Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente ontwikkeling mei 2017

Hoe ontwikkelt de rente in mei? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we een lichte rentestijging nadat de tarieven eerder gedaald zijn.

Stijgende lijn hypotheekrente doorbroken

Half april werd de stijgende lijn van de hypotheekrente doorbroken. De dalende kapitaalmarktrente was reden voor geldverstrekkers om even pas op de plaats te maken met renteverhogingen. Een aantal geldverstrekkers kozen er zelfs voor om hun tarieven direct naar beneden bij te stellen.

Een reden voor de gedaalde marktrente was de opgelopen spanning tussen de VS en Noord-Korea. Ook vielen de inflatiecijfers in maart tegen en gaf de Europese Centrale Bank aan voorlopig de beleidsrentes laag te houden.

Felle strijd om hypotheekklant

Het is opvallend hoe snel geldverstrekkers momenteel reageren op veranderingen in de markt. Dit wijst op een felle concurentiestrijd waardoor de hypotheekrente eind april licht is gedaald:

Met de huizenmarkt die op volle toeren draait is er dan ook heel wat marktaandeel te winnen. Ook leggen klanten hun rente steeds langer vast waardoor klandizie verzekerd is.

Hypotheekrenteverwachting mei

Het is echter nog te vroeg om van een nieuwe dalende trend voor de hypotheekrente te spreken. De belangrijkste factoren voor de dalende marktrente lijken nu afgewend. De spanning tussen de VS en Noord Korea is gezakt. Ook de economie in de Eurozone laat in april weer een groei zien. Het inflatiecijfer was vorige maand vergelijkbaar met dat van februari.


Dit is ook terug te zien in de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de hypotheekrente heeft de stijgende lijn weer voortgezet.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente in mei op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht stijgt. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. Je ontvangt onze maandelijkse renteverwachting in je mailbox.

Dossier: hypotheekrente ontwikkeling 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct