Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling 2017

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2017? We geven onze renteverwachting op basis van recente ontwikkelingen in de markt. In deze prognose lees je meer over:

Profiteren van de lage hypotheekrente?Bereken je mogelijkheden >

Update: Lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling in 2018.

Lage hypotheekrente breekt records

In 2016 heeft de lage hypotheekrente opnieuw diverse records gebroken. Een dergelijke daling van de tarieven gaan we in 2017 niet nog eens meemaken. De eerste helft van het jaar steeg de hypotheekrente zelfs licht. Zet deze rentestijging door in de tweede helft 2017?

In deze renteverwachting geven we inzicht in de lage hypotheekrente en bespreken we de ontwikkeling van de rente in 2017. Daarnaast geven we maandelijks een update van de renteontwikkeling: december 2017.

Waarom is de hypotheekrente laag?

De lage hypotheekrente van dit moment hebben we grotendeels ‘te danken’ aan de Europese Centrale Bank. De centrale bank neemt al geruime tijd maatregelen om de economie in de Eurozone te stimuleren. Het hoofddoel is een stijging van het algemene prijspeil (inflatie) van net geen 2%. Een doel dat tot dusver niet gehaald wordt.

De ECB heeft hiervoor twee belangrijke instrumenten. Het houdt haar beleidsrentes laag en tegelijkertijd worden maandelijks voor miljarden euro’s aan leningen opgekocht. Dit moet hypotheken en consumptief geld lenen (consumeren) aantrekkelijk maken. Sparen wordt juist onaantrekkelijk gemaakt, zie onze spaarrente verwachting.

Hypotheekrente ontwikkeling (historie)

Met de lage marktrentes kunnen banken goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Onder invloed van de crisismaatregelen is de hypotheekrente de afgelopen jaren extreem gedaald.

Hypotheekrente ontwikkeling 10 jaar vast

De impact van de rentedaling wordt duidelijk als je kijkt naar de hypotheekrente ontwikkeling van de populaire hypotheekrente 10 jaar vast:

Hypotheekrente ontwikkeling 10 jaar vast

Hypotheekrente ontwikkeling Rabobank

De banken hebben de afgelopen jaren stapsgewijs de hypotheekrente verlaagd. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de hypotheekrente ontwikkeling van Rabobank in onderstaande grafiek.

Hypotheekrente ontwikkeling Rabobank

Tip: Lees meer over de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.

Hypotheekrente ontwikkeling (verwachting)

Rentebeleid ECB in 2017

De ECB heeft aangegeven het lage rente-beleid door te zetten zolang dat nodig is. Begin december is besloten om het opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017, hetzij in licht afgezwakte vorm. De centrale bank zal dus ook in 2017 een drukkend effect op marktrentes blijven houden.

Een even sterke rentedaling als dit jaar zullen we in 2017 niet meemaken. Onder druk van de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt, hebben alle geldverstrekkers inmiddels hun tarieven aangepast aan de lage marktrentes. Daarnaast heeft de centrale bank steeds meer moeite om de druk op de marktrentes te houden. De mogelijkheden om de economie te stimuleren raken uitgeput en er is veel kritiek op het beleid van de ECB.

Ommekeer hypotheekrente in 2017?

Voor een eventuele rentestijging in 2017 kijken we op dit moment vooral naar de financiële markten. De stemming was lange tijd risicomijdend. Door onzekerheid over de economische groei, kozen beleggers voor veilige beleggingen en eisen een lage marktrente.

We zien een aantal positieve marktontwikkelingen waardoor de stemming nu omslaat:

  • De Amerikaanse economie is dusdanig hersteld, dat de Fed de beleidsrente dit jaar al twee keer heeft verhoogd.
  • De inflatieverwachtingen voor diverse landen zijn naar boven bijgesteld.
  • Er is overeenstemming om de olieproductie te beperken om de prijs te laten stijgen.

Dit stuwt de kapitaalmarktrente op. Sinds oktober stijgt deze graadmeter voor de lange hypotheekrente. Inmiddels hebben ook de eerste geldverstrekkers hun hypotheekrente verhoogd, waaronder Hypotrust, Woonfonds en Centraal Beheer. Daarna volgde Rabobank als eerste grootbank met een renteverhoging.


Het is nog te vroeg om te spreken van een ‘definitieve ommekeer’ voor de hypotheekrente. Een negatief bericht, zoals een mogelijke bankencrisis in Italië, kan beleggers weer onzeker maken. Toch is het moment waarop de hypotheekrente stijgt een stuk dichterbij gekomen. Als eerste de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

2017 kan daarmee wel eens een cruciaal jaar voor de hypotheekrente worden. Het blijft dus interessant om de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2017 te volgen.

mail_outlineTip: Schrijf je in voor de renteflits.. Je ontvangt onze rente-updates en de maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Hypotheek in 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling 2017".

  1. U schrijft “De stemming op de financiële markten kan volgend jaar omslaan. Positieve berichten, zoals recent over een verhoging van de beleidsrente in de Verenigde Staten en een verhoging van de olieprijs, kunnen meer vertrouwen geven. Bij een meer stabiele economische groei in 2017 gaan ook de marktrentes stijgen.”

    Mijn vraag; Bij een stijging van de economie of bijv. de olie prijs, heeft dan de stijgende renteverwachting een even groot effect op kort lopende (1 jaar) als op een langlopende (10 jaar ) hypotheekrente? En in welke mate?
    Alvast bedankt voor uw reactie, met groet Wim van de Kamp.

    Beantwoorden
    • Beste heer Van de Kamp, bedankt voor uw bericht. Een stijging van de economie zal als eerste effect hebben op de lange hypotheekrente. De prijs voor deze lange leningen wordt namelijk bepaald op de kapitaalmarkt en deze wordt sterk beinvloed door de (internationale) handel. De korte hypotheekrente wordt bepaald op de geldmarkt. Deze marktrente wordt sterk beinvloed door de beleidsrente van de Europese Centrale Bank. U kunt zich voorstellen dat (institutionele) beleggers snelle reageren op veranderende markt-omstandigheden dan een centrale bank. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl) 

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct