Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling februari

Hoe ontwikkelt de rente in februari? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we de marktrentes opnieuw stijgen. Hoe reageren de banken?

Renteverlagingen en renteverhogingen

In januari zagen we een wisselend beeld voor de hypotheekrente. We noteerden 17 renteverlagingen en 20 renteverhogingen. Ondanks deze aanpassingen bleef de laagste hypotheekrente in de markt gelijk.

Marktrentes weer in beweging

Eind januari zijn marktrentes weer in beweging gekomen. Zowel de (korte) geldmarktrente als de (lange) kapitaalmarktrente zijn eind januari gestegen. De stijging van de kapitaalmarktrente is zelfs vergelijkbaar met die in november vorig jaar. Toen verhoogden geldverstrekkers massaal de hypotheekrente.

Hypotheekrente verwachting februari 2017

Tot nu toe blijft het opvallend rustig met renteverhogingen. Geldverstrekkers schrikken niet meer van een stijgende marktrente en hebben een geleidelijke stijging van de hypotheekrente ingecalculeerd.

Voor februari verwachten we daarom dat de hypotheekrente licht verder stijgt. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. Je ontvangt onze rente-updates en de maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Nieuw ‘Trump-effect’

De recente stijging van de kapitaalmarktrente is grotendeels het gevolg van het aantreden van Trump als president van de Verenigde Staten. In de eerste week van zijn presidentschap kondigde hij investeringen in de infrastructuur en een aantal belastingverlagingen aan. Dit zorgt naar verwachting voor economische groei en een hogere inflatie.

De plannen van Trump zorgen echter ook voor een oplopend begrotingstekort. Dit kan voor het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) reden zijn om de verhoging van de beleidsrente versneld door te voeren. In december gaf de FED aan rekening te houden met 3 renteverhogingen in 2017. Op 1 februari heeft de Fed bekend gemaakt de rentes op dit moment gelijk te houden.

Druk op de hypotheekrente blijft

Ook in de Eurozone stijgt de inflatie. In de negentien Eurolanden zijn de prijzen in januari met 1,8% gestegen. De grootste stijging in 4 jaar. Deze stijging van het prijspeil wordt echter vooral veroorzaakt door duurdere olie. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet voorlopig daarom geen redenen om haar beleid te wijzigen.


De ECB gaat tot eind 2017 door met het opkoopprogramma. Op de vergadering in december is besloten het maandelijkse bedrag te verlagen van 80 naar 60 miljard. De kritiek op het ruime monetaire beleid, met name van noordelijke Eurolanden bij wie de inflatie sneller stijgt, legt ECB-voorzitter Draghi voorlopig naast zich neer.

Deze neerwaartse druk op de rentes voorkomt dat de hypotheekrente, maar ook de spaarrente, snel kunnen stijgen.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling februari".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct