Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheek zonder vast contract: wat is mogelijk in 2020?

Een hypotheek zonder vast contract? In 2020 is dit bij meer banken mogelijk. Dus kom maar op uitzendkrachten, flexwerkers en ZZP-ers. Start je hypotheekaanvraag.

Geen vast contract en toch een hypotheek

Door flexibilisering van de arbeidsmarkt is een vast contract geen vanzelfsprekendheid meer. Werkgevers maken vaker gebruik van tijdelijke contracten. Daarnaast is de inzet van ZZP-ers, uitzendkrachten, oproepkrachten, interimmers en freelancers gegroeid.

Hoe zit het met je kansen om een hypotheek te krijgen. Zonder vast contract geen hypotheek, toch? Gelukkig gaan banken mee in de flexibilisering. Een hypotheek zonder vast contract is tegenwoordig geen probleem. Dit zijn de mogelijkheden in 2020.

Een hypotheek afsluiten zonder vast contract?Start hier je aanvraag >

Hypotheek zonder vast contract? Dit is mogelijk:

Banken bepalen zelf onder welke voorwaarden ze een hypotheek accepteren. Om de acceptatie van klanten zonder vast contract te vergemakkelijken zijn er de afgelopen jaren diverse initiatieven gestart.

Dit heeft er mede voor gezorgd dat uitzendkrachten, flexwerkers en ondernemers inmiddels bij de meeste banken terecht kunnen voor een hypotheek.

Intentieverklaring

Voor wie: werknemers met een tijdelijk contract

Werknemers met een tijdelijk contract kunnen aan hun werkgever om een intentieverklaring vragen. Daarin staat dat bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden, het dienstverband wordt voortgezet met een vast contract.

Met een intentieverklaring zijn vrijwel alle banken bereidt een hypotheek aan je te verstrekken. Voor het bepalen van de maximale hypotheek wordt naar je huidige inkomen gekeken.

Inkomensbepaling loondienst

Voor wie: werknemers met een tijdelijk contract

Bij steeds meer geldverstrekkers is een werkgeversverklaring met intentieverklaring niet meer nodig. Zij accepteren bij de hypotheekaanvraag de ‘inkomensverklaring loondienst’. Dit document met je loon- en arbeidsverleden kun je aanvragen via Mijn UWV.

Om je inkomen te bepalen wordt een gemiddelde genomen over de afgelopen 3 jaar. De precieze Rekenregels zijn echter ingewikkelder. Bekijk hier de laatste versie (PDF). Ook met een Inkomensbepaling loondienst kun je bij bijna alle geldverstrekkers terecht.

Let op: als gevolg van de Coronacrisis wordt dit niet meer door elke bank geaccepteerd.

Perspectiefverklaring

Voor wie: werknemers die werken via een uitzendbureau

Uitzendkrachten kunnen een Perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau. Daarmee verklaart het uitzendbureau dat je op basis van je werkzaamheden dat je inkomen (minimaal) stabiel blijft. Met een perspectiefverklaring kun je inmiddels bij de meest banken een hypotheek krijgen.

Voor een Perspectiefverklaring wordt gekeken naar je achtergrond (opleiding, werkervaring en functie) en de omstandigheden op de arbeidsmarkt. Je huidige inkomen bepaalt hoeveel je kunt lenen.

Arbeidsmarktscan (nieuw)

Voor wie: alle flexwerkers in loondienst (uitgezonderd uitzendkrachten)

Voor flexwerkers in loondienst die niet voor een uitzendbureau werken is er nu de Arbeidsmarktscan. Aan de hand van een vragenlijst wordt je arbeidsmarktscore en verdiencapaciteit berekend. Met een minimale score van 70 kun je een hypotheek krijgen.

Om gebruik te maken van de arbeidsmarktscan moet je in de laatste 14 maanden een arbeidshistorie van minimaal 12 maanden hebben. Voor de hypotheek wordt het actuele inkomen vergeleken met de verdiencapaciteit op de Arbeidsmarktscan. De laagste van de twee wordt gebruikt voor de maximale hypotheek.

De kosten voor de arbeidsmarktscan (á € 110,-) betaal je alleen als de uitkomst positief is. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar als ‘kosten eigen woning’. Ga naar de vragelijst.


Inkomensverklaring

Voor wie: ondernemers met personeel, zzp’ers en freelancers

Ondernemers konden al een hypotheek krijgen op basis van de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaren. Met de Inkomensverklaring Ondernemers kom je al na 1 jaar ondernemerschap in aanmerking voor een hypotheek. Je sluit dan een hypotheek onder de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie.

Niet iedere hypotheek past binnen de NHG-normen. Gelukkig zijn steeds meer banken bereid om maatwerk te bieden. Met producten als de ‘ondernemershypotheek’ en ZZP-hypotheek proberen ze ondernemers te werven. Een hypotheekadviseur kan je helpen om de voordeligste partij te zoeken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct