Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente prognose augustus

Wat doet de hypotheekrente in augustus? We hebben de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje gezet voor onze renteverwachting, onder andere over Griekenland en de inflatie.

Relatieve rust

De vorige prognose (juli) stond in het teken van de Griekse crisis. De verwachting was dat beleggers door de onzekerheid zouden kiezen voor de veilige Eurolanden. We zien dat in juli de kapitaalmarktrente hierdoor licht is gedaald (meer aanbod in de markt). Een vertrek van Griekenland uit de Eurozone is (uiteindelijk) afgewend. Op de financiële markten is nu sprake van relatieve rust.

Drie factoren

We zien de volgende drie factoren die de renteontwikkeling beïnvloeden:

  • Griekenland moet nu aan de eisen van Europa gaan voldoen. Dit zal de komende tijd voor spannende momenten blijven zorgen.
  • Ook de lage inflatie blijft de Eurozone parten spelen. Na een aantal maanden waarin de inflatie steeg, is deze in juli gelijk gebleven.
  • Daarbij is het opkoopprogramma van de ECB in volle gang.

Prognose lange hypotheekrente

De bovenstaande drie ontwikkelingen hebben een drukkend effect op de kapitaalmarktrente. Voor onze prognose combineren we dit met de relatieve rust waar de markten nu in verkeren. We komen dan tot de conclusie dat de hypotheekrente voor de lange rentevastperiodes in augustus op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt.

Verwachting korte rentevastperiodes

Over de korte rentevastperiodes (tot 1 jaar) kunnen we kort zijn. De ECB houdt vast aan het huidige rentebeleid, waardoor de marktrentes laag blijven. De korte hypotheekrente blijft daarom op het huidige lage niveau


Tip: schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet. Hier vind je meer uitleg over de renteverwachting.

Historie hypotheekrente prognose:

2016

2015

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct