Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheek aflossingsvrij? Ga aflossen!

  Door: Roel 29400 keer gelezen
Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek moeten deze gaan aflossen, tenminste als het aan de toezichthouder ligt. Dit moet huiseigenaren overtuigen.

Aflossingsvrije hypotheek is speerpunt

De Autoriteit Financiële Markten wil dat meer huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen. De toezichthouder heeft aan banken gevraagd om de klanten met een aflossingsvrije hypotheek in kaart te brengen en met een plan van aanpak te komen om deze huiseigenaren te motiveren om te gaan aflossen.

In het jaarverslag van de AFM is aflossen één van de speerpunten. In 2017 wil de toezichthouder samen met de banken experimenteren verschillende benaderingen. Zo gaat Florius klanten gratis advies aanbieden en ING wil klanten die aflossen als voorbeeld stellen.

De AFM heeft zich als doel gesteld dat ‘huiseigenaren met problematische hypotheken een passende oplossingen krijgen’. De toezichthouder voorziet problemen als de maandlasten stijgen (verval renteaftrek na 30 jaar, stijging hypotheekrente) of het inkomen daalt (bijvoorbeeld na pensioen). Een hoge hypotheek kan dan tot betalingsproblemen leiden.

Update 29 november 2017: de aflossingsvrije hypotheek ligt opnieuw onder vuur.

Meer huizenbezitters lossen af

De overheid heeft de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om het aantal aflossingsvrije hypotheken te verlagen.

Ook banken hebben maatregelen genomen om aflossen te stimuleren.

  • De mogelijkheden voor boetevrij aflossen zijn verruimd
  • Veel banken rekenen een opslag op de hypotheekrente als niet wordt afgelost.
  • Bij een hoge hypotheek (in verhouding voor de woningwaarde) is de hypotheekrente hoger.

Dit heeft ervoor gezorgd dat aflossen bij nieuwe hypotheken de norm is geworden. Ook lossen inmiddels een recordaantal huizenbezitters de hypotheek uit eigen beweging af. Mede geholpen door de lage spaarrente op dit moment.

Aanpak toezichthouder succesvol?

Toch hebben nog altijd 1,1 miljoen huishoudens in Nederland een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is. Daarnaast hebben 200.000 huishoudens een beleggingshypotheek waarbij het kapitaal op einddatum onzeker is. In hoeverre deze hypotheken ‘problematisch’ zijn, heeft de AFM niet bekend gemaakt.

De vraag is of de AFM haar doel bereikt door huizenbezitters vrijblijvend te motiveren om te gaan aflossen. Tot dusver zijn het vooral financiële prikkels die  huizenbezitters ertoe bewegen om te gaan aflossen. Huizenbezitters moeten daarbij inzicht krijgen in de alternatieven en de kosten en risico’s op lange termijn.

De website Hypotheek-Rentetarieven heeft onderzoek gedaan naar de bezwaren van huizen bezitters. Hier bespreken we de resultaten: Huizenbezitters willen aflossingsvrije hypotheek niet kwijt.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

aflossingsvrij

onzin wat in de stenen zit kan je niet meer uitgeven

Aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Ik ben niet van plan om dood te gaan met vermogen in mijn huis. Met dat geld kan ik vrijelijk doen wat ik wil. De aflossingsvrije hypotheek kost mij 1,65% (variabel) en ik maak er gemiddeld 6,5% over. Tot mijn dood kan ik gemakkelijk mijn hypothecaire verplichtingen nakomen. Ik maak netto 4% rentewinst over €250.000 hypootheek = €10.000/jr. Wat wil die AFM eigenlijk van mij?

reply

Jij zit gebakken ..... gefeliciteerd ,,,,maar jij zit de starters in de woningmarkt verdraaid in de weg. Aso gedrag is niet wat NL aan de praat houdt;move nar een adequate woning en maak plaats voor je dochter of zoon. Anders rest alleen een 'belastingparadijs' / elders?

aflossingsvrije hypotheek

nee hoor, geen haar op mijn hoofd die hier over denkt. Ik kan mijn maandelijkse lasten met gemak betalen en denk je dan werkelijk dat ik geld in waardeloze bakstenen ga stoppen?

Aflossingsvrije hypotheken

Hoezo aso. Nog even en onze kinderen krijgen geen hypotheek meer maar moeten eerst sparen. Ze moeten zeker in de Randstad huren betalen van meer dan 1000 euro en als ze voor een hypotheek gaan. Zegt de bank je kan niet meer verwonen dan voor 500 euro. Dat is aso

6,5%?

Knap, waar baal je die 6,5%? Gouden Tip, wil ik wel wat meer van weten

Aflossingvrije hypotheek stimuleren om af te lossen

Wederom een "beleid" waarin er geschoten wordt met hagel op algemene gegevens. 1,1 miljoen huishoudens hebben nog steeds een aflossingsvrije hypotheek en daar wil men wat aan doen om problemen in de toekomst te voorkomen. Ga deze groep eerst eens verfijnen, misschien is wel 80% de wat oudere consument met reeds 50% overwaarde op hun woning, goed vermogen en pensioen. Dus waarom zouden zij willen of moeten aflossen? Eerst zijn we tientallen jaren opgevoed met 'los niet af, maximale renteaftrek, etc.' en nu weer moeten aflossen terwijl bij groot deel van deze groep zeer beperkt risico zit. Maak beleid op WOZ / Marktwaarde versus Hypotheekschuld om aflossingen te prikkelen, niet met die algemene statements!

aflssingsvrije hypotheek

Een goede uitleg. De banken hebben ook funding nodig en dit is voorhen een goedkope manier. Ze moeten ook een deel van hun eigen vermogen extra aanhouden voor deze hypotheken, daar zit dus het probleem

De ouderen zijn nou net de

De ouderen zijn nou net de groep die het meest geprofiteerd hebben van de HRA. De jongere generatie draait daar voor op dmv een te hoge huizenprijs. De enige reden waarom veel mensen een aflossingsvrije hypotheek hebben is omdat zij anders geen huis konden kopen.

Tegen de tijd dat die oudjes er niet meer zijn en de meeste mensen hun huis afgelost hebben moeten we waarschijnlijk weer belasting betalen op het bezit.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Ongenuanceerd en respectloos. Precies wat de beleidsmakers graag zien. Tweespalt zaaien!

De beleidsmakers worden toch

De beleidsmakers worden toch gestuurd door de kiezers? Het huidige stelsel is te danken aan deze kiezers, de babyboom generatie. Het kon niet op in het verleden. Huizenprijzen zijn enorm over de kop gegaan. Door tweeverdieners en de HRA. Je wil toch niet beweren dat de jongere generatie er enig voordeel van heeft? De lasten zijn - toen het economisch voor de wind ging - allemaal naar de toekomst geschoven.

Aflossen

Ik heb een hypotheek die voor de helft aflossingsvrij is en voor de andere helft een beleggingshypotheek. Ondanks de diefstal uit de beleggingshypotheek en de lage spaarrente zie ik het nut van aflossen niet. Een aflossing van €20.000,- leidt tot een lastenverlaging van slechts enkele tientjes per maand. Wat moet ik met een afgeloste hypotheek op mijn 70e? Ik doe liever nu wat leuks met mijn geld.

Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrij wil niet zeggen dat je niet moet aflossen.na 30 jaar kan de bank het geld opeisen.dan moet je in een keer alles aflossen.dus beter is geld wat je over hebt te gebruiken voor de aflossing.en kom niet zeggen dat heb ik niet.de rente is aanzienlijk gezakt de laatste tijd.het geld wat je daaraan overhebt gebruik dit voor je aflossing

Aflossingsvrije Hypotheken

Mensen moeten door de banken/verzekeraars, danwel nog andere aanbieders beter worden voorgelicht vanuit het zorg principe, wat in de voorwaarden terug is te vinden. De Nederlandse Toezichthouders hebben daarin VOLLEDIG gefaald en zijn mede verantwoordelijk voor een goede oplossing van deze problematiek. Bij een halsstarrig gedrag van de financiële dienst verlener zou de toezichthouder harder moeten optreden door de vergunning in te trekken. Daar leert men het snelst van, want praten(bewezen dat dat niet werkt), daar trekt men zich niets van aan, zie de verborgen lobby binnen de Nederlandse/ Europese banken structuur

Aflossingsvrije Hypotheken

De ratio van aflossings hypotheek tov de inkomsten(gelet op pensioen), zal zodanig moeten zijn dat men nog over een voldoende financiële ruimte kan beschikken. Aanbieders op het internet( waaronder de grootbanken) moeten er op worden aangesproken dat de Loan to value niet meer tot de waarde van 5 - 6 wordt uitgerekt, maar niet meer dan een factor 2,5 - 3 mag zijn

Ongeloofwaardig dat dit het belang is voor huizenbezitters...

In het belang van huizenbezitters? Laat mij niet lachen. Risico vermindering voor banken. Die gewoon dezelfde rente blijven rekenen als je aflost. Meest solide investering nog steeds, stenen!

Jammer hoor AFM, gewoon mee in incidentmanagement en dan hebben de huizenbezitters daar nog het meeste last van! Flink je best doen om huizenbezitters te laten geloven dat het in hun belang is om af te lossen...

Aflosvrije hypotheek aflossen

Zodra ik mijn hypotheek zonder boete kan oversluiten c.q aanpassen ga ik aflossen

Aflosvrije hypotheek aflossen

Inderdaad, als je de hypotheek zonder boete kan oversluiten naar een laag rentetarief van bijvoorbeeld 1,6 % 10 jaar vast, dan wil best van een 100% aflossingsvrije hypotheek (tegen 4% rente) naar een 50% aflossingshypotheek. Het gaat erom dat de netto maandlasten van mensen niet omhoog gaat, want dan komen ze pas echt in de financiële problemen.

Handleiding

Heb ook getracht naar een aflossingshypotheek te gaan maar kreeg toen een absurde boete voor mijn kiezen.
Ik heb momenteel een hypotheek met 25% aflossing en de rest aflossingsvrij met een rente van 3,9%. Wil best meer aflossen maar dan ook kunnen profiteren van de huidige lagere rente en verschoond blijven van een absurde en a-sociale boete door FLORIUS.

aflossingsvrij blijf erbij

mijn idee hoorkommet dit idee beste banken

Aflossingsvrije Hypotheken

De ratio van aflossings hypotheek tov de inkomsten(gelet op pensioen), zal zodanig moeten zijn dat men nog over een voldoende financiële ruimte kan beschikken. Aanbieders op het internet( waaronder de grootbanken) moeten er op worden aangesproken dat de Loan to value niet meer tot de waarde van 5 - 6 wordt uitgerekt, maar niet meer dan een factor 2,5 - 3 mag zijn

aflossingsvrij

Wat zijn die politici in NL toch visieloze sukkels: eerst lopen ze jaren lang het huizen bezit te promoten, dan verkloten de banken het plaatje, en wie wordt er aan de kassa geroepen om te betalen? De gewone man kan van de AFM weer zijn plan veranderen en weer betalen. Ik betaal me plat in NL, waardeloos!!! Ik wordt zo moe van die graaiers en patje peejers, bah!!!!

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

De overheid heeft zelf de wetgeving aangepast om aflossingsvrije hypotheken te promoten. Op dit moment zou een oplossing zijn de aflossingsvrije hypotheken allemaal met geld van de IMF te financieren. Dit geld kost Nederland 0% rente. vervolgens leen de staat dit geld weer uit aan mensen met aflossingsvrije leningen met de verplichting per jaar in plaats van rente nu 2,5% per jaar af te lossen. Deze constructie kan ook met staatsleningen van de staat der Nederlanden tegen 0%.

Ik wil er graag over meedenken.
(adres bij redactie bekend)

Aflossingsvrije hypotheek

Deels onzin en het gaat in je bakstenen zitten en kan er nooit meer aan. Hangt van je financiële situatie af die je zelf in de hand wilt houden toch.
Bovendien is er geen voordeel extra af te lossen om zodoende de opslag op de rente terug te dringen als je een NHG hypo hebt. Daar zouden banken ook in moeten stimuleren. Waarom zou ik aflossen als het alleen maar de rente (voorlopig met aftrek) gaat schelen.

Aflossen

Na een paar jaar krom te hebben gelegen om de hoge rente te kunnen betalen, kan ik eindelijk aan het eind van het jaar een enorme lastenverlichting tegemoet zien door de huidige lage rente. Als ik nu ineens weer moet gaan aflossen gaan die lasten weer net zo hard omhoog. Ik begin het goed zat te worden. Ik ben al genoeg geplukt de afgelopen jaren. De beleggingspolis blijkt ook al geen moer meer waard. Gatverdamme wat ben ik het zat, zo duwen ze iedereen weer in een nieuwe crisis.

aflossingsvrije hypotheek

Het is belangrijk om de aflossingsvrije hypotheek af te zetten tegen de WOZ waarde. Hypotheken tot 25 % van de WOZ waarde leveren nooit een probleem op.

aflossen hypotheek

Mij eerst een aflossingvrije hypotheek aansmeren!
Dan 9000 euro boeterente betalen en dan nu de boel weer terugdraaien!! Bezopen!!! Geef mij eerst de betaalde boeterente terug ; dan wil ik er over nadenken!!

Aflossen van aflossingsvrije hypotheek

Spaargeld in ruil voor stenen?? ZOT!!
De geldverslindende draaikolk van de onbetrouwbare overheid moet eerst maar de BTW en IB sterk verlagen; dan de renteaftrek en huursubsidie opheffen. Rem op fictieve OG-waarde stijging afremmen; die zogenaamde economische groei!
Mijn hypotheekvrije huis straks overhevelen naar box3 en mij dan verder uitmelken zeker. AFM,CBS, Planburo allemaal in dienst van de grote graaiers

aflossing vrije hypo

overheid (afm) moet betrouwbaar worden en looptijd respecteren ,dan kun je minstens nominaal weten hoe financieel te plannen

Aflossings vrij

Logisch deze autoriteit is er niet voor de gewone burger maar voor het versterken van de positie van banken.
Toen het hun uitkwam was het geen probleem!

Aflossingsvrije hypotheek

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek en wat afgelost, als ik 100 Euro extra aflos wordt er 24 eurocent in mindering gebracht op het hypotheekbedrag.
Ook moet ik dan nog 1 maand extra wachten totdat die 24 eurocent verwerkt wordt.
Verder heb ik die maand dan 100 Euro minder te besteden dus erg zinvol is het niet!!!

aflossingsvrij

De verplichting voor aflossen zou wel leeftijdsafhankelijk moeten worden ,hoe ouder => hoe meer aflossen,als je die 30 jaren verbruikt hebt,dan wel boven water.Maar om STARTERS op de woningmarkt nog ENIGE kans te geven is voor hen een aflossingsvrije periode van bv eerste 10 jaar zeker rechtvaardig(naast de babyluiers en creches). Voor NIET- starters die een hypotheek gaan oversluiten is dan ook die leeftijdstrapladder aan de orde.(Blijf niet onder water zwemmen). Facts:de productie van nieuwe huizen heeft de laatste TIEN jaar lang op maar 40% gelegen!!(gemeentes/projectontwikkelaars & woningcooperaties bedankt) : een tekort moet NU NIET alleen op de STARTERS negatief terugslaan. Ook scheefwonen moet dan worden aangepakt. Daarnaast het idee van een Fiscale RandstadTAX: als je je werk niet in de eigen gemeente hebt;dan scheelt dat een behoorlijke aftrekpost....Dan komt de agent/onderwijzer/ZZP-er ook aan een normaal geprijsd huis... Ja,Ja onze Stef heeft weer veel te veel onnodige Blokjes laten hangen :)

antwoord

Wat een onzin, hoe ouder hoe meer aflossen, zal ik de dokter maar bellen? Ga met zij 12 miljoen daar in de randstad op een kluitje wonen en maar huizen bouwen jongens, je sterft daar van de slechte lucht, gelukkig waait het aan het ei altijd. Nee NL is verloren, wie dat sprookje nog geloofd, wordt afgestraft, geloof je niet? Kijk maar naar die dommen van de PvdA.

aflossen

wat een heibel om af te lossen, ik zie totaal het voordeel er niet van in voor de consument, drogreden: inkomen daalt na pensioen, ja bruto daalt het, maar netto niet(drogreden)
voordeel gaat naar de overheid

aflossingsvrije hypotheek ?

50% van de waarde van het particulier onroerend goed is verhypotheekt en die verhouding wordt nog beter door prijsstijging van de huizen. We praten over 0,0 en nog wat aan huizenbezitters met een hypotheek onder water. Waar hebben we het over. Het probleem is dus erg klein; waarom hypotheekgevers vermoeien met allerlei proefbalonnen of aangescherpte maatregelen? Tja, dat is omdat de Nederlandse Bank en de banken het verkloot hebben en nu trachten aan goedkoop kapitaal te komen door aflossingsdwangmiddelen.
Via deze omfloerste omweg jezelf beschermen is weer iets dat de Nederlander het wantrouwen jegens de overheid verder doet opjagen totdat deze het niet meer pruimt en zich massaal naar Geert Wilders en/of kornuiten gaat wenden.
Blijft overigens dat velen een aflossingsvrije hypotheek van niet meer dan 50% van de waarde van de woning hebben dus ,laat deze mensen met rust.

aflossingsvrije hypotheek

Wij hebben dan niet zo'n hoge aflossingsvrije hypotheek, maar belachelijk om die aftelossen, en alles in de stenen te zetten daar kan ik helemaal niets mee doen, en geen rente aftrek meer, zo lang het duurt, nee gewoon zo laten

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. 66jr ben ik, ik gebruik mijn geld liever voor leuke dingen. Nu heb ik nog hypotheek aftrek, al is dat niet veel, wel meegenomen. Ik kom niet in de problemen. Over 16 jr geen hypotheekaftrek meer. Geen probleem. Stenen kun je niet eten. Laat die aflossingsvrije hypotheek maak lekker staan.

Aflossen

Heel veel mensen hebben de financiële middelen niet om extra geld in hun hypotheek te storten. We moeten niet vergeten dat diezelfde hypotheekadviseurs deze aflossingsvrije hypotheken hebben geadviseerd!!!! Je was gek als je dit niet deed. Na 30 jaar ging je een soort huur betalen en ons is NOOIT verteld dat het hypotheekbedrag volledig opeisbaar was....! Stond ook nergens in de brochure, die heb ik nog!!! Kortom die groep van aflossingsvrije hypotheken zijn misleid!!!
Maar het probleem wordt volledig bij de hypotheeknemer neergelegd.

Aflossingsvrij

Ik zou niet weten waarom ik zit voor een scheintje en heb nu wat geld om lekker van te leven.
Zelfs mijn bank raad het af in mijn situatie.
Als ik met pensioen ga heb ik zat om mijn rente te kunnen betalen

Aflossingsvrije hypotheek.

Heb reeds een aanzienlijk bedrag afgelost om een lagere hypotheek af te kunnen sluiten. Het spaargeld brengt niets meer op maar men heeft voor calamiteiten eenmaal een buffer nodig. alhoewel de banken dit geld vijf keer uitlenen. Waarom de hypotheekrente niet als aflossing aanmerken. Tevens kunnen de banken geld aan elkaar lenen in verband met lage tot negatieve Euriborrente van 0 % Als de Nederlandse bank en de AMF hierover gaan zeuren, moeten ze de regering maar adviseren ons geld maar beter te gaan besteden door eerst te denken aan ons Nederlanders. Maar zeker geen geld uitdelen aan zaken waar de meeste Nederlanders niet achter staan. En zeker niet het braafste jongetje van de klas willen zijn in onze Europese samenwerking.

hypotheek aflossen

aflossingsvrije Hypotheek aflossen prima Echter het zou helpen als de hypotheek verstrekker BNP Paribas en andere boetevrij aflossen mogelijk maakte waardoor oversluiten kan plaatsvinden. Het maandelijks bedrag dat hiermee wordt bespaard kan dan worden gebruikt om af te lossen. Ook zou de overheid banken moeten pushen om boetev rij oversluiten mogelijk te maken. Dit scheelt immers enorm veel overheids uitgaven door minder hypotheekrente aftrek.

Maar 10%

Helaas mag ik maar max 10% boetevrij aflossen. Ik wil en kan meer, maar mag dus niet. Misschien zouden oude regelingen herzien kunnen worden zodat je toch tijdig kan aflossen!

Aflossingsvrije hypotheek

Een beetje nuancering: huurders betalen bij pensionering toch ook nog huur?

Hypotheek aflossen

Je zult maar 70-plusser zijn en je oudedag zodanig ingericht hebben dat je het met lage woonlasten kunt uitzingen. En dat terwijl je aflossingsvrije hypotheek veel lager ligt dan de woningwaarde. En je huis aangepast hebben om er langer te kunnen wonen. Dank je wel onbetrouwbare overheid.

hypotheek aflossen

aflossingsvrije hyp tot max 50% hypsom?
huiswaarde €220.000,- hypotheek € 65000,-
nieuwe hypotheek bij andere bank geweigerd reden alleen aow.
ben dus krijgsgevangene van de bank met dank aan onze overheidsregels ben ik betaalslaaf rentelast ruim plus 5%
nieuwe hypotheek als al mogelijk tot welk bedrag
r

aflossingsvrije / boete vrije aflossing oplossing

Tja ik heb een probleem met boete vrije aflossing zie korten uitleg in 2008 huis gekocht met rente 6.1 % Nu betaald rente 1.48% -2,35% bijna 4% 20 vast nu nog 10 j volgens banken bij eerder aflossing Boete rente van toen en nu blijft 4 % per jaar dus 110000 x 4 % = dan 10 X jaar = de boete Bizaar hoog !! niemand die eraan begint ten zij korten vaste zodat aantrekkelijk om boete te betalen overgaan per maand € 200 extra aflossen hoofdsom

Werkloos

Ik ben een jaar werkloos. Ik had twee hypotheken bij ing .na paar jaren een van mijwonning met 18000 euro verlies. En ik heb 13000 euro van mijn leven verzekering afgekocht. En uitbetaald van mijn restschuld. Nu heb ik een wonnen en ik betaal 510 euro per maand ..deze heb ik geregeld voor 1o jaar helaas heb ik nog geen werk gevonden 510 euro vind ik teveel

aflossingsvrije / boete vrije aflossing oplossing

Zoals U weet werd 2001 gezegd U kunt Hypotheek volledig rente aftrek belasting zoals U weet eigenlijk twee hypotheek vorm met als extra belegging ik werd die tijd verplicht gezien mijn inkomen hypotheek Belegging Real verzekering Verplicht Bank wezen Helaas leverden niks belegging Ik heb toe A.F.M ingeschakeld Real belegging opbrengen €45000 bijna niks €7500 de rest puur verlies Ik wordt verplicht mee te werken vroegere aflossing Inc boete 4% X 10j plus verlies €38000 nee bedank wat shit wij worden kou de banken heeft meeste macht met misbruik het kan ook anders boete vrij laag omdat rente nu vrijlaag is en dat belegging beurs zeer slecht met verlies zijn hypotheekhouders met belegging werd verplicht anders kreeg geen hypotheek mens laag inkomen ook A.F.M machteloos toekijken weten verdomd goed dat dit niet klopt ook overheid laat ons in steek er moet voor deze groep mensen met laag inkom hulp worden geboden zodat zij recht krijgen gemakkelijk aflossing minder belasting voordeel maar minder schuld Waar kies voor? Wie ken mij helpen door boete vrije zo laag mogelijk te bieden mijn hypotheek verstrekker doet hij ziet verlies laat mij liever betalen Misschien subsidie toekennen na toetsing van inkomen en schuld is heel goed mogelijk

Aflossen is niet te doen met 65 jaar

aflossingsvrije hypotheek is niet af te lossen wie heeft dat extra geld nog over .
De bank heeft inmiddels je huis al verdiend.
nu moet je maar zien na overlijden van je man en met een nabestaande pensioen en zelf met wat geld van je gouden handdruk de lasten kon betalen.Nu met een nieuwe echtgenoot is het op 65 jarige leeftijd nog een heet hangijzer.
Wat te doen?
Hopen dat je je huis heel veel hoger kan verkopen nu en met winst dan ben je er vanaf;maar wat als je met zin woont,alleen voor het financiële plaatje want je hebt nog slechts 10jaar belastingaftrek en dat gaat niet lukken.
Lastig parket misschien dan maar ergens wat duurder is huren ,met je alleen pensioentje en nog 9maanden wachten op je aow tel uit je winst.Leuke gedachte zo oud worden.Ergens in het oosten of het noorden goedkoper gaan wonen meer woning voor minder hypotheek,dat is een optie wel mee bezig maar je raakt alle bekende kwijt om je heen.De bestaande hypotheek vorm omgooien naar lineair.graag een wondere voor alen in dezekfde situatie mvg

Aflossen niet te doen

U had kunnen weten, dat er bij een aflossingsvrije hypotheek niets aflost wordt. U heeft hier jaren gebruik van gemaakt. Dit is een keuze die u heeft gemaakt. Ik vind het veel te gemakkelijk om dan te zeggen dat de bank " je huis al heeft verdiend." U kunt ook naar uzelf kijken en tot het besef komen, dat u misschien niet de juiste keuzes heeft gemaakt.

Hypotheek aflossen

Ik ga natuurlijk geen 900 Euro huur betalen als ik voor 150 Euro wonen helaas voor de starters

Aflossingsvrije hypotheek aflossen.

Boetes verlagen.

huurwaarde forfait tov de woz

Ons huis heeft een marktwaarde van 350.000 euro - de hypotheek is 100.000 tegen 10 jaar 1,97 %.

rekensom 0,75 van 350000 is 2625 - 1970 = geen aftrek en huurwaarde forfait meer voor de belasting.

Waarom dan nog die 100000 aflossen, zodat er dan in de toekomst nog meer vermogens belasting over betaald gaat worden? Want dat is de valkuil die er aan komt!

Aflossingsvrije hypotheek.

Voor 9 jaar terug aflossingsvrije hypotheek afgesloten, 4,9% 30 jaar vast. Kreeg toch onbehagelijk gevoel, huren van de bank. Toch maar tussentijds afgelost. Ga nu over weer naar annuiteit 20 jaar tegen 2,3%. Kost veel boete maar heb dat in 4 jaar eruit.

Aflossingsvrije hypotheken

Hoeveel mensen komen er nu echt in de problemen. Het is gewoon weer een ordinaire banken truc. Ze hebben ons in een crisis gebracht en gebruiken nu oneigenlijke argumenten. Waarom aflossen als er een flinke overwaarde is. De echte probleem gevallen OK. Maar dit slaat nergens op

Aflossingsvrij:woonlasten zouden kunnen stijgen van 16 naar 46%

Geheel afhankelijk van uw eigen situatie (ikzelf kan ook na mijn pensionering de lasten van mijn aflossingsvrije hypotheek zonder HRA heel goed dragen!), het volgende voorbeeld voor ieder om over na te denken en/of zijn eigen situatie te berekenen.

Voorbeeld
Aflossingsvrije hypotheek (afgesloten in 1999) is € 200.000. Ten tijde van afsluiten was uw leeftijd 39 jaar en uw jaarinkomen €35.000 (met dit inkomen zou u anno 2017 geen € 200.000 meer kunnen lenen). Uw huidige jaarinkomen inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering is in 2017 € 40.000 (u zit dan in de belastingschijf voor AOW- minners van 40,4%) en stijgt niet meer. U betaalt nu 2,8% rente (stel dat deze rentevastperiode net is ingegaan en duurt tot 2027) en de WOZ waarde van uw woning is € €230.000.
Van de 2,8%*€200.000=€5.600 te betalen rente is uw belastingvoordeel 40,4%*(€5.600-0,75%*€230.000)= €1.566. Netto betaalt u dan €4.034 (€5.600-€1.566) per jaar. Dat is €336 per maand. Stel dat uw netto maandinkomen € 2.150 bedraagt dan is uw ‘woonlast’ van €336 per maand daar 16% van.
In 2027 gaat u met pensioen en uw pensioenuitkering en AOW bedragen samen €25.000 per jaar (u zit dan in de belastingschijf voor AOW-plussers van 22,5%). Op dat moment moet u uw rentevastperiode herzien. Stel dat de rente dan is gestegen tot 5,0% en de WOZ-waarde van uw woning tot €240.000.
Van de 5,0%*€200.000=€10.000 te betalen rente is uw belastingvoordeel dan 22,5%*(€10.000-0,75%*€240.000)= €1845. Netto betaalt u dan €8.155 (€10.000-€1845) per jaar is €680 per maand. Stel dat uw netto maandinkomen door uw pensionering dan is teruggevallen naar €1.800 dan is uw ‘woonlast’ van €680 per maand daar 38% van. Een flinke stijging t.o.v. wat u gewend was (16%).
In 2031 loopt de 30-jaarstermijn af en heeft u geen fiscale aftrek meer. De bruto jaarrente van €10.000 is dan uw woonlast, dat is €833 per maand. Dat is dan maar liefst ruim 46% van uw netto maandinkomen.
Met uw bank heeft u afgesproken dat het kapitaal op het einde van de looptijd voorhanden zal zijn om uw schuld van €200.000 af te lossen. Heeft u dat niet dan kunt u de bank verzoeken uw hypotheek voort te zetten waarbij u dus geen aftrek meer heeft. Aangezien de regels over hypotheekverschaffing strenger zijn geworden zal de bank op dat moment de dan geldende rekenmethodiek toepassen. Bij uw jaarinkomen van €25.000 zult u dan nog in aanmerking komen voor een hypotheek van hooguit ca. €100.000. De bank zal uw hypotheek dan slechts willen verlengen indien u tenminste een aflossing doet van €100.000.
Velen leven in het heden en zijn niet bezig met het jaar 2031. Nu kunt u nog maatregelen treffen omdat de horizon die voor u ligt nog 14 jaar is. Wacht u daarmee tot 2 á 3 jaar van tevoren dan kon het wel eens zo zijn dat u uw woning noodgedwongen moet verkopen omdat enerzijds de bank uw hypotheekschuld deels zal opeisen (sommige banken zullen de aan u verstrekte hypotheek mogelijk wel volledig gaan opeisen omdat ze niet meer actief zijn in het verstrekken van hypotheken) en anderzijds omdat uw woonlasten t.o.v. uw pensioeninkomen (veel) te hoog zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Consequenties van niet aflossen van aflossingsvrije hypotheek

Bedankt voor de informatie, heel duidelijk en helder, hier ga ik zeker mee aan de slag !

Aflossen / Niet aflossen

In de meeste reacties hierover, wordt voorbijgegaan aan de mogelijkheid die de overheid toentertijd heeft gecreëerd om aflossingsvrij een hypotheek af te sluiten.
Dit is (mede) gedaan om mensen te stimuleren een huis te kopen.
Voortschrijdende inzichten vanuit verschillend perspectief, hebben geleid tot een andere visie.
Zo is de aflossingsvrije hypotheek uitstervend.
Ik ben van mening dat de te ontstane "bedrijfsrisico's voor banken en overheid," voortvloeiend uit de eerder genoemde voortschrijdende inzichten, niet afgewend mogen worden op de klant.
Voor zover daar al sprake van is of over wordt gedacht, is er een aardig spreekwoord voor handen:
"Gelegenheid maakt de dief".
Probeer met het hier gegeven commentaar zuiver te blijven en verzand niet in frustratie.....

Aflossen

Aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is goed, mits het dan ook mogelijk wordt de volledige lening te herstructureren en niet vast te zitten aan de voorwaarden van vele jaren terug, toen de situatie anders was, de leenrente hoger stond en aflossingsvrij juist werd gestimuleerd. Gegeven de lage rentestand nu, is een totale herstructurering, in combinatie met aflossen, dus eigenlijk interessant, waardoor je met gelijke lasten én kunt aflossen én per saldo niet meer betaalt dan nu. Dat zou goed zijn voor Nederland (dus aso's hiervoor: aflossen is WEL goed, mits de voorwaarden eerlijk zijn). Maar dan moet de politiek het wel zo regelen, dat dit ook kan en dat er geen boetes moeten worden betaald bij oversluiten/herstructureren. En dat is volgens mij nu nog niet geregeld.

Met opties meer te verdienen dan aflossen

Wie -volgens mij- veilig en met kennis op de beurs handelt met zijn geld, verdient het geld voor aflossen en kan later sneller zijn hypotheek geheel aflossen. Eerder aflossen houdt dus in dat je meer moet 'sparen' . Op de beurt verdien je dus een hoger aosbedrag. M.a.w. ik wacht met vervroegd aflossen!

hypotheek

Als je wel je woning hypotheek vrij hebt en dan gaat samenwonen op een adres van je nieuwe relatie wordt je weer bestolen door de belasting dienst door middel van vermogens rendement heffing.
AFM heeft indertijd minister van financiën (schurk)Zalm gewaarschuwd, maar werd het zwijgen opgelegd
Met vriendelijke groet.

Amerikaans jiddisch gezegde

" a house without equity, is like a rental with debt"

Aflossingsvrij

Je ziet elke keer weer aanvallen en paniek zaaien door de overheid. In de jaren 80 moesten zoveel mogelijk mensen uit de grote steden naar nieuwbouw buiten de grote stad. kijk naar Almere, Spijkenisse, Hellevoetsluis etc. Lekker bouwen en strooien met premie a.b.c.d en weet ik veel wat. Rente was wel eventjes rond de 10-13%. Nu zijn wij dus een stuk verder en wederom paniek. Tijdens de crisis donderden de prijzen in elkaar en als je goed nadenkt...waarom eigenlijk?
En nu weer geouwehoer omtrent aflossingsvrij wat destijds zelf door de regering en banken werd gepropageerd en juist omdat de woningprijzen eigenlijk "nooit" zouden dalen.
Wanneer men destijds een beetje slim was geweest was de aflossingsvrije hypotheek er nooit gekomen, maar dat was niet in het belang van de banken. Nee, het was veel gemakkelijker om nog meer klanten te krijgen en dus meer hypotheken te verstrekken. Natuurlijk hebben mensen geprofiteerd, maar dit is van alle tijden. Waarom zou ik aflossen op mijn leeftijd. Wakker worden!!!!En dat ik starters in de weg zou zitten???? Die worden alleen maar in de weg gezeten door Banken en niet door de huidige eigenaren. Oh en nog iets...laat de AFM eerst maar eens goed zichzelf onder de loep nemen, want daar zitten teveel "glazen bol" kijkers.