Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente prognose december

De renteverwachting voor december wordt sterk beinvloed door de nieuwe crisismaatregelen van de ECB. Welk effect heeft dit op de hypotheekrente?

Aankondiging ECB

Eind oktober kondigde Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, aan dat de crisismaatregelen mogelijk worden uitgebreid. De Eurozone kampt namelijk nog steeds met een lage inflatie.

In de hoop de bestedingen aan te wakkeren maakt de ECB middels crisismaatregelen lenen goedkoop en sparen juist onaantrekkelijk. Dit is de belangrijkste oorzaak van de huidige lage hypotheekrente.

Vuurwerk verwacht

De markt verwachtte dan ook vuurwerk van de ECB, wanneer het bestuur op 3 december bij elkaar kwam om over nieuwe crisismaatregelen te beslissen. Verwacht werd dat de ECB het opkoopprogramma zal intensiveren en/ of verlengen. Ook kon de ECB besluiten de beleidsrentes te verlagen.

De markt speculeerde de afgelopen maand op de nieuwe steunmaatregelen. Vooruitlopend op het rentebesluit van de ECB daalde met name de korte (Euribor) rentes. Dit is inmiddels ook terug te zien in de hypotheekrente. De variabele hypotheekrente, die aan de Euribor gekoppeld is, is bij een aantal geldverstrekkers al gedaald.

Markten teleurgesteld

Na de vergadering van de ECB overheerst echter de teleurstelling. Weliswaar pompt de ECB nog eens 360 miljard in de economie door het opkoopprogramma te verlengen tot maart 2017, een verlaging van het basisrentetarief bleef uit. Beleggers hadden op meer gehoopt.

Hypotheekrente verwachting december

Rekening houdend met deze nieuwe maatregelen verwachten we dat de hypotheekrente in december licht verder daalt. Met de verlenging van het opkoopprogramma zullen de maatregelen van de ECB langer een drukkend effect hebben op de hypotheekrente.


Schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.

Historie hypotheekrente prognose:

2016

2015

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct