Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling juli 2017

Hoe ontwikkelt de rente in juli? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we de marktrente opnieuw oplopen. Hoe reageren de banken?

Stijgende trend onderbroken

In juni werd de stijgende trend van de hypotheekrente opnieuw onderbroken. Na tegenvallende inflatiecijfers, bleek het vertrouwen in economische groei bij beleggers toch minder sterk dan gedacht.

Profiteren van de lage hypotheekrente?Bereken je mogelijkheden >

De kapitaalmarktrente, een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente, daalde in deze periode licht. Dit was reden voor de banken om even pas op de plaats te maken met renteverhogingen. Een aantal geldverstrekkers namen deze ruimte om hun tarieven naar beneden bij te stellen.  

  • Met name de prijsvechters, zoals Merius, Hypotrust en MoneYou, passen hun tarieven snel aan bij veranderende marktomstandigheden.
  • Ook de grootbanken ING en ABN AMRO zitten kort op de bal als het om renteaanpassingen gaat, met name bij de hypotheekrente 10 jaar vast.

Opvering marktrentes

Eind juni veerde de marktrentes plotseling op. De aanleiding waren uitspraken over het rentebeleid, zowel in de VS als in Europa:

  • In de VS verhoogde de Fed voor de tweede keer dit jaar de beleidsrente. Daarnaast gaf voorzitter Yellen aan te denken aan het verkopen van eerder gekocht schuldpapier.
  • In Europa is een verhoging van de beleidsrente nog ver weg. Wel sprak ECB-voozitter Draghi zich voor het eerst uit over het afbouwen van het opkoopbeleid.

De uitspraken van Draghi werden overigens direct genuanceerd toen de markt wel heel heftig reageerde en de marktrente omhoog schoot. Hieruit blijkt maar weer de wens van de centrale bank voor een geleidelijke renteontwikkeling.

Banken passen tarieven snel aan

Dezelfde geldverstrekkers, die in juni hun tarieven verlaagde, verhogen nu weer hun hypotheekrente. De wens om de laagste hypotheekrente te bieden is groot. Nu de huizenmarkt op volle toeren draait kan flink aan marktaandeel gewonnen worden.

Tegelijkertijd staan de marges van banken onder druk. Dit betekent dat banken hun tarieven snel moeten verlagen bij een stijgende marktrente. Update: inmiddels hebben ABN AMRO, ING, MoneYou en Hypotrust weer een renteverhoging aangekondigd.


Hypotheekrente verwachting juli

Dit zorgt voor een sterk wisselend beeld voor de hypotheekrente. Per saldo verwachten we dat de hypotheekrente in juli op het huidige lage niveau blijft en mogelijk weer licht oploopt.

Wil je ook profiteren van de lage hypotheekrente? We doen je graag een persoonlijk rente-aanbod. Vraag vrijblijvend de offerte aan.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct