Wat worden de trends voor de hypotheek in 2018? Lees meer over de hypotheekrenteverwachting, huizenmarkt, aflossingsvrije hypotheek en online hypotheekadvies.
De hypotheekrente loopt iets op
De hypotheekrente loopt naar verwachting iets op in 2018. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma, dat mede zorgt voor de lage rentestand, stapsgewijs afbouwen. De centrale bank houdt echter de druk op de tarieven, waardoor we ook in 2018 een historisch lage hypotheekrente houden.
Hetzelfde geldt voor de spaarrente. Deze blijft naar verwachting ook laag.
Huizenprijs stijgt, maar minder woningverkopen
Door de lage hypotheekrente en economische groei, breekt de huizenmarkt momenteel alle records. Dit is volgend jaar niet anders. Door de blijvend grote vraag zal de huizenprijs ook in 2018 verder stijgen. De keerzijde hiervan is een onvoldoende aanbod van geschikte huizen. Het aantal verkopen zal hierdoor naar verwachting in 2018 dalen.
Niet meer lenen dan de woningwaarde
Met name starters en middeninkomens grijpen mis op de oververhitte huizenmarkt. In 2018 kan voor het eerst niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Wie een huis koopt moet dus meer eigen geld meenemen. De hypotheeknormen op basis van het inkomen worden iets ruimer, met name voor tweeverdieners en op latere leeftijd. Ook kan meer geleend worden onder NHG.
Bereken hier hoeveel jij kunt lenen in 2018.
Druk op aflossingsvrije hypotheek
Dit jaar lag de aflossingsvrije hypotheek een aantal keer onder vuur. Het Financieel Stabiliteitscomité (Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën) wil dat banken meer doen om aflossen het van de aflossingsvrije hypotheek te stimuleren.
Veel Nederlanders willen hun aflossingsvrije hypotheek niet kwijt. In 2018 zal de druk op huizenbezitters die niet aflossen worden opgevoerd. Het comité vraagt de banken om de ‘meest risicovolle klanten’ in kaart te brengen en met een pro-actieve aanpak te komen.
Online hypotheekadvies
De enige manier om op dit moment volledig online een hypotheek te sluiten is execution-only (zonder advies). Slechts weinig consumenten maken hier gebruik van. De kennis- en ervaringstoets en het beperkte aanbod van geldverstrekkers, zijn hiervoor de belangrijkste redenen.
Hypotheekadvies blijft vooralsnog mensenwerk. Wel vindt een hypotheekgesprek steeds vaker plaats via telefoon of webcam en kunnen stukken digitaal worden aangeleverd. Vaak staat hier een korting op het adviestarief tegenover.
Wordt 2018 het jaar van de introductie van ‘robo-advies’? Een aantal partijen geven aan te werken aan geautomatiseerd hypotheekadvies waar geen mens aan te pas komt. Zou jij een hypotheek sluiten op basis van ‘robo-advies? We horen graag je mening in een reactie onder dit artikel.
Daar zou ik zeker gebruik van maken. Ik weet precies wat voor mij verantwoord is, dus het liefst zou ik direct met een hypotheekverstrekker kunnen handelen, zonder advies.