Het wordt mogelijk goedkoper om de hypotheek over te sluiten. Door stapsgewijs oversluiten kan de boeterente, de grootste kostenpost, ontweken worden.
De hypotheek oversluiten
Wie op dit moment de hypotheek oversluit, legt de hypotheekrente voor een nieuwe periode vast. Je huidige hypotheek los je in 1 keer af. Daarbij betaal je een boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen. Bij veel hypotheken mag per jaar 10% tot 20% van de hypotheeksom afgelost worden zonder boete te betalen.
Is oversluiten voor jou voordelig?Maak vrijblijvend de berekening >
Voorstel: stapsgewijs oversluiten
Stel dat je de hypotheek in stappen zou kunnen oversluiten. Dan kun je ervoor kiezen om enkel het boetevrije deel over te sluiten. Over enkele jaren profiteer je dan alsnog van nieuwe voorwaarden. Op dit moment is het echter alleen mogelijk om 1 hypotheek tegen 1 rente over te sluiten. Daar komt mogelijk verandering in.
Vorige week is een motie aangenomen door de Tweede Kamer dat ‘stapsgewijs oversluiten’ mogelijk maakt. Zo kun je het boetevrije deel dat je mag aflossen optimaal benutten. Op initiatief van Tweede Kamerleden Omtzigt en Ronnes (CDA) gaat de Minister nu in gesprek met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en banken hoe dit in de praktijk te brengen.
Oversluiten in stappen een goed idee?
Overigens is het nog maar de vraag of de AFM en de banken meegaan in het voorstel. Een hypotheek met meerdere rentes betekent meer administratieve handelingen. Dit geldt ook voor de klant. Wie de hypotheek in 10 stappen oversluit (om de boeterente volledig te ontlopen), krijgt te maken met 10 verschillende rentes, die ook nog eens op 10 verschillende momenten aflopen.
Vooralsnog lijkt het op een proefballon om de aandacht nog eens op de hoge kosten bij oversluiten te vestigen. Toch kan het een begin zijn om ander te gaan denken over de boete bij oversluiten.
Boeterente drempel bij oversluiten
De boeterente is momenteel de belangrijkste drempel bij oversluiten van de hypotheek. Deze kosten zijn soms hoger dan het rentevoordeel, waardoor oversluiten niet interessant is. Daarnaast zijn de mogelijkheden om de boete mee te financieren in de nieuwe hypotheek beperkt.
Bereken hier jouw boeterente bij vervroegd aflossen van de hypotheek. Lees meer over oversluiten: de kosten en mogelijkheden.
Beste, Wonend op een woonark met eigen grond en water 423 m3. Geheel legaal. hypotheek 180000 aflossingsvrij rente is 3,15% looptijd tot juli 2025. Zien jullie hier ook een mogelijkheid voor oversluiten met renteverlaging?
Beste heer Van Haaren, het aanbod van hypotheken voor een woonark is beperkt. Hier lees je daar meer over en je kunt tevens een offerte opvragen: Aanbod woonarkhypotheken. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).
Beste heer of mevrouw Montijn, of het interessant is om nu over te sluiten is afhankelijk van de situatie, wensen en verwachtingen rondom de verkoop van de woning. Ga eens vrijblijvend in gesprek met een hypotheekadviseur en laat informeren over de mogelijkheden. Dit eerste gesprek is gratis. Hier kun je een aanvraag doen: hypotheekgesprek aanvragen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)
Wij hebben een aantal jaren terug een hypotheek afgesloten bij de DSB. Wij kunnen onze hypotheek NIET meenemen bij aankoop van een ander huis. Staat wel in het contract, maar de curatoren zeggen dat ze daar geen boodschap aan hebben. Ons huis staat te koop. Onze hypotheek is 5%. Het zou ons zeker €200,00 in de maand schelen als wij nu een andere hypotheek tegen een veel lagere rente kunnen afsluiten. Hoe zit uw verhaal in onze wens bij DSB in faillissement. (aflossingsvrije hypotheek)