Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheeklasten verlagen? 5 bespaartips

Woningbezitters kunnen vaak besparen via hun hypotheek. Daar moet je wel wat voor doen. We geven 5 tips om jouw hypotheeklasten te verlagen.

1. Lagere hypotheeklasten door aflossen

Aflossen zorgt direct voor lagere hypotheeklasten. Stel je hebt een annuïteitenhypotheek waarvan nog €300.000,- openstaat, een looptijd van 15 jaar en je betaalt 3% rente. Wanneer je €25.000,- extra aflost, gaan je bruto maandlasten met €173,- naar beneden.

Tip: aflossen is bij steeds meer geldverstrekkers boetevrij. Is dit niet zo? Dan mag je jaarlijks 10% of 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen.

Aflossen heeft nog een voordeel. Je kan namelijk in een lagere risicoklasse komen. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de openstaande hypotheeksom en de woningwaarde. De risicoklasse daalt ook wanneer de waarde van de woning stijgt. Hierdoor komen veel mensen op dit moment in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Aflossen is tevens een goede investering voor je spaargeld. Door de lage spaarrente is het rendement op spaargeld momenteel nihil. Rekening houdend met de vermogensbelasting en hoge inflatie is een negatief rendement vaak het geval.

Let op: los je af, dan zit het geld in stenen en kun je er minder gemakkelijk bij.

2. Oversluiten voor lagere maandlasten of meer zekerheid

Dacht je eerder al aan oversluiten, maar vond je de boeterente toen te hoog? Dan is dit hét moment om opnieuw naar je hypotheek te kijken. Door de gestegen hypotheekrente is namelijk de boeterente bij oversluiten gedaald. Deze boete wordt namelijk berekend door het verschil tussen de oude en nieuwe rente.

Is je oude rente inmiddels gelijk aan de nieuwe rente, dan is oversluiten zelfs boetevrij, zie ook dit rekenvoorbeeld. Oversluiten doe je dan niet zozeer voor lagere hypotheeklasten, maar bijvoorbeeld voor meer zekerheid. Je kunt namelijk, zonder boete te betalen, kiezen voor een langere rentevastperiode en andere hypotheekvorm.

Tip. Als je daarbij kiest voor een hypotheek met verhuisregeling, mag je de rente meenemen als je gaat verhuizen.

3. Je hypotheek deels aflossingsvrij maken

Met een (deels) aflossingsvrije hypotheek betaal alleen rente en geen aflossing. Dit zorgt uiteraard voor lagere hypotheeklasten. Deze hypotheekvorm is nog altijd verkrijgbaar, maar bij veel geldverstrekkers tot maximaal 50% van de woningwaarde.

Tip: bij deze geldverstrekkers is een hoger percentage aflossingsvrij mogelijk.

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten voor 2013 dan behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek. Zo niet dan vervalt dit fiscale voordeel voor het aflossingsvrije deel.

Nog een aandachtspunt bij aflossingsvrij: de openstaande hypotheeksom moet na 30 jaar worden afgelost of opnieuw gefinancierd. Het is dus verstandig hier zelf maatregelen voor te nemen, bijvoorbeeld door zelf af te lossen of te sparen.

4. Je woning verduurzamen voor lagere maandlasten

Energiebesparende maatregelen zorgen direct voor een lagere energierekening. Niet iedereen heeft hier het geld voor of wil liever niet aan het spaargeld komen. Gelukkig zijn er interessante regelingen. om dit voordelig te financieren.

Wist je bijvoorbeeld dat je nu voordelig energiebespaarbudget kunt aanvragen. Je hebt dan 2 jaar de tijd om met dit bedrag je huis te verduurzamen. Bijkomend voordeel: je legt de rente nu al vast, wat interessant is nu de rentes stijgen.

Of lees deze tips voor verduurzamen:

5. Je (pensioen)inkomen aanvullen

Veel woningbezitters hebben overwaarde. Je kunt dit geld, dat in stenen zit, vrijmaken om een grote aankoop te doen of om je inkomen aan te vullen. Dit kan zelfs met een beperkte of geen invloed op uw maandlasten.

Met een zogenoemde box-3 hypotheek sluit je een nieuw leningdeel af speciaal voor consumptieve doeleinden, al dan niet aflossingsvrij. Je mag zelf bepalen waar je het geld aan wilt besteden.


Vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd nadert of hebt bereikt kom je in aanmerking voor een verzilver- of opeethypotheek. Ook dan is een consumptieve besteding toegestaan. Maar er zijn nog meer voordelen:

Voor de verzilverhypotheek geldt een ruime acceptatietoets op basis van de werkelijke hypotheeklast.
Met een verzilverhypotheek heb je beperkte of zelfs geen extra lasten. De hypotheek is namelijk aflossingsvrij en de rente mag worden opgeteld bij de hypotheeksom.

Voor de laagste hypotheeklasten is het ook mogelijk om meerdere aanpassingen te combineren. Laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden met je hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheeklasten verlagen? 5 bespaartips".

 1. Hoe is het mogelijk dat er € 173,– bespaard wordt op bruto hypotheeklasten als je
  € 25.000,– aflost met een rente van 3%?
  € 25.000,– x 3% levert bruto een besparing op van € 750,– per jaar en dat is geen
  € 173,–per maand maar € 62,50.

  Beantwoorden
  • Beste Chris,

   Wat je zegt klopt, jouw besparing is 3% aan rentekosten. Echter hebben we in dit voorbeeld een deel afgelost en blijft de looptijd voor het afbetalen van de hypotheek gelijk.
   Hierdoor dalen ook de maandelijkse kosten, daarom spreken we ook over een daling in lasten in plaats van een besparing.

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct