Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente prognose april 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in april? Dit is onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over de uitwerking van de nieuwe ECB-maatregelen.

Hypotheekrente verder gedaald

In maart is de hypotheekrente verder gedaald. De laagste hypotheekrente is op dit moment 1,25%. Dit is niet toevallig. Tijdens de vergadering van de Europese Centrale Bank op 10 maart is onder andere besloten om de refirente te verlagen van 0.05% naar 0.00%. Het is voor het eerst in 1,5 jaar dat de ECB deze beleidsrente aanpast.

Refirente omlaag

De refirente is het tarief dat banken betalen om geld te lenen van de centrale bank. Deze beleidsrente bepaalt mede de Euribor rente en dit is weer een belangrijke graadmeter voor de korte hypotheekrente. Veel geldverstrekkers hebben dan ook hun variabele hypotheekrente en de hypotheekrente 1 jaar vast verlaagd.

Verwachting korte hypotheekrente

Tijdens de persconferentie na afloop van de vergadering gaf ECB-voorzitter Draghi aan de refirente niet verder te verlagen. Hoewel dit mogelijk is, verwacht hij dat dit nodig zal zijn. We verwachten dan ook dat de hypotheekrente voor de korte rentevastperiodes in april op het huidige lage niveau blijft.

Opkoopprogramma geïntensiveerd

Ook bij de hypotheekrente verwachting voor de tarieven vanaf 1 jaar vast, speelt het beleid van de ECB een belangrijke rol. Vorige maand heeft de centrale bank besloten het opkoopprogramma uit te breiden en te verlengen tot 2017. De ECB gaat maandelijks meer onaantrekkelijke obligaties op van banken opkopen.

Verwachting lange hypotheekrente

Het opkoopprogramma werkt drukkend op de rente voor staatsleningen, onder ander de 10-jaars Nederlandse staatslening. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. We verwachten dan ook dat tarieven voor de lange rentevastperiodes in april verder dalen.


Bestedingen Eurozone

De Europese Centrale Bank houdt de rentes laag om de economie te stimuleren. Banken kunnen goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit moet ervoor zorgen dat de bestedingen in de Eurozone toenemen. Deze lage rente rekenen banken (deels) door in de hypohteekrente. Sparen wordt juist onaantrekkelijk gemaakt.

Marges mogelijk hoger

Het verschil tussen de marktrente voor de bank en de hypotheekrente voor de klant, wordt de marge genoemd. De kans bestaat dat banken in de toekomst een hogere marge gaan rekenen. Het Basel Comité dat toezicht houdt op de banken heeft besloten dat banken een hogere kapitaalbuffer moeten aanhouden voor de meer risicovolle (top)hypotheken. Dit kan op termijn zorgen voor een hogere hypotheekrente. Zie ook onze hypotheekrente verwachting voor 2016.

Hypotheekrente verlagen? Dit zijn de 3 mogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente prognose april 2016".

    • Beste heer Schippers. Bedankt voor uw opmerking. Het is inderdaad de hypotheekrenteverwachting voor april. Ik heb dit aangepast. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct