Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheek in 2019 | Hier moet je op letten:

Heb je een hypotheek of ga deze in 2019 sluiten? Dit zijn 7 dingen om rekening mee te houden, o.a. de hypotheeknormen, huizenmarkt en renteverwachting.

1. Hypotheekrente blijft nog even laag

De hypotheekrente is historisch laag en we verwachten dat dit de eerste maanden van 2019 zo blijft. Dit ondanks dat de Europese Centrale Bank de druk op de rentes verlaagd. Dit komt omdat een aantal onzekerheden de financieel markt beinvloeden, waaronder de Brexit, handelsoorlog en de italiaanse begroting.

Beleggers kiezen nu sneller voor veilige beleggingen tegen een lage vergoeding. Zo blijft goedkoop geld ruim voorhanden en dus hypotheekrente laag. Pas wanneer deze onzekerheden naar de achtergrond verdwijnen komt er meer ruimte voor een rentestijging. Lees meer details over de renteverwachting.

Je kunt dus nog even profiteren van de lage rente als je gaat aankopen of oversluiten.

Benieuwd of oversluiten interessant is?Vraag vrijblijvend aan >

2. Meer lenen door koopkrachtstijging

De hypotheeknormen voor 2019 zijn grotendeels gelijk gebleven. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De hypotheeknormen voor inkomens tot 28.000 zijn iets verruimd. Ook mag je opnieuw 70% van het tweede inkomen gebruiken voor de hypotheek.

Dat veel mensen in 2019 toch meer hypotheek kunnen krijgen, komt door de koopkrachtstijging. Door loongroei en lastenverlichting blijft er meer ruimte over voor de hypotheeklast. Bereken hier hoeveel je in 2019 kunt lenen.

3. Energiebesparende maatregelen financieren

Voor het financieren van energiebesparende maatregelen kun je in 2019 tot 106% van de woningwaarde meefinancieren in de hypotheek. En koop je een energiezuinig huis, dan mag je maximaal 25.000 euro bij het maximale leenbedrag optellen.

Met deze ruimere leennorm probeert de overheid ook in 2019 de verduurzaming van huizen te stimuleren. Daarin moet namelijk nog een inhaalslag gemaakt worden.  

4. Meer mensen in aanmerking voor NHG

In 2019 wordt de kostengrens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar € 290.000,-. Meer mensen komen dus in aanmerking voor de zekerheid en rentekorting die de Nationale Hypotheek Garantie. Ook wordt NHG goedkoper De eenmalige borgtochtprovisie gaat naar 0,9% van de hypotheeksom.

Het is nu ook mogelijk om bij oversluiten NHG aan de hypotheek toe te voegen. Dit vergroot je rentevoordeel bij oversluiten. Daarnaast biedt NHG een oplossing voor mensen die minder snel een hypotheek kunnen krijgen. Ouderen, ondernemers en mensen zonder vast contract komen door de garantie eerder in aanmerking voor een hypotheek.

5. Stijgende huizenmarkt zwakt iets af

Huizen waren nog nooit zo duur als nu. Dit is natuurlijk voordelig voor huizenbezitters. Starters en jonge gezinnen hebben steeds vaker het nakijken. Zij hebben niet of beperkt geprofiteerd van de prijsstijging en staan aan het begin van hun carrière. Ze krijgen daarbij concurrentie van beleggers die populaire woningen opkopen voor verhuur.

Krapte op de huizenmarkt zorgt in 2019 voor de explosieve prijsstijging die we nu meemaken. Tegelijkertijd stuiten meer mensen op de grens van de betaalbaarheid. Dit zorgt in 2019 niet alleen voor minder transacties, ook het consumentenvertrouwen daalt hierdoor. Dit was reden voor Rabobank om de verwachting voor de huizenmarkt naar beneden bij te stellen.

6. Ben jij al aflossingsblij?

De term ‘aflossingsblij’ heb je vast wel gehoord en mogelijk zelfs al iets te vaak. Met deze campagne willen banken huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek wijzen op mogelijke risico’s aan het einde van de looptijd.


Een overgrote meerderheid (96%) weet inmiddels dat de hypotheek na 30 jaar moet worden afgelost. Een kwart weet echter niet hoe ze dit gaan doen. In 2019 zal de aflossingsvrije hypotheek dus nog regelmatig het nieuws halen.

Hoe ga jij de aflossingsvrije hypotheek aflossen?

7. Hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd

Op Prinsjesdag is afgesproken om het de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Vanaf 2020 gaat de fiscale aftrek in stappen van 3% omlaag, tot in 2023 een maximum van 36,93% is bereikt. 19 jaar eerder dan in eerdere plannen. In 2019 merken we nog niets van deze versnelde afbouw en is de maximale aftrek in de tweede schijf 49%.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct