Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling augustus 2017

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in augustus? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Zet de rentestijging van vorige maand door?

Zet de rentestijging door?

Vorige maand steeg de hypotheekrente opnieuw. Aanleiding was een verhoging van de kapitaalmarktrente, welke weer veroorzaakt werd door uitspraken van beleidsmakers.

De laagste hypotheekrente?Vergelijk de hypotheken van alle banken >

In de Verenigde Staten verhoogde de Fed de beleidsrente, zoals verwacht, voor de tweede keer dit jaar. Nieuw was de aankondiging dat koepel van centrale banken overweegt om de schuldenbalans te gaan afbouwen, mogelijk al in september.

In Europa gaat de centrale bank voorlopig door met het opkopen van leningen en blijft de beleidsrente onverminderd laag. Hoewel de inflatie in de Eurozone oploopt (in juli 1,3% tegen 0,1% in dezelfde periode vorig jaar), is deze nog altijd niet op het gewenste niveau (net geen 2%).

Toch zijn er signalen dat de Europese Centrale Bank denkt aan het afbouwen van het stimuleringsbeleid. Mogelijk wordt hier al na de zomer een beslissing over genomen. Hierdoor wordt de druk op de rente minder. Het verhogen van de beleidsrente, zoals in de VS, is echter nog ver weg.

Hypotheekrente verwachting augustus

Inmiddels hebben de meeste geldverstrekkers hun tarieven aangepast op de gestegen marktrente. Voor augustus verwachten we dat de hypotheekrente daarom op het huidige niveau blijft en bij een aantal geldverstrekkers nog licht verder zal stijgen.

Wennen aan stijgende rente

Door deze uitspraken van beleidsmakers kan de markt alvast wennen aan een minder ruim monetair beleid. Bedrijven moeten rekening houden met duurdere financieringen, beleggers kunnen hun portefeuille aanpassen en banken calculeren alvast een rentestijging in.


De ECB wil voorkomen dat de marktomstandigheden sterk veranderen. Een geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma ligt daarom het meeste voor de hand. Zo kan de centrale bank druk op de rente blijven houden.

Consumenten moeten rekening houden met een geleidelijke stijging van de hypotheekrente. Wacht u dit af of onderneemt u actie? Vraag nu vrijblijvend een hypotheekofferte aan.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct