Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekmarkt komt in beweging

De hypotheekrente is in januari gedaald. Ook zien we dat een aantal nieuwe partijen de concurrentie voor het laagste tarief aangaan. De hypotheekmarkt lijkt in beweging te komen.

 • In onze maandelijkse hypotheekrenteverwachting zien we een dalende trend in de kapitaalmarktrente. De vraag was wanneer dit doorwerkt in de hypotheekrente. De kapitaalmarktrente is namelijk een graadmeter voor de lange hypotheekrente. Dat moment lijkt nu aangebroken. Het financiële dagblad becijferde deze week dat de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast sinds 2009 niet zo laag is geweest als nu.
 • Ook uit Brussel kwam goed nieuws. De ECB heeft vorige week besloten om de Euribor-rente op het huidige lage niveau te houden. Het Euribor-tarief is een belangrijke graadmeter voor de korte rentevastperiodes, tot 1 jaar rentevast.
 • Ons valt nog iets anders op. We zien dat nieuwe banken de nummer 1-positie in het renteoverzicht bezetten. Zo profileert ASR zich op de variabele rente, Rabobank biedt de laagste rente 1 jaar vast en ING mengt zich in de strijd voor de laagste 10 jaars rente. Op de overige posities zien we bekende prijsvechters als Argenta en NIBC.

Dit wijst erop dat de hypotheekmarkt weer in beweging komt. In 2013 is de concurrentie tussen de banken iets op gang gekomen. Banken kozen ervoor om hun marges te verkleinen om aansluiting bij de prijsvechters te houden. Nu zien we voor het eerst dat de banken met de prijsvechters gaan concurreren.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekmarkt komt in beweging".

 1. De meeste lezers met een hyptheek, hebben er een die nog … jaren loopt. Uw verhaal zou u kunnen koppelen aan een eenvoudig rekeninvulmodel met huidge rente, boete tm nog te gane tijd.

  Beantwoorden
   • Beste heer Soekhoe, Het klopt, dat banken maar beperkt hypotheken met een variabele rente verstrekken. Ook kan de hypotheek maar gedeeltelijk variabel zijn.

    Een belangrijke reden hiervoor is dat met een variabele rente de maandlasten snel kunnen wijzigen. Met name een verhoging van de hypotheekrente moet je kunnen opvangen met je inkomen.

    Voor een hypotheek in belegd vastgoed kunt u terecht bij een gespecialiceerde bank. De banken in ons renteoverzicht zijn dat in veel gevallen niet. 

     

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct