Klantenbeoordeling 9.7/10

Huizenprijs gestegen? Mogelijk kan jouw hypotheekrente omlaag!

De huizenprijs breekt records. Dit kan in jouw voordeel werken, ook als je niet gaat verhuizen. Mogelijk kom je in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Huizenprijzen breken alle records

De huizenprijs blijft maar nieuwe records breken. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment.

Huizenbezitters merken de gestegen huizenprijs vooral aan de WOZ-waarde. Deze jaarlijkse inschatting van de marktwaarde van de woning wordt gebruikt voor diverse belastingen. Niet voor niets maken huizenbezitters soms bezwaar om de WOZ-waarde te verlagen en daarmee de belasting.

Een hogere huizenprijs kan ook in het voordeel van de huizenbezitter werken, ook als je niet gaat verhuizen.

Ook profiteren van de gestegen huizenprijs?Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >

Laat de gestegen huizenprijs in jouw voordeel werken

Door de gestegen huizenprijs kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Geldverstrekkers baseren de hypotheekrente namelijk deels op de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Dit wordt ook wel de risicoklasse genoemd.

Daarbij geldt hoe lager de risicoklasse, hoe lager de hypotheekrente. Door aflossen, maar ook met een gestegen huizenprijs kun je dus in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.

Hypotheekrente verlagen? Neem zelf het initiatief

Daarvoor hoef je niet te wachten op een nieuw rentevoorstel van de bank, aan het einde van de rentevastperiode. Bij het grootste deel van de geldverstrekkers is het mogelijk om tussentijds de hypotheekrente te verlagen.

Een aantal vooruitstrevende geldverstrekkers past de hypotheekrente automatisch aan als de risicoklasse is gedaald. Bij de meeste geldverstrekkers moet je dit echter zelf in de gaten houden en een verzoek voor verlaging indienen. Vaak is hiervoor de meest recente WOZ-beschikking voldoende. Een enkele keer zal om een nieuwe taxatierapport worden gevraagd.

Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen met daaraan gekoppeld uiteenlopende rentekortingen. Dit kan reden zijn om uw hypotheek over te sluiten. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker sneller en bij je gedurende de looptijd goedkoper uit.

Gestegen huizenprijs te gelde maken

Ook is het mogelijk om de gestegen huizenprijs te gelde te maken. Daarvoor kun je natuurlijk de woning verkopen. Je moet er dan rekening mee houden dat een, eventuele, volgende woning ook duurder is. En met de krapte op de huizenmarkt is een nieuw huis niet zomaar gevonden.


Overwaarde biedt tevens ruimte om de hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren. En met hypotheekproducten zoals de verzilverhypotheek en de opeethypotheek, kun je de overwaarde gebruiken als aanvulling op het pensioen.

Voor huizenbezitters waarvan de woning lange tijd onder water stond, betekent gestegen huizenprijs dat hun hypotheekmogelijkheden zijn gegroeid. Verhuizen en de hypotheek oversluiten zijn voor hen makkelijker geworden.

Kortom: de gestegen huizenprijs is hoe dan ook reden om je hypotheek weer eens onder de loep te nemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop dinsdag om 09:00.
Bel direct