Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente prognose augustus 2016

Hoe ontwikkelt de rente in augustus? Lees onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over de dalende hypotheekrente als gevolg van de Brexit.

Geldverstrekkers passen hypotheekrente aan

De onzekerheid na de Brexit-stemming, heeft voor een verdere daling van de marktrentes gezorgd. Beleggers kiezen voor ‘veilige’ beleggingen, onder andere in staatsobligaties. De rente op de kapitaalmarkt (bijvoorbeeld 10 jaars Nederlandse staatsrente) is hierdoor gedaald tot een historisch laag punt.

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de (met name de lange) hypotheekrente. Zoals verwacht hebben de meeste geldverstrekkers hun tarieven de afgelopen maand naar beneden aangepast. Vergelijk de actuele hypotheekrente.

Waat gaat de centrale bank doen?

Sinds de stemming voor een Brexit wordt ook gekeken naar de Europese Centrale Bank (ECB). Gaat de centrale bank extra maatregelen nemen als tegenwicht voor de onzekerheid in de markt? Het antwoord is tot dusver ‘nee’. Op 21 juli 2016 besloot de ECB de beleidsrente gelijk te houden en het huidige opkoopprogramma niet verder uit te breiden. Ze zien het huidige beleid als ‘effectief genoeg’.

Pas als de vooruitzichten verslechteren komt de centrale bank in actie. Dit kan kan al snel zijn. De Brexit raakt inmiddels niet alleen Britse banken, ook op het Europese vasteland daalt het vertrouwen en brengt de onzekerheid zelfs banken aan het wankelen. Volgens analisten komt de ECB al in september met extra maatregelen. Dan komt de beleidsraad weer bijeen om te vergaderen.

Hypotheekrente verwachting augustus

Tot die tijd verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft. Een lichte daling van de lange rente is echter niet uitgesloten. Een aantal geldverstrekkers moet de tarieven nog aanpassen aan de recente daling van de marktrente. Ook kan de financiële markt al anticiperen op extra stimuleringsmaatregelen van de ECB.

mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits. (al meer dan 32.500 abonnees)

Scherpste rentedaling voorbij

Voor de lange termijn is de vraag ‘?unnen de rentes nog veel verder dalen’ relevanter dan ‘wanneer gaan de rentes stijgen’.


Recent werd bekend dat de ECB mogelijk in de knel komt met het opkoopprogramma omdat de staatsleningen die hiervoor in aanmerking komen opraken. Dit is een nieuwe deuk in het vertrouwen van beleggers in de centrale bank.

Aan de ene kant worden de mogelijkheden van de ECB om de rente verder omlaag te drukken schaars. Aan de andere kant is het vertrouwen in economische groei (een voorwaarde voor een rentestijging) bij beleggers laag. Daarmee lijkt de scherpste rentedaling voorbij en naderen we de bodem van de lage hypotheekrente.

De renteontwikkeling op lange termijn bespreken we verder in onze hypotheekrente verwachting voor 2016.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct