Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente ontwikkeling oktober 2017

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in oktober? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we meer ruimte voor een rentestijging.

Belangrijke maand voor hypotheekrente

Het gaat een belangrijke maand worden voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. In oktober staat de volgende vergadering Europese Centrale Bank (ECB) gepland. Naar verwachting maken de beleidsmakers dan meer bekend over het verdere verloop van de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank.

Tot eind december koopt de ECB maandelijks 60 miljard euro aan voornamelijk staatsleningen op. Door op deze manier geld in de economie te pompen probeert de centrale bank economische groei te stimuleren. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de marktrente voor lange leningen laag is.

Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen, wat weer zorgt voor de historisch lage hypotheekrente van dit moment.

Geleidelijke afbouw

De economie in de Eurozone groeit inmiddels boven verwachting. In juni werd nog rekening gehouden met 1,9% economische groei voor dit jaar. In september was het verwachtte groeipercentage 2,2%. Dit zou een reden kunnen zijn te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma.

Helaas voor de beleidsmakers, blijft de inflatie in de Eurozone achter. De Inflatiedoelstelling van de ECB van net geen 2% is dit jaar nog maar enkele malen gehaald. Een dure Euro en beperkte loonstijging speelt de centrale bank parten. Een geleidelijke afbouw heeft daarom de voorkeur


Meer ruimte voor rentestijging

In de Verenigde Staten is de koepel van centrale banken (Fed) al een aantal stappen vooruit. In plaats van het dichtdraaien van ‘de geldkraan’ begint de Fed in oktober met het afbouwen van de opgelopen bank balans. Ook heeft Fed-voorzitter Yennen meer prijsgegeven over het rentebeleid in 2018. Volgend jaar staan opnieuw 3 verhoging van de beleidsrente gepland.

Zo maken de beleidsmakers meer ruimte voor een geleidelijke stijging van de hypotheekrente, mogelijk dit jaar al. Volg de renteontwikkeling op de voet en mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits.

Voor oktober verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige lage punt blijft of mogelijk licht stijgt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct