Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheek oversluiten zonder boeterente, kan dat?

De hypotheek oversluiten zonder boeterente? In dit artikel lees je wat mogelijk is. Ook geven we tips om de boeterente te verlagen of mee te financieren.

Boeterente drempel bij oversluiten

De boeterente bepaalt in een belangrijke mate of de hypotheek oversluiten voordelig is. Zeker als de rentevastperiode nog even duurt, kan deze boete voor het openbreken van het hypotheekcontract aanzienlijk zijn. Gelukkig is de hypotheekrente dusdanig gedaald dat het rentevoordeel vaak opweegt tegen de oversluitkosten.

Maar ook als oversluiten voordelig is, dan blijft de boeterente een drempel. De kosten gaan namelijk vooraf aan de besparing. We krijgen daarom regelmatig de vraag: is oversluiten zonder boeterente mogelijk?

Is oversluiten voor jou voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel met oversluiten >

In deze situaties kun je de hypotheek oversluiten zonder boeterente

In twee specifieke situaties kun je de hypotheek oversluiten zonder boeterente:


 • Aan het einde van de rentevastperiode. Je krijgt dan een nieuwe rentevoorstel van de bank. Kun je elders een beter aanbod krijgen, dan kun je boetevrij oversluiten. Ga dus niet blind akkoord met het nieuwe voorstel, maar vergelijk eerst alle banken.
 • Als je gaat verhuizen. Bij verkoop van je huis mag je (in de meeste gevallen) de hypotheek boetevrij aflossen om vervolgens een nieuwe hypotheek te sluiten. Het kan dus interessant zijn om je verhuisplannen naar voren te halen om zo boetevrij over te sluiten. Rekenvoorbeeld: verhuizen als alternatief voor oversluiten.

Soms vragen mensen naar de zogenoemde ‘ABA-constructie’. Je verkoopt dan je huis om deze later terug te kopen en zo de boeterente te ontlopen. Dit is echter in strijd met de hypotheekvoorwaarden. Banken en notarissen werken dus niet mee aan deze schijnconstructie. Dit is dus geen optie.

Slim de boeterente verlagen of meefinancieren (4 tips)

Beter kun je kijken naar manieren om de boeterente te verlagen of mee te financieren. We hebben een aantal tips voor je:

 1. Wil je volgend jaar oversluiten, los dan dit jaar nog en deel af. Bij veel hypotheken mag je namelijk jaarlijks 10% of 20% boetevrij aflossen. In dit rekenvoorbeeld zie je hoeveel dit kan schelen.
 2. Los je momenteel niet af, dan kan het interessant zijn om eerst de hypotheek om te zetten naar annuïtair of lineair aflossen en daarna over te sluiten. Banken moeten de toekomstige maandelijkse aflossing namelijk meenemen in de boeteberekening, waardoor de boeterente lager uitvalt. Deze slimmigheid zullen banken je niet vertellen. Daarom doen wij het. Start vrijblijvend een aanvraag, dan onderzoeken we wat voor jou de voordeligste oplossing is.
 3. Je kunt de boeterente meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Door de gestegen huizenprijs hebben huizenbezitters hier vaker ruimte voor. Zo spreid je de kosten en maak je tevens gebruik van de lage hypotheekrente.
 4. Een andere manier om de hypotheekrente tussentijds te verlagen is rentemiddeling. Ook dan betaal je het volledige boete voor vervroegd aflossen, alleen zit deze verwerkt in de nieuwe rente. Een nadeel van rentemiddeling is dat je bij dezelfde bank blijft en mogelijk niet profiteert van het laagste tarief in de markt. Ook bieden niet alle banken dit aan.

De boeterente in perspectief

Sinds 2016 is de boeterente gereguleerd. Banken mogen niet meer in rekening brengen voor vervroegd aflossen, dan het werkelijke financiële nadeel van de bank. Je kunt discussiëren of dat eerlijk is. Feit blijft: door niets te doen betaal je de boete ook, maar dan via de hogere hypotheekrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheek oversluiten zonder boeterente, kan dat?".

 1. Wij hebben een hypotheek waarop we uit eigen middelen onbeperkt boetevrij mogen aflossen.

  Is er dan (bij voldoende eigen middelen) een mogelijkheid om de hele hypotheek boetevrij over te sluiten, door de oude uit eigen middelen af te lossen en vervolgens een nieuwe, met betere voorwaarden maar met de oorspronkelijke waarde, elders af te sluiten?

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct