een koophuis. Je kunt nu uit gemiddeld 3,3 concurrerende huizen in het aanbod kiezen. Dit lijkt veel, maar is nog altijd aan de krappe kant. Tip: bekijk onze top 10 huizensites voor het actuele aanbod.

Wie wacht op nieuwbouw om het tekort aan koophuizen op te lossen, moet geduld hebben. Met de Nationale Woonagenda is een goede weg ingeslagen voor het bouwen van nieuwe huizen. De prijs van een nieuwbouwwoning stijgt echter bovengemiddeld. Door hoge kosten voor personeel en materiaal, maar ook door regelgeving zoals gasloos wonen. Aldus de NVM.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct