Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente is lager dan laag: hypotheekrente vastzetten?

De hypotheekrente is zeer laag. Is dit het moment om je hypotheekrente vast te zetten? En voor hoelang, kies je voor  5 jaar, 10 jaar, of zelfs nog langer?

Hypotheekrente historisch laag

De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest in Nederland. Momenteel (op donderdag 3 augustus 2016) is de hypotheekrente voor 5 jaar vast 1.44%, 10 jaar vast 1.65% en deze voor 20 jaar vast 2.25%. Door de hypotheekrente nu vast te leggen profiteer je lange van deze lage hypotheekrente.

Hypotheekrente vastzetten?Wij helpen je met de juiste keuze >

Wie de hypotheekrente vastzet kan minder snel anticiperen op een verdere rentedaling. Je zit opnieuw voor lange tijd vast aan je hypotheekcontract en om deze open te breken betaal je een boeterente. Deze boeterente is hoger naarmate de rentevast periode langer duurt.

Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

Het is dus interessant om te weten of de hypotheekrente gaat stijgen of dalen. Onder invloed van de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) is de hypotheekrente de afgelopen jaren gedaald. Het effect van deze maatregelen neemt echter af, waardoor mogelijk de bodem van de hypotheekrente is bereikt.

Dit geeft echter nog geen garantie dat de hypotheekrente niet nog verder daalt. Aan de andere kant zal een verdere rentedaling niet meer zo extreem zijn. Tip: in onze hypotheekrenteverwachting lees je hier meer over of abonneer je op onze Renteflits voor de renteonwikkeling.

Hoe lang ga je de hypotheekrente vastzetten?

Als je besluit om de hypotheekrente vast te zetten, kies je voor een nieuwe rentevastperiode. Zoals gezegd kun je deze niet zomaar openbreken. Het is dus zaak om je nieuwe rentevastperioden zorgvuldig te kiezen. De vuistregel is:


  • Bij een korte rentevastperiode is de hypotheekrente lager, maar heb je voor een korte periode zekerheid.
  • Bij een lange rentevastperiode heb je voor een lange periode zekerheid, maar betaal je een hogere hypotheekrente.

Hypotheek vastzetten: afhankelijk van je persoonlijke situatie

Hoe lang je de hypotheekrente moet vastzetten is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoelang heb je zekerheid nodig? Los je bijvoorbeeld af of ga je op termijn meer verdienen, dan kun je meer risico lopen. Ook moet je jezelf afvragen of je op termijn wilt gaan verhuizen. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van je hypotheekschuld. Wanneer je een hoge hypotheekschuld hebt t.o.v. je inkomen, heb je waarschijnlijk niet veel ruimte in je financiën om een eventuele rentestijging op te vangen. In dit geval is het verstandig om de hypotheek lang vast te zetten. Wanneer de hypotheekrente na een korte rentevastperiode zou gestegen zijn, kan dit namelijk nadelige gevolgen hebben voor je financiën.

Zie je door het bos de bomen niet meer?

Laat ons helpen de juiste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie. Vul het formulier in en we nemen (vrijblijvend!) contact met je op.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct