Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling 2019 | Stijgt de rente?

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2019? Dit is onze prognose op basis van de ontwikkelingen in de markt. Stijgt de hypotheekrente in 2019? 

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2019?

De hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Dit is deels het gevolg van rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de ontwikkeling van de economie en ‘stemming’ op de financiële markten hebben invloed op de renteontwikkeling. We bespreken deze factoren en geven onze prognose voor de hypotheekrente in 2019.

Bereken je hypotheekmogelijkheden in 2019 >

Waarom is de hypotheekrente laag?

Door de Eurocrisis en de daarop volgende lage economische groei, heeft de ECB verregaande maatregelen genomen om de economie te stimuleren. De centrale bank heeft de beleidsrentes verlaagd en maandelijks voor miljarden Euro’s aan leningen opgekocht.

Dit zorgt ervoor dat er veel ‘goedkoop geld’ voorhanden is om uit te lenen via hypotheken, maar ook bedrijfsleningen en consumptief geld lenen. Sparen wordt juist onaantrekkelijk door een lage spaarrente. Dit moet de bestedingen in de eurozone aanjagen.

Stimuleringsmaatregelen afgebouwd

De economie in de Eurozone is inmiddels dusdanig hersteld, dat de Europese Centrale Bank is gestart met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Vanaf 2019 is het opkoopprogramma gestopt. Dit minder ruime monetaire beleid van de ECB geeft ruimte aan een rentestijging.

Het opkoopprogramma heeft met name invloed op de kapitaalmarktrente, wat weer een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast rente.

Onzekerheden in de markt drukken de rente

De volgende stap, het verhogen van de beleidsrentes, is voorlopig niet aan de orde. De ECB geeft aan tot zeker na de zomer van 2019 de lage rente te handhaven. De centrale bank ziet namelijk de volgende risico’s:

  • De economie groeit door, maar minder snel. Onder andere in China is sprake van een groeivertraging.
  • De uitkomst van de Brexit onderhandelingen. Komt er een harde Brexit of niet?
  • Het opkomende protectionisme, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China.

Bovenstaande onzekerheden zorgen ook voor voorzichtigheid op de financiële markten. Beleggers ruilen hun meer risicovolle beleggingen in voor obligaties van economisch stabiele landen zoals Duitsland en Nederland. Het aanbod van geld op de kapitaalmarkt blijft hierdoor groot. Beleggers verwachten een lage vergoeding en als gevolg blijft de kapitaalmarktrente laag, zoals is te zien in onderstaande grafiek.

Hypotheekrente ontwikkeling 2019

(Bron: IEX.nl)


Hypotheekrente ontwikkeling 2019 (onze verwachting)

Pas wanneer de onzekerheden in de markt naar de achtergrond verdwijnen, komt er meer ruimte voor een rentestijging. Tot die tijd blijft de hypotheekrente op het huidige lage niveau. Je hebt dus nog kans om de lage hypotheekrente alsnog vast te leggen.

Aan het begin van 2019 zien we echter de onzekerheid toenemen. De kapitaalmarktrente zit op het laagste niveau sinds 2 jaar. Dit biedt ruimte voor geldverstrekkers om hun hypotheekrente te verlagen. Ee

Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt zijn de marges kleiner geworden. Meebewegen met de markt is nodig voor wie de laagste hypotheekrente wil bieden. Geldverstrekkers passen hun tarieven snel aan bij veranderende marktomstandigheden.

Dossier: jouw portemonnee in 2019

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct