Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente ontwikkeling maart

Hoe ontwikkelt de rente in maart? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we een aantal renteverlagingen, geheel tegen de trend in.

Stijgende trend hypotheekrente

In februari is de hypotheekrente opnieuw licht gestegen. Gedurende de maand wisselden rentestijgingen en rentedalingen elkaar af. Het aantal renteverhogingen had uiteindelijk de overhand.

De stijgende trend is in lijn met de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode zit, ondanks schommelingen, in een opgaande lijn.

De redenen hiervoor we hebben in een vorige renteverwachting uitgebreid besproken.

Renteverlagingen tegen de trend in

Recent zien we een opvallend aantal geldverstrekkers die, tegen de trend in, de hypotheekrente verlagen. Dit zorgt voor interessante verschuivingen in het hypotheekrente-overzicht:

Nieuwe concurrentieslag?

Nieuwe doelstellingen? Nieuwe investeerders? Nieuwe concurrentieslag? Elke geldverstrekker heeft een eigen motivatie om de hypotheekrente naar beneden of juist naar boven bij te stellen.

Merius heeft bijvoorbeeld recent een investeerder gevonden voor NHG-hypotheken en verlaagt direct de hypotheekrente. BijBouwe kan juist de aanvragen niet aan. Deze aanbieder prijst zich (tijdelijk) uit de markt en raakt zelfs met een aantal producten uitverkocht.

Hypotheekrente verwachting maart

Voor begin maart verwachten we dat dit wisselende beeld doorzet. Per saldo zal de hypotheekrente gelijk blijven op het huidige niveau, met mogelijk een lichte stijging. Het blijft interessant om de hypotheekrente ontwikkeling te volgen.

De tweede helft van maart zal het aantal rentestijgingen de overhand krijgen. De Fed heeft namelijk de beleidsrentes verhoogd wat een stuwend effect heeft op de marktrentes.

mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. Je ontvangt onze maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Hypotheekmarkt in beweging

De hypotheekmarkt is duidelijk in beweging. De concurrentie komt met name van nieuwe geldverstrekkers in de markt. Zij zetten de traditionele banken onder druk om de marges op de hypotheekrente laag te houden.


Ondanks de toegenomen concurrentie hebben de grootbanken hun marktaandeel in 2016 weten te vergroten. Rabobank. ING en ABN AMRO hebben nu 55% van de markt in handen, blijkt uit marktonderzoek (PDF) van IG&H. Eind 2015 was dit nog 46%. Dit gaat ten koste van het marktaandeel van pensioenfondsen en verzekeraars, waar veel nieuwkomers onder vallen.

Deze toename van het aantal hypotheken bij grootbanken is deels te verklaren door de groeiende groep doorstromers op de hypotheekmarkt. Wie verhuist van koophuis naar koophuis heeft al een hypotheek. De traditionele banken zijn vaak beter in staat om maatwerk te leveren en bieden de mogelijkheid om oude hypotheekproducten mee te nemen.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct