Ouderen ondervinden nog altijd problemen als ze een hypotheek willen afsluiten of oversluiten. Zelfs als dit zorgt voor lagere maandlasten. Dit is reden voor Kamervragen.
Ouderen krijgen vaak ‘nee’ te horen
CDA Kamerlid Ronnes heeft deze week Kamervragen gesteld over de problemen die ouderen ondervinden, bijvoorbeeld al ze kleiner willen gaan wonen. Omdat al 10 jaar voor de pensioendatum rekening wordt gehouden met het pensioeninkomen, krijgen ouderen vaak ‘nee’ te horen van de bank.
Het inkomen na pensioen is mogelijk lager, waardoor de nieuwe hypotheek niet past onder de huidige hypotheeknormen. Banken houden daarbij niet of beperkt rekening met de overwaarde die ouderen vaak hebben. Als verhuizen of oversluiten juist kan zorgen voor een lagere maandlast, is dit natuurlijk extra pijnlijk.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?Laat de hypotheek berekenen >
Afwijken van de inkomenscriteria
De Ouderenbond, hypotheekadviseurs en nu dus ook de politiek roepen de banken op om meer maatwerk voor ouderen te bieden. Daarnaast heeft toezichthouder AFM de banken nog eens expliciet gewezen op de mogelijkheid om af te wijken van de inkomenscriteria.
Ondertussen geven de banken juist aan, al maatwerk toe te passen. Dit klopt, maar op beperkte schaal. In juli is Obvion gestart met een pilot voor ouderen die kleiner willen gaan wonen en Florius heeft de ‘Verzilver Hypotheek’ opnieuw geïntroduceerd. Daar voegt zich nu ING bij met een ruimere voorwaarden voor ouderen.
Kamerlid Ronnes vraagt daarom terecht: “Hoe kan het dat banken, hypotheekadviseurs en de AFM in de media toch zo verdeeld lijken te zijn, terwijl hiervoor juist de ‘maatwerktafel’ in het leven was geroepen? Kunt u uitleggen wat hier precies mis gaat?” We zijn benieuwd naar het antwoord van de Minister.
Hypotheeknormen 2018 ruimer
In de hypotheeknormen voor 2018 wordt al beperkt een oplossing geboden voor ouderen die een hypotheek met een korte looptijd willen sluiten. Met een rentevastperiode korter dan 10 jaar kan volgend jaar meer geleend worden, mits de hypotheek ook binnen deze termijn wordt afgelost. Er mag dan gerekend worden met de werkelijke rente in plaats van de hogere toetsrente.
In de tussentijd helpen we je graag met het vinden van een passende hypotheek-oplossing in jouw situatie. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.
Fijn dat er gekeken wordt naar een oplossing, ik sta regelmatig te praten over dit soort onderwerpen met ouderen mensen. Ik merk toch enig onbegrip bij deze mensen, ergens ook wel logisch natuurlijk…
Mvg, Quingo
Ik vind het heel fijn te lezen dat er iets gedaan wordt voor de oudere generatie want sommige hypotheken zit je heel lang aan vast zoals de aflosvrije hypotheek ik had daar een vraag over en dat is dat ik advies gevraagd had aan mijn verzekeringsadviseur of het verstandig was om die af te gaan lossen om de reden dat ik en mijn vrouw niet ons hele leven aan de hypotheek vast wilden zitten ook om de reden dat de leeftijd toe neemt maar de adviseur rade ons dat af omdat je dan Veel meer ging betalen permaand en wij een nadeel hadden bij het ingaan vvan de pensioen kunt u hier over iets meer vertellen