Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheeknormen 2020 bekend | hoeveel hypotheek kun jij krijgen?

De hypotheeknormen voor 2020 zijn bekend. Bekijk alle wijzigingen voor de maximale hypotheek en bereken hoeveel jij kunt lenen voor aankoop of oversluiten?

Update: Inmiddels zijn ook de hypotheeknormen voor 2021 deels bekend.

Hypotheeknormen voor 2020 bekend

De hypotheeknormen voor 2020 zijn bekend gemaakt door het Nibud. Volgens het bijbehorende persbericht zorgt de verwachte loonstijging volgend jaar voor een hogere hypotheek. We nemen de proef op de som en berekenen de maximale hypotheek voor 2020 in verschillende situaties.

Benieuwd of jij volgend jaar meer of minder kunt lenen? Bereken hier jouw maximale hypotheek.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bepaalt jaarlijks welk deel van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek. Door deze zogenoemde financieringslastnormen te hanteren blijft er voldoende geld over andere uitgaven.

Maximale hypotheek met en zonder loonstijging

In 2020 houdt het Nibud onder andere rekening met stijgende huizenprijzen en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Daarom is besloten dat huishoudens met een inkomen vanaf ongeveer € 42.000,- volgend jaar iets minder hypotheek kunnen krijgen.

Daar staat tegenover dat de inkomens naar verwachting stijgen. Het Nibud gaat in 2020 uit van een gemiddelde loonstijging van 2,5%. Hierdoor kunnen de meeste huishoudens volgend jaar toch meer lenen.

Dit verschil voor de maximale hypotheek (met en zonder loonstijging) wordt goed duidelijk in onderstaande grafiek.

Hypotheeknormen 2020

(Bron: Nibud)

Maximale hypotheek voor tweeverdieners en alleenstaanden

Volgend jaar wordt het verschil bij de maximale hypotheek tussen tweeverdieners en alleenstaanden iets groter. Het tweede inkomen mag in 2020 namelijk voor 80% meetellen voor de hypotheek. Dit jaar is dat nog 70%.

Hieronder enkele rekenvoorbeelden voor de maximale hypotheek voor alleenstaanden en tweeverdieners met verschillende inkomens.

Maximale hypotheek in 2020

(Bron: Nibud)

Maximale hypotheek voor AOW-gerechtigden

Voor AOW-gerechtigden geldt dat maximale hypotheek in 2020 ongeveer gelijk blijft. Dit komt omdat het Nibud verwacht dat de pensioenen volgend jaar niet of nauwelijks worden geïndexeerd. In onze maximale hypotheek berekening kun je aangeven dat je AOW-gerechtigd bent. Je krijgt dan een berekening op maat.

Niet meer lenen dan de woningwaarde, behalve bij verduurzaming

Tegenwoordig kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Het Kabinet Rutte 3 heeft afgesproken gedurende de regeerperiode de zogenoemde Loan to Value (LTV) op 100% te houden.

Bij energiebesparende maatregelen wordt een uitzondering gemaakt op deze regel. De hypotheek wordt opgerekt tot maximaal 106% van de woningwaarde.

Daarnaast kan in 2020 bij verduurzaming een bedrag buiten beschouwing worden gelaten. Afhankelijk van het energielabel is dit € 9.000,- tot € 25.000,- dat niet telt voor de maximale hypotheek zowel bij aankoop als bij oversluiten.

Maximaal lenen met de optimale hypotheek

Wie echt maximaal wil lenen moet slim kiezen. Zo is de maximale hypotheek hoger als je de hypotheekrente 10 jaar of langer vastzet. Je mag dan rekenen met de werkelijke rente in plaat van de (hogere) toetsrente.


De maximale hypotheek wordt sowieso hoger naarmate de hypotheekrente daalt, maar dat is niet onbeperkt. De knip zit bij 1,50%. Hoeveel dit scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld.

Maximale hypotheek in 2020 bij bruto jaarinkomen: € 50.000,- + € 25.000,-:

  • Hypotheekrente 5 jaar vast á 5% toetsrente: € 349.278,-.
  • Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,50% rente: € 389.357,-.
  • Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,51% rente: € 415.943,-.

Hierdoor kan het interessant zijn om juist een wat duurdere hypotheek te kiezen. Met een uitgebreide hypotheek berekening helpen we je de optimale hypotheek samen te stellen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct