De hypotheekrente stijgt. Is dit hét moment om je hypotheek over te sluiten. Lees over de kosten bij hypotheek oversluiten en de mogelijkheden.
Hypotheek oversluiten voor lagere rente
De hypotheekrente is historisch laag. Niet alleen met de aankoop van een woning kun je hiervan profiteren. Ook met een bestaande hypotheek kun je je maandlast verlagen, namelijk door oversluiten.
Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >
Wat is oversluiten?
Met oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek waarmee je de oude hypotheek aflost. Omdat de nieuwe hypotheek een lagere hypotheekrente heeft dan de oude, ga je besparen.
Je maakt daarnaast kosten. De hypotheek oversluiten is daarom pas voordelig als de besparing groter is dan de kosten. Omdat je een nieuwe hypotheek afsluit, kun je bij oversluiten ook opnieuw de voorwaarden vastleggen.
Wat zijn de kosten voor oversluiten?
Bij oversluiten verbreek je het lopende hypotheek contract. Je huidige geldverstrekker brengt hiervoor een boeterente in rekening.
De hoogte van de boete is afhankelijk van de hypotheeksom, de einddatum van de rentevastperiode en de rente. Daarnaast mag je vaak een percentage boetevrij aflossen.
Tip: Bereken hier jouw boeterente.
Naast de boeterente, betaal je bij oversluiten afsluitkosten voor je nieuwe hypotheek. Hierbij moet je denken aan: advieskosten, notariskosten en taxatiekosten
De kosten voor oversluiten betaal je eenmalig en ineens. Dit is voor huizenbezitters soms een drempel om de hypotheek over te sluiten. De oversluitkosten kunnen worden meegenomen in de nieuwe hypotheek, mits hier ruimte voor is. Daarnaast zijn de kosten voor hypotheek oversluiten onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
Laat vrijblijvend een berekening maken of oversluiten voor u voordelig is.
Oversluiten zonder boete, kan dat?
De hypotheek oversluiten zonder boete is alleen mogelijk op het einde van de rentevastperiode. U krijgt dan van uw bank een nieuw rentevoorstel. Dit is ook het moment om de hypotheekrente te vergelijken van andere geldverstrekkers in de markt. Oversluiten is dan boetevrij.
Rentemiddeling wordt soms gezien als oversluiten zonder boete. Ten onrechte! Bij rentemiddeling betaal je wel degelijk een boete, alleen wordt deze verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Daarnaast blijf je bij dezelfde bank waardoor de besparing vaak lager is. Lees meer over het verschil tussen rentemiddeling en oversluiten.
Hypotheek oversluiten niet altijd voordelig
Naast een mogelijk hoge boeterente, zijn er meer situaties waarin de hypotheek oversluiten niet voordelig is:
- De nieuwe hypotheek wordt getoetst aan de actuele hypotheeknormen en moet natuurlijk wel passen.
- Geldverstrekkers nemen een aflossingsvrije hypotheek soms deels over. Bij een NHG-hypotheek is dit maximaal 50%.
- Bij een (bank)spaarhypotheek kan oversluiten naar een lager rente ongunstig zijn. De spaarhypotheek (belastingvrij) afkopen is dan een alternatief.
Laat daarom altijd een hypotheekadviseur je mogelijkheden voor oversluiten onderzoeken. Een eerste analyse is gratis en vrijblijvend.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.