Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheek in 2017 | Hoeveel kun jij lenen?

De hypotheeknormen voor 2017 zijn bekend. Op basis van het inkomen kan meer geleend worden, met name door tweeverdieners. Bij een lage hypotheekrente is de leencapaciteit lager.

Hypotheeknormen overgenomen

Hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek wordt jaarlijks vastgesteld. Het NIBUD adviseert de regering over welk deel van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek. Deze financieringslastnormen (pdf) worden overgenomen in de hypotheeknormen voor 2017.

Maximale hypotheek berekenenBerekening volgens de actuele normen >

Normen hypotheek in 2017 ruimer

Op Prinsjesdag werd bekend dat de meeste huishoudens er dit jaar op vooruit gaan. Bij de hypotheeknormen voor 2017 is hier rekening mee gehouden. De meeste huishoudens kunnen  meer lenen. Het Nibud berekende de hypotheek voor een aantal voorbeeld-huishoudens.

Bij een hypotheekrente van 2,75% kan in 2017 meer geleend worden ten opzichte van vorig jaar:

 • Bij een inkomen van € 35.000,- kun je € 6.087,- meer lenen.
 • Bij een inkomen van € 50.000,- kun je € 8.778,- meer lenen.
 • Bij een inkomen van € 70.000,- kun je € 12.975,- meer lenen.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Bij tweeverdieners mag in 2017 het tweede (laagste) inkomen voor 60% worden meegenomen in het toetsinkomen. In 2016 was dit nog 50%. Het toetsinkomen is hierdoor hoger, waardoor fors meer geleend kan worden.

Tweeverdienders met een hypotheekrente van 2,75% kunnen volgend jaar meer hypotheek krijgen:

 • Bij een inkomen van € 35.000 & € 17.500 kun je € 9.131 meer lenen.
 • Bij een inkomen van € 35.000 & € 35.000 kun je € 12.403 meer lenen.
 • Bij een inkomen van € 50.000 & € 25.000 kun je € 21.433 meer lenen.

Rente bepalend bij hypotheek in 2017

In de hypotheeknormen van 2017 is ook rekening gehouden met de lage hypotheekrente van dit moment. Wie kiest voor een tarief onder 2% kan volgend jaar iets minder lenen. Hiermee anticipeert de wetgever op een aanhoudende lage hypotheekrente in 2017.

Bij een lage hypotheekrente van 1,75% kan minder geleend worden ten opzichte van 2016:

 • Bij een inkomen van € 35.000,- kun je € 5.618,- minder lenen.
 • Bij een inkomen van € 50.000,- kun je € 2.006,- minder lenen.
 • Bij een inkomen van € 70.000,- kun je € 2.155,- minder lenen.

Hypotheeknormen bij woningwaarde

Hoeveel je kunt lenen op basis van de woningwaarde was al bekend. In 2017 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 101% van de woningwaarde. Deze ‘loan to value’ (LTV) wordt stapsgewijs terug gebracht tot 100% in 2018.

Hypotheeknormen bij NHG

De normen voor een NHG-hypotheek werden eerder bekend gemaakt. De belangrijkste verandering hierin is dat de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie in 2017 stijgt naar € 245.000,-. In 2016 was dit € 231.132,-. Bij deze grens voor een NHG-hypotheek is rekening gehouden met de stijging van de huizenprijs. Verder wordt bij NHG de reguliere normen gevolgd.


Van de normen afwijken

In 2017 blijft het mogelijk om van de hypotheeknormen af te wijken. Voor een nul-op-de-meter woning kan tot € 25.000,- meer hypotheek verkregen worden. Daarnaast is er ruimte om de van de normen af te wijken bij een noodzakelijke woningverbetering. De huizenbezitter moet kunnen aantonen dat door de verbetering de LTV daalt, bijvoorbeeld middels een taxatierapport.

Wil je weten hoeveel je excact kunt lenen en van welke regelingen je gebruik kunt maken? Laat vrijblijvend je hypotheekmogelijkheden berekenen voor meer inzicht.

Lees ook: hypotheeknormen 2018. Hoeveel kun jij volgend jaar lenen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheek in 2017 | Hoeveel kun jij lenen?".

 1. ik heb een aflossingsvrije hypotheek, voldoende overwaarde, voldoende inkomen, voldoende hypotheekinschrijving, maar toch kan ik de hypotheek NIET verhogen, vanwege “de nieuwe strengere regels ” ( !!! ) ik ben gevangene in mijn eigen stenen. laat Nederland eens eindelijk wakker worden en stoppen met de mogelijkheden over” het Verhogen van de hypotheken ” Nederland ….. WAKKER WORDEN !!!! de groeten .

  Beantwoorden
 2. Geachte mevrouw, heer,
  Ik vraag mij af of we met het oversluiten van onze hypotheek (welke boven de NHG grens ligt) toch een deel onder NHG kunnen laten vallen?
  Hartelijke groet,
  Sander

  Beantwoorden
  • Beste Sander,

   Zover ons bekend is dit geen mogelijkheid.
   De kostengrens geldt voor de volledige hypotheek en hierin is het niet mogelijk om slechts een deel onder NHG te financieren.

   Op het moment zijn de hypotheekrentes in de lage risicoklasses (verhouding hypotheekschuld ten opzichte van waarde woning) regelmatig lager dan de NHG rentes.

   Groet Mark

   Beantwoorden
 3. Leuk bedacht allemaal, maar als je een laag netto inkomen heb en een flinke overwaarde op je huis, dan krijg toch geen krediethypotheek, opeet hypotheek en /of de inkomensaanvulling hypotheek. Banken en instellingen verlenen dit niet vanwege je lage inkomen. En dat is het grootste nadeel van allemaal. Een laag inkomen !!!
  Het enigste wat je kan doen is je huis verkopen, maar dan duur huren (vrije sector) plus het betalen van vermogens rendement belasting. Nog maar niet te spreken als je je overwaarde verzilverd heb, dat je dan niet voor eigen bijdrages moet betalen voor zorgkosten (ouder worden) want dan ben je helemaal de pineut. Ook de kinderen ondervinden de nadelen van de overwaarde van het ouderlijk huis. Schenken onder bepaalde voorwaarden, en erf belasting betalen bij overlijden van de langstlevende ouder. Nee, het is niet zo makkelijk om je overwaarde van je huis te gelde te maken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct