Klantenbeoordeling 8.2/10

Huizenprijzen stijgen gestaag door in 2020

De coronacrisis lijkt tot nu toe een beperkte impact te hebben op de prijsontwikkeling van huizenprijzen. Het CBS heeft bekend gemaakt dat in juli de prijzen van koopwoningen met 7,4 procent is gestegen.

Dit is licht lager dan de ontwikkeling van huizenprijzen van de afgelopen 4 maanden waar dit nog rond de 7,5 lag, maar dit groeit nog maandelijks.

Impact coronacrisis op de woningmarkt beperkt

Mede door de ondersteuningsmaatregelen van de overheid zijn de gevolgen voor de woningmarkt tot nu toe beperkt.

De vraag naar woningen is nog onverminderd hoog in combinatie tot het aanbod van woningen. Gemiddeld kan een koper uit minder dan drie te koop staande woningen kiezen, dit is historisch gezien erg laag en in de laatste 15 jaar nog nooit zo laag geweest.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Hypotheekverstrekkers hebben hun voorwaarden wel aangepast op de nieuwe situatie. Een greep uit de maatregelen:

  • De voorwaarden voor een overbruggingshypotheek zijn aangepast.
  • De geldigheidsduur van documenten zijn verkort tot 2 maanden.
  • Aanvullende vragenlijst in het kader van corona.
  • Langere geldigheidsduur offerte in verband met drukte.

Optimaal profiteren van de gestegen huizenprijs?Bereken jouw hypotheekmogelijkheden >

Deze maatregelen hebben met name gevolgen gehad voor zelfstandig ondernemers en flexwerkers. Het werkloosheidspercentage zal waarschijnlijk de komende maanden verder gaan oplopen. De gevolgen hiervan op de woningmarkt zijn nog onbekend, maar dit zal naar verwachting een drukkend effect hebben aan de vraagzijde. Door de huidige krapte op de huizenmarkt zal dit een beperkt effect hebben.

Record aantal hypotheekaanvragen

Het aantal geregistreerde aanvragen door HDN laat een verdere groei zien in het 2de kwartaal van 2020 en zet zo de groei van de voorgaande kwartalen voort. De onzekerheid van corona en de impact hiervan op hypotheekrentes heeft voor een boost gezorgd van het aantal hypotheekaanvragen. De hypotheekrente steeg licht, maar dit was slechts van korte duur. Inmiddels is mede door de steunmaatregelen van overheid en de ECB de hypotheekrente tot rust gekomen.


Aantal geregistreerde HDN aanvragen

(bron: HDN, 2020)

Koopwoning voor starter onbereikbaar

De waarde van verkochte woningen is inmiddels gestegen tot € 335.000 (bron: monitor koopwoningmarkt Q2). Om dit bedrag te kunnen financieren heb je al minimaal een (gezamenlijk) inkomen nodig van €65.000, dit is bijna een dubbel modaal inkomen. Een alternatief is de inbreng van eigen middelen. Dit kan door middel van de verzilverde overwaarde van de verkoop van de vorige woning (doorstromers), opgebouwde eigen middelen of het verkrijgen van een schenking.

Met de oplopende huizenprijzen wordt een huis steeds vaker onbereikbaar voor starters. De gemiddelde leeftijd waarop een woning aangekocht wordt door starters zal verder oplopen. De maximale hypotheek voor 2021 zal zorgen voor een lichte stijging van de hypotheekmogelijkheden. Vanaf 2021 wordt er 90% meegenomen voor bepaling van het toetsinkomen in plaats van nu 80%. Wachten tot 2021 betekent wel met de huidige oplopende huizenprijzen dat je naar verwachting ook een hogere huizenprijs dient af te tikken, dus wat is wijsheid hierin?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct