Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling juni 2017

Hoe ontwikkelt de rente in juni? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we dat de rentestijging doorzet in lijn met de marktrentes.

Stijging hypotheekrente zet door

In mei is de hypotheekrente verder gestegen. Banken verhogen onder andere hun rente voor de hypotheek 10 jaar vast. De laatste maanden zijn grootbanken als ABN AMRO en ING opvallend actief op deze populaire rentevastperiode.

Met de renteverhogingen volgen de geldverstrekkers de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Deze marktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange rentevastperiodes.

Nu de hypotheekrente stijgt willen veel mensen de lage hypotheekrente graag lang vast zetten.

ECB houdt druk op rentes

De marktrentes zijn gestegen door goede inflatiecijfers in de Eurozone. In april was de inflatie opnieuw 2%. Ook de uitslag van de Franse presidentsverkiezing stelt de markt gerust.

2017 is het jaar van de waarheid voor Europa en de Euro. Verkiezingen in belangrijke Eurolanden zorgen voor onzekerheid over de toekomst van de Europese Unie en de gezamenlijke munt. Na de definitieve Brexit, lijkt het tij nu enigszins te keren met pro-Europese verkiezingsuitslagen in Nederland en met name Frankrijk.

Later dit jaar zijn er verkiezingen in Duitsland en Italië. Een crisis is dus nog niet afgewend. De Europese Centrale Bank (ECB) wil daarom graag druk houden op de rentes om zo de economie te blijven stimuleren. De ECB gaat in ieder geval tot eind 2017 door met het opkoopprogramma. 

3 renteverhogingen in 2017

In de Verenigde Staten wordt de economische steun inmiddels wel afgebouwd. Ondanks dat de inflatiecijfers tegenvallen, staan dit jaar 3 verhogingen van de beleidsrente gepland. In maart heeft de koepel van centrale banken (de Fed) voor het eerst de rente verhoogd. Analisten verwachten half juni de volgende verhoging.

Daarnaast blijkt uit de vergadernotulen van maart dat de Fed in de loop van het jaar ‘de balans afbouwen’. Dit betekent dat er nog dit jaar een einde komt aan het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve.

Hypotheekrenteverwachting voor juni

Deze ontwikkelingen wijzen op een verdere stijging van de hypotheekrente voor de komende maanden. Met name de kapitaalmarktrente wordt sterk beïnvloed door de internationale handel. De stijging van de lange rente ligt dan ook het meest voor de hand. Door de druk dit de ECB op de rentes houdt zal de hypotheekrente geleidelijk stijgen.


We verwachten dan ook dat de hypotheekrente in juni licht verder stijgt.

Kijk je toe hoe de hypotheekrente verder stijgt, of leg je de huidige lage rente voor jou vast? Start je aanvraag met een onafhankelijke rentevergelijking op onze website.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct