Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheek in 2020 | wat wijzigt er?

  Door: Roel 3491 keer gelezen
Hypotheek in 2020 | wat wijzigt er?

Hoeveel kun je dit jaar lenen? Wat doet de hypotheekrente in 2020? En zijn er nog fiscale wijzigingen? Lees alles over de hypotheek in 2020:

Het nieuwe jaar starten met een lage(re) hypotheekrente?Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >>>

Wat doet de hypotheekrente in 2020?

We zijn 2019 uitgegaan met een lagere hypotheekrente, dan waarmee het jaar begon. De rente voor 10 jaar vast en 20 jaar vast daalde het meest. Respectievelijk met 0,64% en 0,71% uitgaande van het laagste tarief.

Daar leek het aanvankelijk helemaal niet op uit te draaien. De economie was dusdanig hersteld dat de Europese Centrale Bank (ECB) de stimuleringsmaatregelen langzaam ging afbouwen.

In de zomer sloeg dit sentiment volledig om door tegenvallende groeicijfers en onzekerheid vanwege de handelsoorlog tussen VS en China en de Brexit. De ECB besloot om de geldkraan weer open te draaien, waardoor de rente een nieuw laagste punt in de geschiedenis bereikte.

Bij de start van het nieuwe jaar is de sterkste rentedaling voorbij. De VS en China hebben een deal gesloten en de Britten stappen definitief uit de Europese Unie. Ook de financiële markten krabbelen op.

Dit betekent niet dat de onzekerheid nu volledig verdwenen is. De Europese Centrale Bank blijft vinger aan de pols houden en heeft aangegeven minimaal tot de zomer van 2020 de rentes laag te houden.

We verwachten dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft. Mogelijk kunnen we later dit jaar een rentestijging verwachten. Dit hangt onder meer af van de economische groei in 2020.

Huizenmarkt in 2020

Wie in 2020 een huis koopt, kan deze dus financieren tegen een historisch lage hypotheekrente. Toch verwachten we dat dit jaar minder huizen worden verkocht dan vorig jaar. Een belangrijke reden daarvoor is het beperkte aanbod op de huizenmarkt.

Aan de krapte op de huizenmarkt zal in 2020 geen einde komen. Het Kabinet heeft op Prinsjesdag extra geld beschikbaar gesteld voor nieuwbouw. In deze plannen werd echter buiten de stikstof en PFAS problematiek gerekend. Hierdoor werden vorig jaar minder nieuwe huizen opgeleverd dan gepland.

De vraag naar koophuizen blijft groter dan het aanbod. We verwachten daarom dat de huizenprijzen in 2020 verder stijgen. Tegelijkertijd zal voor meer kopers de grens van de betaalbaarheid bereikt worden. Minder transacties en een gedaald sentiment zorgen ervoor dat de prijsstijging minder sterk is dan voorgaande jaren.

Maximale hypotheek in 2020

De hypotheeknormen zullen potentiële huizenkopers in 2020 beperkt helpen.  Alleen wanneer je een loonstijging verwacht, kan dit jaar meer geleend worden. Blijft je inkomen gelijk, dan kun je iets minder lenen dan vorig jaar.

Bereken hier je maximale hypotheek in 2020

In 2020 blijft het mogelijk om van de hypotheeknormen af te wijken. De volgende initiatieven voor maatwerk volgen we dit jaar met interesse:

  • Neem je energiebesparende maatregelen of koop je een energiezuinig huis, dan kun je in 2020 meer hypotheek krijgen.
  • Huurders die kunnen aantonen dat ze al geruime tijd hun hoge lasten kunnen betalen en tevens gespaard hebben, kunnen bij een aantal banken een hogere hypotheek krijgen.
  • Met de Arbeidsmarktscan, komen flexwerkers en uitzendkrachten eerder in aanmerking voor een hypotheek. Een soortgelijk initiatief bestaat al langer voor ondernemer in de vorm van de Inkomensverklaring Ondernemers.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Fiscale wijzigingen voor hypotheek en wonen

Het aantal fiscale wijzigingen voor hypotheek en wonen in 2020 is beperkt. De versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek heeft de meeste impact. De maximale renteaftrek gaat jaarlijks met 3% omlaag tot in 2023 is de renteaftrek maximaal 37,05% is.

Huizenbezitters worden (deels) gecompenseerd door een verlaging van het Eigenwoningforfait (EWF). De bijtelling voor het bezit van een eigen woning gaat van 0,65% naar 0,45% in 2023. Bekijk hier een rekenvoorbeeld voor beide maatregelen.

Nationale Hypotheek Garantie in 2020

De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid en rentekorting. Dat verandert in 2020 niet. Dit jaar kun je een NHG-hypotheek sluiten voor een woning met een waarde tot 310.000 euro. Dit geldt vanaf 2020 ook voor oversluiten naar NHG.

De garantie is dit jaar iets goedkoper geworden. De NHG-premie is verlaagd van 0,9% naar 0,7% over de hypotheeksom.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.