Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling april

Hoe ontwikkelt de rente in april? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we een wisselend beeld met zowel renteverlagingen als verhoging.

Hypotheekrente opnieuw gestegen

In maart is de hypotheekrente opnieuw licht gestegen. Dit is in lijn met de stijgende kapitaalmarktrente. Deze marktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange rentes, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

De kapitaalmarktrente is gestegen door positieve vooruitzichten voor de economie, met name in de Verenigde Staten. Goede inflatie- en werkloosheidscijfers waren reden voor de Fed, de koepel van centrale banken in de VS, om de beleidsrentes te verhogen. Later dit jaar staan nog twee verhogingen gepland. Dit geeft ook beleggers vertrouwen.

Geen wijzigngen in rentebeleid ECB

Ook in de Eurozone steeg de afgelopen maanden de inflatie. In februari werd zelfs een groei van het prijspeil van net geen 2% gehaald; het niveau waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. Dit is echter met name het gevolg en van de gestegen olieprijs. In maart zakte de inflatie ook weer wat in.
 
De ECB ziet voorlopig geen redenen om het huidige lage rentebeleid te wijzigen. Wel heeft de centrale bank vanaf april de het opkoopprogramma verlaagd van 80 naar 60 miljard per maand. De ECB zou eigenlijk in maart stoppen, maar heeft deze crisismaatregel verlengd tot eind 2017, in een iets afgezwakte vorm.

Ook de spaarrente blijft hierdoor voorlopig laag.

Hypotheekrente verwachting april

Terwijl de economie in de VS de marktrentes opstuwt, houdt de ECB de druk op de rentes. Vanaf april is deze neerwaartse druk iets lager.

Het effect van deze beleidswijzigingen op de de hypotheekrente zal beperkt zijn. Ze zijn ruim van te voren aangekondigd en verrassen de markt niet. We zien zelfs dat in de aanloop van een beleidswijziging de rentes stijgen, maar dat er daarna een lichte correctie omlaag plaatsvindt.

Dit zal in april voor een wisselend beeld zorgen bij de hypotheekrente. Een deel van de geldverstrekkers zal de hypotheekrente gelijk houden of kiezen voor een lichte stijging. Een aantal geldverstrekkers zal echter de iets lagere marktrente direct gebruiken om de hypotheekrente te verlagen.


mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. Je ontvangt onze maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Concurrentie aftroeven

Met name voor de prijsvechters is dit een kans om met een iets lagere hypotheekrente de concurrentie af te troeven. Er is namelijk nog flink wat ‘markt’ te winnen. In het eerste kwartaal werden 24% meer hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode vorig jaar. Goede vooruitzichten op de huizenmarkt en een groot aantal oversluitingen zijn hier de oorzaak van.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling april".

 1. Beste.

  Is het verstandig om bovengenoemde vast te zetten naar hypotheek met lange looptijd of gewoon euribor houden. Ik twijfel een beetje.
  Kunt u advies geven?

  Met vriendelijke groet.

  Beantwoorden
  • Beste heer Wemmers, om u hierover te adviseren is inzicht nodig in uw situatie en wensen. U zou hierover eens vrijblijvend kunnen sparren met een hypotheekadviseur. Via onderstaand formulier kunt u hiervoor een aanvraag doen.

   Hypotheekgesprek aanvragen

   Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct