Hypotheek in 2018 | verwachtingen en trends

  Door: Roel 4695 keer gelezen
Hypotheek in 2018

Wat worden de trends voor de hypotheek in 2018? Lees meer over de hypotheekrenteverwachting, huizenmarkt, aflossingsvrije hypotheek en online hypotheekadvies.

De hypotheekrente loopt iets op

De hypotheekrente loopt naar verwachting iets op in 2018. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma, dat mede zorgt voor de lage rentestand, stapsgewijs afbouwen. De centrale bank houdt echter de druk op de tarieven, waardoor we ook in 2018 een historisch lage hypotheekrente houden.

Hetzelfde geldt voor de spaarrente. Deze blijft naar verwachting ook laag.

Huizenprijs stijgt, maar minder woningverkopen

Door de lage hypotheekrente en economische groei, breekt de huizenmarkt momenteel alle records. Dit is volgend jaar niet anders. Door de blijvend grote vraag zal de huizenprijs ook in 2018 verder stijgen. De keerzijde hiervan is een onvoldoende aanbod van geschikte huizen. Het aantal verkopen zal hierdoor naar verwachting in 2018 dalen.

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Met name starters en middeninkomens grijpen mis op de oververhitte huizenmarkt. In 2018 kan voor het eerst niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Wie een huis koopt moet dus meer eigen geld meenemen. De hypotheeknormen op basis van het inkomen worden iets ruimer, met name voor tweeverdieners en op latere leeftijd. Ook kan meer geleend worden onder NHG.

Bereken hier hoeveel jij kunt lenen in 2018.

Druk op aflossingsvrije hypotheek

Dit jaar lag de aflossingsvrije hypotheek een aantal keer onder vuur. Het Financieel Stabiliteitscomité (Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën) wil dat banken meer doen om aflossen het van de aflossingsvrije hypotheek te stimuleren.

Veel Nederlanders willen hun aflossingsvrije hypotheek niet kwijt. In 2018 zal de druk op huizenbezitters die niet aflossen worden opgevoerd. Het comité vraagt de banken om de ‘meest risicovolle klanten’ in kaart te brengen en met een pro-actieve aanpak te komen.

Online hypotheekadvies

De enige manier om op dit moment volledig online een hypotheek te sluiten is execution-only (zonder advies). Slechts weinig consumenten maken hier gebruik van. De kennis- en ervaringstoets en het beperkte aanbod van geldverstrekkers, zijn hiervoor de belangrijkste redenen.

Hypotheekadvies blijft vooralsnog mensenwerk. Wel vindt een hypotheekgesprek steeds vaker plaats via telefoon of webcam en kunnen stukken digitaal worden aangeleverd. Vaak staat hier een korting op het adviestarief tegenover.

Wordt 2018 het jaar van de introductie van ‘robo-advies’? Een aantal partijen geven aan te werken aan geautomatiseerd hypotheekadvies waar geen mens aan te pas komt. Zou jij een hypotheek sluiten op basis van ‘robo-advies? We horen graag je mening in een reactie onder dit artikel.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Robo-advies

Daar zou ik zeker gebruik van maken. Ik weet precies wat voor mij verantwoord is, dus het liefst zou ik direct met een hypotheekverstrekker kunnen handelen, zonder advies.

Zelf hypotheek afsluiten heb ik ook gedaan

Als je genoeg kennis hebt op het terrein van hypotheken stelt de kennistoets niets voor. Heb 4jaar gelden via intenet een moneyou hypotheek afgesloten. Kosten me eenmalig €350 administratiekosten.
Bespaarde me zo'n €2000-€2500 tov bemiddeling/begeleiding.
Mensen neem eens de moeite om jezelf in zaken te verdiepen. Toegegeven, het ene is moeilijker dan het andere maar iedereen die een beetje wiskunde heeft gehad en en teksten over wet- en regelgeving brgrijpelijk kan lezen is in staat zelf een hypotheek af te sluiten.
In mijn optiek vragen bemiddelaars nog steeds een abnornaal hoge fee (zekers die partijen die boven de €3000 vragen).
Denk gewoon aan je eigen portemonnee, jij bent degene die uiteindelijk betaalt.

hypotheekadvies

ik heb al eens zo'n toets gedaan met een score van meen ik ca87 %.heb genoeg kennis in huis om verantwoord te beslissen .Daarnaast is mijn zoon ter advisering beschikbaar als afgestudeerd econoom aan de R.U.G.en is er sprake van een grote discrepantie tussen het nodige kennis- en het prijsniveau van het advies.!!