Klantenbeoordeling 7.7/10

Huizenprijs stijgt: betaalbaarheid voor starters onder druk

De huizenprijs stijgt in 2018 hard verder. Starters zien hun eerste huis steeds verder uit het zicht raken. Is er een oplossing voor starters op de huizenmarkt?

Nieuwe huizenmarkt-cijfers

Het Kadaster heeft nieuwe woningmarktcijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de huizenprijs vorige maand met 8,8% is gestegen. Dit in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Een ongelooflijk percentage, maar op de huizenmarkt anno 2018 kijkt hier niemand van op.

Goed nieuws voor huizenbezitters. Zij zien immers de waarde van hun huis maandelijks stijgen. Tel daar de lage hypotheekrente van dit moment bij op.

Hoe anders is dit bij starters op de huizenmarkt. Door de stijgende huizenprijs zien zij de droom van een eerste huis steeds verder uit het zicht raken. Ga maar na:

Zag je vorig jaar een starterswoning van (gemiddeld) 193.000 euro aan je voorbij gaan, dan kost deze nu 209.984. Dat is een prijsstijging van 16.984 euro, oftewel 1.415 euro per maand.

Wil je de mogelijkheden optimaal benutten?Start vrijblijvend jouw hypotheekvergelijking >

Minder hypotheken gesloten door starters

Omdat de maximale hypotheek op basis van het inkomen nagenoeg gelijk gebleven is, komt het aan op je salarisverhoging of het spaargedrag van het afgelopen jaar. Dit zal bij de meeste starters ontoereikend zijn.

Het is dus niet zo gek dat de eerste 3 maanden van 2018 starters 11% minder hypotheken sloten dan dezelfde periode vorig jaar. Starters die recent nog een hypotheek hebben afgesloten, kloppen hiervoor vaker aan bij de ouders voor hulp, bijvoorbeeld met een schenking of familiehypotheek.

Bouwen geen oplossing voor korte termijn

Helaas voor de starters is er voorlopig geen sprake van ‘afkoeling’ van de huizenmarkt. De vraag blijft onverminderd hoog en het aanbod beperkt. Daarbij is sprake van een olievlek-effect; ook rondom de populaire regio’s loopt de huizenprijs op.


In de onlangs gepresenteerde Nationale Woonagenda staat dat tot 2025 jaarlijks extra 75.000 huizen nodig zijn. Daarbij merkte Minister Ollongren direct op dat niet moet worden verwacht dat ‘problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen’. De woonagenda moet worden gezien als ‘start van de intensivering van bestaande woningbouw’.

Wat is de oplossing voor starters?

Voor starters zit er niets anders op dan verder te zoeken naar dat ene buitenkansje. Deze vind je niet altijd op funda. Wie nu een huis wil kopen moet initiatief nemen en inventief zijn. Ook langs de hypotheek-kant zijn er nog een aantal manieren om je kans op een koopwoning te vergroten.

Een grote stap kan gemaakt worden met een verruiming van de acceptatiecriteria voor huurders. Wie aantoonbaar de huurlast kan betalen en daarmee niet inteert op het spaargeld, zou ook een vergelijkbare hypotheeklast kunnen dragen. Met uiteraard de overeenkomstige (hogere) hypotheeksom. Helaas bieden banken deze mogelijkheid beperkt aan. Vergelijk de mogelijkheden bij verschillende banken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct