Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling december 2017

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in december? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we een opvallende rentedaling.

Nieuwe laagterecord voor hypotheekrente

Op het einde van het jaar heeft de hypotheekrente toch nog een nieuw record gebroken. De gemiddelde rente voor de lange rentevast periodes, zoals 10 jaar vast of 20 jaar vast, is dit jaar nog niet zo laag geweest als nu.

Dit nieuwe laagterecord komt als een verrassing omdat de seinen voor een rentestijging op groen staan. De economische vooruitzichten zijn goed, de Europese Centrale Bank gaat de crisismaatregelen afbouwen en in de VS wordt de beleidsrente stapsgewijs verhoogd.

Op lange termijn gaat dit voor een rentestijging zorgen (zie de hypotheekrente verwachting voor 2018).

Waarom is de hypotheekrente dan toch gedaald?

We zien echter ook een aantal ontwikkelingen die voor onzekerheid zorgen:


  • In de VS weet President Trump de wereld week op week ter verrassen, of het nu een tweet over Noord-Korea is, een FBI-onderzoek of het verhuizen van een ambassade. Beleggers kiezen dan eerder voor zekerheid.
  • Ondanks de aantrekkende economische groei, blijft de inflatie in de Eurozone laag. Door onder andere een lage loongroei en dure Euro-munt wordt het inflatiedoel niet gehaald.
  • Daarbij was het stapsgewijs dichtdraaien van de geldkraan door de ECB door veel banken al ingecalculeerd.

Bovenstaande ontwikkelingen zorgen ervoor dat de rente op de kapitaalmarkt is gedaald. Deze marktrente voor langlopende leningen is een graadmeter voor de hypotheekrente. We verwachten daarom dat de hypotheekrente in december op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt.

Een boost voor de ‘hypotheek-productie’

Banken volgen in grote lijnen de kapitaalmarktrente, maar hebben ook tactische overwegingen. Op het einde van het jaar wordt naar de prestaties van de afgelopen maanden gekeken. Gaan we de doelstellingen voor dit jaar halen? Met een lagere rente ‘hypotheek-productie’ kan nog een boost gegeven worden. Met een renteverhoging komen er juist minder aanvragen binnen.

Vergelijk daarom de hypotheekrente van alle banken voor het beste aanbod van dit moment. U profiteert nog altijd van historisch lage tarieven. Wie nu een hypotheekaanvraag start gaat te maken krijgen met de hypotheeknormen van 2018. Er komt namelijk geen overgangstermijn voor de normen van dit jaar.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct