Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling januari 2017

Hoe ontwikkelt de rente in januari? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we een lichte correctie omlaag op de recente rentestijging.

Hypotheekrente verder gestegen

Eind 2016 steeg de hypotheekrente voor het eerst in lange tijd. Nadat in oktober en november de kapitaalmarktrente is gestegen, besloot de ene na de andere geldverstrekker de hypotheekrente te verhogen. Deze marktrente voor obligaties is een belangrijke graadmeter de lange rente, bijvoorbeeld de hypotheekrente 20 jaar vast.

Deze stijging van de marktrentes wordt nog wel eens toegeschreven aan het ‘Trump-effect’. De stijgende lijn werd echter al eerder ingezet (oktober), onder andere na positieve economische berichten en een verwachte verhoging beleidsrente door de FED. Wel gaf de uitverkiezing van Trump tot President van de Verenigde Staten en met name zijn belofte voor meer binnenlandse investeringen de kapitaalmarktrente een boost.

Hypotheekrente verwachting januari 2017

Eind december en begin januari zien we echter een lichte correctie op de sterke stijging van de kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente is licht gedaald. Dit zorgt voor een wisselend beeld voor de hypotheekrente. Terwijl een aantal geldverstrekkers hun tarieven nog aanpassen aan de hogere marktrentes (ASR, Delta Lloyd), worden ook de eerste renteverlagingen al gemeld (Obvion, Munt Hypotheken).

Voor januari verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige niveau blijft met mogelijk een lichte correctie omlaag.

Druk op hypotheekrente blijft

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt nog altijd een stevige neerwaartse druk op de lange rentes door obligaties op te kopen. De centrale bank heeft besloten het opkoopprogramma ook na maart voort te zetten, hetzij in afgezwakte vorm. Dit voorkomt een snelle stijging (of daling) van de rentes.


Economische groei kan op termijn zorgen voor een stijging van de rentes. Er zijn echter ook nog veel onzekerheden. Zo is misschien de verrassing van de uitkomst de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum verdwenen, de inauguratie en uittreding moeten nog plaatsvinden. Lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling op de lange termijn.

Het blijft dus interessant om de ontwikkeling van de hypotheekrente te volgen. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. Je ontvangt onze rente-updates en de maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling januari 2017".

    • Beste heer of mevrouw Groeneveld, bedankt voor uw bericht en compliment. We houden u ook in 2017 graag maandelijks op de hoogte van de hypotheekrente ontwikkeling. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct