Klantenbeoordeling 9.7/10

Huizenprijs stijgt explosief | starters hebben het nakijken

Nieuwe cijfers voor de huizenmarkt. We zien de huizenprijs in 2018 explosief stijgen. Starters hebben steeds vaker het nakijken. Is nieuwbouw de oplossing?

Huizenprijs stijgt explosief

Er zijn weer nieuwe huizenmarktcijfers bekend. Daaruit wordt duidelijk dat de huizenprijs in 2018 explosief stijgt. Het CBS rapporteert vandaag een gemiddelde prijsstijging van 9,3% in het eerste kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde met 7,1%.

HDN heeft al cijfers over het tweede kwartaal, gebaseerd op de hypotheekaanvragen. De huizen die in afgelopen 3 maanden zijn verkocht waren gemiddeld 9% duurder dan dezelfde periode vorig jaar.

HDN registreert in het tweede kwartaal weliswaar meer hypotheekaanvragen. De stijging van 5,2% is echter te danken aan huizenbezitters die de hypotheek oversluiten.

Tip: De beste hypotheek voor je nieuwe woning? Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking.

  • Laagste hypotheekrente garantie
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend

Start hier jouw hypotheekvergelijking

Starters hebben het nakijken

Krapte op de huizenmarkt en stijgende prijzen; uit de huizenmarktcijfers blijkt dat starters hier het meeste last van hebben. De prijs van een starterswoning is bovengemiddeld gestegen met 10,4% (in de randstad zelfs met 12%) en kost nu bijna 280.000 euro.

Het gemiddelde hypotheekbedrag waarmee deze starters hun eerste woning kochten stijgt ook, maar minder hard (gemiddeld met 9,1%). Dit betekent dat starters meer eigen geld gebruiken, gemiddeld 39.000 euro, aldus HDN.

Hoeveel kun jij lenen? Bereken hier jouw maximale hypotheek

Is nieuwbouw de oplossing?

De overheid zet nu vol in op nieuwbouw om het tekort op de huizenmarkt in te lopen. Dit lijkt vooralsnog niet direct een oplossing voor starters. De prijs voor een nieuwbouwwoning was het eerste kwartaal van 2018 gemiddeld ruim 350.000 euro. Dit is voor de meeste starters niet te betalen.


Deze gemiddelde prijs voor nieuwbouw zegt niet alles, omdat zowel start-appartementen als villa’s hierin zijn opgenomen. Het CBS constateert echter dat nieuwbouwwoningen in 3 jaar tijd ruim 100.000 euro duurder zijn geworden en bestaande woningen in dezelfde periode slechts 60.000 euro. Dit duidt erop dat er meer woningen in een hoger prijssegment worden gebouwd.

Doorstroming huizenmarkt bevorderen

Op termijn kan nieuwbouw in een hoger segment de doorstroming bevorderen. Mogelijk dat hierdoor op termijn meer starterswoningen vrijkomen. Vooralsnog moeten starters creatief zijn bij hun zoektocht naar een woning, of ouders om hulp vragen.

De positie van doorstromers op de huizenmarkt is juist sterker geworden. Zij nemen gemiddeld 20% overwaarde mee uit de oude woning. Daarbij kiest driekwart van de doorstromers opnieuw voor de (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Tip voor wie niet gaat verhuizen: door de gestegen huizenprijs kan ook jouw hypotheekrente mogelijk omlaag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct