Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2018? We geven onze verwachting voor rente op basis van ontwikkelingen in de markt. Gaat de hypotheekrente in 2018 stijgen?
Update: Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2019? Lees hier onze verwachting.
Hypotheekrente verwachting 2018
Afgelopen jaar is de hypotheekrente licht gedaald. Daarmee lijkt de bodem van de rente bereikt. Dit jaar is de Europese Centrale Bank gestart met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen die nu voor de lage hypotheekrente zorgen. De centrale bank kiest daarbij voor de voorzichtige aanpak, waardoor de hypotheekrente in 2018 jaar licht zal oplopen.
Lees onze hypotheekrente verwachting in 2018:
- Bodem hypotheekrente bereikt.
- Waarom is de hypotheekrente laag?
- Stimuleringsmaatregelen in 2018 afgebouwd.
- Hypotheekrente ontwikkeling 2018 (onze verwachting).
- Rentestijging door strengere regels voor banken.
Bodem hypotheekrente bereikt?
De hypotheekrente heeft de laatste jaren diverse laagte-records gebroken. Afgelopen jaar was een wisselend jaar qua renteontwikkeling. Zo steeg in het begin vorig jaar onverwacht de rente en is tegen het einde van 2017 de rente weer terug gedaald naar het historisch lage renteniveau van eind 2016.
Per saldo is de gemiddelde hypotheekrente afgelopen jaar enkele tienden van een procent gedaald. Na de scherpe daling van de afgelopen jaren lijkt daarmee de bodem van de hypotheekrente bereikt. Dit is veel huizenbezitters hét moment om de hypotheek over te sluiten. Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2018?
Waarom is de hypotheekrente laag?
Om deze vraag te beantwoorden, kijken we eerst naar de oorzaak van deze historisch lage hypotheekrente. Deze hebben we grotendeels ‘te danken’ aan de eurocrisis, met als gevolg een lage economische groei. De Europese Centrale Bank (ECB) neemt al geruime tijd maatregelen om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen.
De ECB heeft hiervoor twee belangrijke instrumenten. Het houdt haar beleidsrentes laag en tegelijkertijd worden maandelijks voor miljarden euro’s aan leningen opgekocht. Dit moet hypotheken en consumptief geld lenen (consumeren) aantrekkelijk maken. De spaarrente wordt juist laag gehouden om sparen onaantrekkelijk te maken.
Stimuleringsmaatregelen in 2018 afgebouwd
De economie in de Eurozone groeit inmiddels gestaag. Er wordt rekening gehouden met 2,3% economische groei in de Eurozone voor 2018. Dit verwachte groeipercentage is al een aantal keer naar boven bijgesteld. Dit is mede de reden voor de ECB om de stimuleringsmaatregelen stapsgewijs af te bouwen. De centrale bank heeft vanaf 2018 het opkoopprogramma van 60 miljard naar 30 miljard gehalveerd. De beleidsrentes blijven voorlopig hetzelfde.
De ECB kiest daarmee voor de voorzichtige aanpak en probeert een snelle rentestijging te voorkomen. Bedrijven en consumenten zijn namelijk gewend geraakt aan de lage rentes. Daarnaast kampt de Eurozone met een lage inflatie. De prijzen stijgen nog onvoldoende door achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar). De ECB blijft de economie voorlopig stimuleren om de inflatiedoelstelling van net geen 2% in beeld te houden.
In de Verenigde Staten is de koepel van centrale banken (Fed) al een aantal stappen verder. Naast 3 geplande verhogingen van de beleidsrente in 2018, is men begonnen met het afbouwen van de bankbalans.
Hypotheekrente ontwikkeling 2018 (onze verwachting)
Met het afbouwen van de crisismaatregelen komt er meer ruimte voor een rentestijging in 2018. Ook beleggers hebben meer vertrouwen in economische groei. Dit is terug te zien in de oplopende kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor lange leningen liep begin 2018 for op. De hypotheekrente volgt deze ontwikkeling. In januari en februari steeg de hypotheekrente, met name de lange rentevastperiodes zoals 10 jaar vast en 20 jaar vast.
(Bron: IEX.nl)
Dit betekent niet dat een rentedaling vanaf nu helemaal is uitgesloten. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt gebruiken geldverstrekkers elke ruimte in de marktrente om hun tarieven aan te scherpen. Nu de kapitaalmarkt iets is gedaald volgen een aantal geldverstrekkers direct met een renteverlaging.
De gedaalde marktrente is deels een correctie op de sterke rentestijging van de eerste 2 maanden van 2018. Daarnaast kijken beleggers gespannen naar de reacties op de importheffingen die de VS voor een aantal landen heeft afgekondigd. Een handelsoorlog met China kan voor meer onzekerheid zorgen daldende beurskoersen zorgen.
Ondanks deze rentedalingen, verwachten we dat de hypotheekrente in 2018 licht stijgt. In september stopt het opkoopprogramma van de ECB en het lijkt er steeds meer op dat daarna de stimuleringsmaatregelen verder worden afgebouwd. De druk op de rente wordt dus minder. Daarnaast groeit de economie wereldwijd. Dit zorgt voor opwaartse druk.
Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden?Vraag je hypotheekofferte aan >
Rentestijging door strengere regels voor banken
Strengere regels voor banken gaan de komende jaren invloed hebben op de hypotheekrente. In het Basel 4 akkoord is afgesproken dat banken een hogere buffer aanhouden tegenover uitstaande leningen. Om het eigen kapitaal aan te sterken zal ook de hypotheekrente omhoog moeten.
Deze Basel-regels treden in 2022 in werking. Banken zullen de komende jaren gebruiken om de nieuwe kapitaaleisen door te berekenen aan de klant. Zo verwacht de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op termijn een rentestijging van 1% door de strengere regels ook aflossingsvrije hypotheken worden inmiddels al duurder ten opzichte van hypotheken waar er structureel wordt afgelost.
De kapitaaleisen van Basel 4 zijn een tegenvaller voor banken, maar biedt kansen aan de concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen zijn namelijk niet gebonden aan deze strengere eisen. De afgelopen jaren is het marktaandeel van drie grootste banken (Rabobank, ABN AMRO en ING) gedaald van 70% naar 50%, mede als gevolg van eerdere Basel-akkoorden.
De verwachting is dat de verzekeraars en pensioenfondsen zich de komende jaren meer gaan profileren, met name op de lange rentevastperiodes 20 jaar vast en 30 jaar vast. Dit is tevens aanleiding voor Rabobank om het nieuwe label Vista Hypotheken in de markt te zetten.
deze hypotheek wordt met ingang van 1 juli a.s. verlengd naar 10,15 en 20 jaar . Deze laatste heeft een rente van 2.9%. en die van 10 jaar 2.0.graag een goed advies.
Het jaar is bijna ten einde.. 2018 een prima jaar geweest wat betreft de rente. Wat zijn de verwachtingen??
Ik twijfel over variabele of vaste rente voor mijn beleggingshypotheek.. verschil van 0,8%. Oke, bij tussentijds vastzetten loop je altijd een maand achter maar ren stijging van 0,8% over 2 maanden, is dat reeel?
Mijn stelling is helder: Landen, overheden, bedrijven, europa.. ze hebben HONDERDEN MILJARDEN geleend, als de rente zou stijgen (buiten de marge van een paar tienden procenten) breekt de pleuris uit in de hele wereld. Dus die rente die blijft nog wel even laag hoor! En de ECB is er ook als de kippen bij als de inflatie blijft steken. Dan gaan ze gewoon weer opkopen. Alles om de boel rustaaag te houden.
Hypotheekrenten zijn laag omdat anders de overheden de rente over hun gigantische schulden en hun sociale verplichtingen anders niet meer kunnen voldoen. Dit betekent overigens ook dat toekomstige opgebouwde pensioenen zullen worden gekort en mogelijk zelfs worden afgeschaft.
Met het eerste ben ik het mee eens, maar dat de pensioenen daarom gekort of afgeschaft gaan worden, dat geloof ik niet. Tenzij de EU zeggenschap krijgt hierover, dan zijn wij ons geld kwijt en krijgt iedereen een standaard bedrag bij pensioennering.
Ik las in dit artikel dat de maatregelen vanuit de ECB op vlak van rente wel heel behoudend zijn. Zou dat betekenen dat het in 2018 toch nog even rustig blijft qua stijgingen?
de hypotheek rente zal mijn inziens zeer zeker niet stijgen in 2018. Zolang men in het bedrijfsleven (Besi) nog een overtekende obligatie uitgeeft tegen 0,5 % en men daar giga warm voor loopt als belegger gaat de hypotheekrente niet omhoog.
Ik had besloten niets meer te doen met mijn hypotheek, maar nu wacht ik nog af