Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheek vaker bij pensioenfonds of verzekeraar

Steeds meer hypotheken worden afgesloten bij een pensioenfonds of verzekeraar. Lees welke (relatief onbekende) geldverstrekkers vaak gekozen worden en door wie.

Marktaandeel meer dan verdubbeld

Nederlanders kiezen minder vaak voor een hypotheek bij een bekende bank, zoals Rabobank, ABN AMRO en ING. Dit blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds 2014 groeide de hypotheekportefeuille van banken met ‘slechts’ 12 miljard euro.

Benieuwd naar het beste hypotheekaanbod voor jou?Bereken vrijblijvend jouw laagste rente >

Over dezelfde periode nam de hypotheekportefeuille van institutionele beleggers met 82 miljard euro toe. Dit zijn verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen. Het gezamenlijke marktaandeel van deze geldverstrekkers is in 7 jaar tijd meer dan verdubbeld, van 10% begin 2014 naar 21% in 2021.

Volgens DNB trekken banken zich al sinds de kredietcrisis in 2008 steeds meer terug van de hypotheekmarkt. Voor institutionele beleggers is een hypotheek als belegging juist aantrekkelijk door de lange looptijd. Ook zijn de rentes op de kapitaalmarkt sterk gedaald.

Aantrekkelijk voor huizenbezitters met overwaarde

Institutionele beleggers die in de hypotheekmarkt stappen, willen een goed rendement op lange termijn zonder al te veel risico. Deze geldverstrekkers richten zich dan ook met name op lange rentevastperiodes, zoals 20 jaar vast, en hypotheken in een lage risicoklasse.

Dit zorgt ervoor dat huizenbezitters met overwaarde die gaan verhuizen, oversluiten of overwaarde opnemen, vaak uitkomen bij een institutionele belegger als beste keuze om de hypotheek af te sluiten.


Welke geldverstrekkers worden vaak gekozen?

Het onderzoeksbureau IG&H rapporteert regelmatig over de ontwikkelingen in marktaandeel van Nederlandse geldverstrekkers. Volgens de laatste kwartaalrapportage groeien de volgende geldverstrekkers momenteel het snelst:

  1. Allianz
  2. Syntrus Achmea
  3. BLG Wonen
  4. Vista

Op hun beurt houden deze geldverstrekkers de concurrentie scherp. Dit is mede de oorzaak van de lage hypotheekrente van dit moment.

Benieuwd naar de beste hypotheek voor jou? Ontvang vrijblijvend het beste hypotheekaanbod.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct