Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheekrente ontwikkeling 2018 | Gaat de rente stijgen?

  Door: Roel 20012 keer gelezen
Hypotheekrente ontwikkeling 2018 | Gaat de rente stijgen?

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor rente op basis van ontwikkelingen in de markt. Gaat de hypotheekrente in 2018 stijgen?

Hypotheekrente verwachting 2018

Dit jaar is de hypotheekrente licht gedaald. Daarmee lijkt de bodem van de rente bereikt. In 2018 start de Europese Centrale Bank met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen die nu voor de lage hypotheekrente zorgen. De centrale bank kiest daarbij voor de voorzichtige aanpak, waardoor de hypotheekrente volgend jaar licht zal oplopen.

Actuele hypotheekrente >>>

Lees onze hypotheekrente verwachting in 2018:

Bodem hypotheekrente bereikt?

De hypotheekrente heeft de laatste jaren diverse laagte-records gebroken. Het was dan ook groot nieuws toen aan het begin van dit jaar de hypotheekrente steeg. Daarna werd het beeld echter wisselend en na de zomer daalde de hypotheekrente zelfs weer licht.

Per saldo is de gemiddelde hypotheekrente dit jaar enkele tienden van een procent gedaald. Na de scherpe daling van de afgelopen jaren lijkt daarmee de bodem van de hypotheekrente bereikt. Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2018?

Waarom is de hypotheekrente laag?

Om deze vraag te beantwoorden, kijken we eerst naar de oorzaak van deze historisch lage hypotheekrente. Deze hebben we grotendeels ‘te danken’ aan de eurocrisis, met als gevolg een lage economische groei. De Europese Centrale Bank (ECB) neemt al geruime tijd maatregelen om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen.

De ECB heeft hiervoor twee belangrijke instrumenten. Het houdt haar beleidsrentes laag en tegelijkertijd worden maandelijks voor miljarden euro’s aan leningen opgekocht. Dit moet hypotheken en consumptief geld lenen (consumeren) aantrekkelijk maken. De spaarrente wordt juist laag gehouden om sparen onaantrekkelijk te maken.

Stimuleringsmaatregelen in 2018 afgebouwd

De economie in de Eurozone groeit inmiddels boven verwachting. In juni werd nog rekening gehouden met 1,9% economische groei voor dit jaar. In september was het verwachtte groeipercentage 2,2%. Dit is reden voor de ECB om de stimuleringsmaatregelen stapsgewijs af te bouwen.

De centrale bank halveert vanaf 2018 het opkoopprogramma van 60 miljard naar 30 miljard. De beleidsrentes blijven voorlopig hetzelfde. De ECB kiest daarmee voor de voorzichtige aanpak en probeert een snelle rentestijging te voorkomen. Bedrijven en consumenten zijn namelijk gewend geraakt aan de lage rentes.

Daarnaast kampt de Eurozone met een lage inflatie. De prijzen stijgen nog onvoldoende door achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar). De ECB blijft de economie voorlopig stimuleren om de inflatiedoelstelling van net geen 2% in beeld te houden.

In de Verenigde Staten is de koepel van centrale banken (Fed) al een aantal stappen verder. Daar is men begonnen met het afbouwen van de bankbalans. Ook staan in 2018 opnieuw 3 verhogingen van de beleidsrente gepland.

Hypotheekrente ontwikkeling 2018 (onze verwachting)

Met het afbouwen van de crisismaatregelen komt er meer ruimte voor een rentestijging in 2018. Ook beleggers hebben meer vertrouwen in economische groei. Dit is terug te zien in de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor lange leningen loopt inmiddels iets op. De hypotheekrente volgt deze ontwikkeling.

We verwacht daarom dat de hyptoheekrente in 2018 licht stijgt, met name de lange rentevastperiodes zoals 10 jaar vast en 20 jaar vast.

Dit betekent niet dat een rentedaling vanaf nu helemaal is uitgesloten. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt gebruiken geldverstrekkers elke ruimte in de marktrente om hun tarieven aan te scherpen.

Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden?Vraag je hypotheekofferte aan >>>

Rentestijging door strengere regels voor banken

Strengere regels voor banken gaan de komende jaren invloed hebben op de hypotheekrente. Recent is namelijk een akkoord bereikt over de kapitaaleisen voor banken. Dit akkoord, ook wel bekend als Basel 4, eist dat banken een hogere buffer aanhouden tegenover uitstaande leningen. Om het eigen kapitaal aan te sterken zal ook de hypotheekrente omhoog moeten.

De nieuwe Basel-regels treden in 2022 in werking. Banken zullen de komende jaren gebruiken om de nieuwe kapitaaleisen door te berekenen aan de klant. Het effect gaan we uiteindelijk wel degelijk merken. Zo verwacht de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op termijn een rentestijging van 1% door de strengere regels.

De kapitaaleisen van Basel 4 zijn een tegenvaller voor banken, maar biedt kansen aan de concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen zijn namelijk niet gebonden aan deze strengere eisen. De afgelopen jaren hebben banken al een deel van hun marktaandeel afgestaan aan deze institutionele beleggers.

De afgelopen jaren is het marktaandeel van drie grootste banken (Rabobank, ABN AMRO en ING) gedaald van 70% naar 50%, mede als gevolg van eerdere Basel-akkoorden. De verwachting is dat de verzekeraars en pensioenfondsen zich de komende jaren meer gaan profileren, met name op de lange rentevastperiodes 20 jaar vast en 30 jaar vast.

Meer over de hypotheek in 2018:

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ik had besloten niets meer te doen met mijn hypotheek, maar nu wacht ik nog af

Ik las in dit artikel dat de maatregelen vanuit de ECB op vlak van rente wel heel behoudend zijn. Zou dat betekenen dat het in 2018 toch nog even rustig blijft qua stijgingen?

de hypotheek rente zal mijn inziens zeer zeker niet stijgen in 2018. Zolang men in het bedrijfsleven (Besi) nog een overtekende obligatie uitgeeft tegen 0,5 % en men daar giga warm voor loopt als belegger gaat de hypotheekrente niet omhoog.