Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling oktober 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in oktober? Lees onze renteverwachting. Deze maand verwachten we dat de hypotheekrente verder daalt. Zo kun je profiteren.

ECB verlaagt de rente en kondigt meer maatregelen aan

In de afgelopen maand is de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw in actie gekomen. Zoals werd verwacht heeft de centrale bank de beleidsrentes verlaagd. Ook wordt in november het opkoopprogramma opnieuw opgestart.

De ECB heeft altijd gezegd ver te willen gaan om de economie te stimuleren als dit nodig is. Na tegenvallende groeicijfers en onzekerheid door (no deal) Brexit en de handelsoorlog tussen VS en China, voegt de centrale bank nu de daad bij het woord.

Door deze stimuleringsmaatregelen wordt geld lenen en een huis kopen aantrekkelijk gemaakt. Sparen wordt juist minder aantrekkelijk door de lage spaarrente. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

Hypotheekrente verwachting oktober 2019

Deze maatregelen van de Europese Centrale Bank komen niet als een verrassing. Geldverstrekkers waren hierdoor al begonnen om de hypotheekrente stapsgewijs te verlagen. De afgelopen maand daalde de laagste hypotheekrente met enkele tienden procent:

Rentevastperiode Hypotheekrente 08/09 Hypotheekrente 08/10
Variabel 1,40% 1,40%
1 jaar vast 0,94% 0,84%
10 jaar vast 1,18% 1,09%
20 jaar vast 1,74% 1,57%
30 jaar vast 1,87% 1,62%

We verwachten dat de hypotheekrente in oktober verder daalt. Een deel van de ECB-maatregelen moet namelijk nog geëffectueerd worden. Per 1 november gaat de centrale bank weer obligaties opkopen.  Dit vergroot de neerwaartse druk op, met name, de lange hypotheekrentes.


Verzekerd van de laagste hypotheekrente

De hypotheekmarkt is volop in beweging. Door de vele renteverlagingen verandert de laagste hypotheekrente soms meerdere keren per week. Omdat een hypotheek nu eenmaal niet binnen een dag te regelen is, bestaat de kans dat je hierdoor de laagste hypotheekrente misloopt. Ook kan het interessant zijn om nog even te wachten nu de trend voor de hypotheekrente dalend is.

Door te kiezen voor een hypotheek met passeerrente (‘dagrente’), ben je er zeker van dat je de laagste hypotheekrente krijgt. Mocht de rente namelijk dalen tussen de aanvraag en het moment dat de hypotheek passeert bij de notaris, dan krijg je toch de laagste rente.

Door te kiezen voor dagrente is het ook het mogelijk om de hypotheek nu al ‘passeer-klaar’ te maken. Je kiest vervolgens zelf het moment wanneer je hypotheekrente vast zet. Bij sommige banken kan dit wel tot 12 maanden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling oktober 2019".

  1. Is het niet zo dat:
    -je bij dagrente, de rente krijgt op de dag van passeren; en
    -je bij dalrente de laagste rente krijgt die tussen het tekenen van de offerte en de passeerafspraak heeft gegolden?

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct