Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente ontwikkeling september 2017

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in september? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand meer over de onderbreking van de rentestijging?

Stijgende lijn hypotheekrente doorbroken

De stijgende lijn van de hypotheekrente is vorige maand doorbroken. Sinds juli daalt de belangrijkste graadmeter voor de lange rente opnieuw. Geldverstrekkers gebruiken deze ruimte om hun tarieven voor de populaire rentevastperiodes 10 jaar en 20 jaar te verlagen.

Marktrente VS remt rentestijging

De daling van de marktrentes komt na uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen. Eerst sprak ze haar twijfel uit over de verwachte stijging van de inflatie. Later waarschuwde ze voor ‘overmatig optimisme’ en het te snel terugdraaien van de regels voor de financiële sector. Beleggers zijn hierdoor minder optimistisch.

Daarnaast lijkt het Trump-effect uitgewerkt. De financiële markten verliezen het vertrouwen dat Trump zijn verkiezingsbelofte (lagere belasting, herziening zorgwet, investeringen in de infrastructuur) waar kan maken. Daarbij komt de onzekerheid over de situatie in Noord Korea.

Een half jaar geleden was de Amerikaanse lange rente nog de aanjager Europese marktrentes. Nu zorgt een daling van de marktrente in de VS voor een rem op de rentestijging in de Eurozone.

Op termijn gaat de rente weer oplopen

Toch verwachten we dat deze pas op de plaats tijdelijk is. Economisch gezien gaat het namelijk uitstekend, zowel in Europa, de VS als de opkomende markten. Ook bedrijven profiteren hiervan. Bij verdere economische groei zal op termijn de lange rente weer oplopen.

Hypotheekrente verwachting voor september

Voor de hypotheekrente verwachting voor september is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) belangrijk. Er wordt met name in spanning uitgekeken naar de speech van ECB-voorzitter Draghi. Geeft hij meer duidelijkheid over de toekomst van het opkoopprogramma? 

Naar verwachting heeft de centrale bank geen haast met afbouwen van het opkoopprogramma, dat momenteel voor de lage hypotheekrente zorgt. Ondanks dat de economische groei in de Eurozone boven verwachting is, blijft de inflatie achter. Achterblijvende loongroei en de dure euro (ten opzichte van de dollar), zorgen ervoor dat de inflatiedoelstellingen niet worden gehaald.


Update: De ECB houdt inderdaad vast aan het monetaire beleid. Dit betekent dat de beleidsrente laag blijft en het opkoopprogramma ongewijzigd. Draghi schuift de beslissing over het afbouwen van het opkoopprogramma door naar de herfst.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente in september op het huidige niveau blijft en mogelijk nog licht verder daalt. Dit betekent ook dat een hogere spaarrente er voorlopig niet in zit.

De laagste hypotheekrente?Vergelijk de hypotheken van alle banken >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente ontwikkeling september 2017".

 1. Heel veel mensen met een huis met overwaarde zouden hiervan graag gebruik van willen maken,al was het maar 50% van de waarde van het huis.Geen risico voor de geldverstrekker dus voor ieder voordeel.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Van Driel. Wat je over de hypotheekrente op lange termijn kunt zeggen, is dat bij aanhoudende economische groei, ook de rente weer gaat stijgen. Het is moeilijk om te voorspellen hoe snel dit gaat en ook een tussentijdse dip is niet uitgesloten. Daarom dat we regelmatig de hypotheekrenteverwachting updaten. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden
 2. Is er een indicatie te geven over de hoogte van de hypotheekrente in 2019?
  Is er in de grafiek van de renteontwikkeling een trend te ontdekken?

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct