Hypotheekrente ontwikkeling 2019 | Stijgt de rente?

  Door: Roel 2643 keer gelezen
Hypotheekrente ontwikkeling 2019 | Stijgt de rente?

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2019. Dit is onze prognose op basis van de ontwikkelingen in de markt. Stijgt de hypotheekrente in 2019? 

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente?

De hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Dit is deels het gevolg van rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de ontwikkeling van de economie en ‘stemming’ op de financiële markten hebben invloed op de renteontwikkeling. We bespreken deze factoren en geven onze prognose voor de hypotheekrente in 2019.

Bekijk de actuele hypotheekrente >>>

Waarom is de hypotheekrente laag?

Door de Eurocrisis en de daarop volgende lage economische groei, heeft de ECB verregaande maatregelen genomen om de economie te stimuleren. De centrale bank heeft de beleidsrentes verlaagd en maandelijks voor miljarden Euro’s aan leningen opgekocht.

Dit zorgt ervoor dat er veel ‘goedkoop geld’ voorhanden is om uit te lenen via hypotheken, maar ook bedrijfsleningen en consumptief geld lenen. Sparen wordt juist onaantrekkelijk door een lage spaarrente. Dit moet de bestedingen in de eurozone aanjagen.

Stimuleringsmaatregelen afgebouwd

De economie in de Eurozone is inmiddels dusdanig hersteld, dat de Europese Centrale Bank is gestart met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Vanaf 2019 stopt het opkoopprogramma. Het minder ruime monetaire beleid van de ECB geeft ruimte aan een rentestijging.

Het opkoopprogramma heeft met name invloed op de kapitaalmarktrente, wat weer een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast rente.

Onzekerheden in de markt blijven

De volgende stap, het verhogen van de beleidsrentes, is voorlopig niet aan de orde. De ECB geeft aan tot zeker na de zomer van 2019 de lage rente te handhaven. De centrale bank ziet namelijk de volgende risico’s:

  • De economie groeit door, maar minder snel. Onder andere in China is sprake van een groeivertraging.
  • De uitkomst van de Brexit onderhandelingen. Komt er een harde Brexit of niet?
  • Het opkomende protectionisme, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China.
  • Zorgen over de Italiaanse begroting. Geheel tegen de wens van de Europese Unie, wil Italië het begrotingstekort laten oplopen.

Bovenstaande onzekerheden zorgen ook voor voorzichtigheid op de financiële markten. Beleggers ruilen hun meer risicovolle beleggingen in voor obligaties van economisch stabiele landen zoals Duitsland en Nederland. Het aanbod van geld op de kapitaalmarkt blijft hierdoor groot. Beleggers verwachten een lage vergoeding en als gevolg blijft de kapitaalmarktrente laag, zoals is te zien in onderstaande grafiek.

Hypotheekrente ontwikkeling 2019

(Bron: IEX.nl)

Hypotheekrente ontwikkeling 2019 (onze verwachting)

Pas wanneer de onzekerheden in de markt naar de achtergrond verdwijnen, komt er meer ruimte voor een rentestijging. Tot die tijd blijft de hypotheekrente op het huidige lage niveau. Dit biedt kans om de lage hypotheekrente alsnog vast te leggen.

Het blijft dus interessant om de ontwikkeling van de hypotheekrente te volgen. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt zijn de marges kleiner geworden. Meebewegen met de markt is nodig voor wie de laagste hypotheekrente wil bieden. Geldverstrekkers passen hun tarieven snel aan bij veranderende marktomstandigheden.

De lage hypotheekrente nu vastleggen?Start hier je hypotheekaanvraag >>>

Dossier: jouw portemonnee in 2019

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.