Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente prognose december 2016

Hoe ontwikkelt de rente in december? Lees onze hypotheekrente verwachting. Deze maand meer over de stijging van de hypotheekrente. Zet deze trend door?

Hypotheekrente stijgt

In november steeg de hypotheekrente voor het eerst in lange tijd. Geldverstrekkers reageerden met de renteverhoging op de stijging van de kapitaalmarktrente. Deze marktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

De afgelopen maand verwerkten we 35 rentestijgingen, waaronder een aantal geldverstrekkers die al voor een tweede keer de hypotheekrente verhogen. De hypotheekrente lijkt nog altijd niet volledig aangepast aan de gewijzigde marktomstandigheden. Nog bijna dagelijks ontvangen we renteverhogingen om te verwerken in het hypotheekrente-overzicht.

Zet deze trend door?

Zet deze stijgende trend door? Om deze vraag te beantwoorden kijken we als eerste naar de kapitaalmarktrente. Deze marktrente is gestegen naar een versterkt vertrouwen in economische groei.

Het 'Trump-effect'

Waar eerst werd gevreesd voor meer onzekerheid na de uitverkiezing van Trump tot President van de Verenigde Staten, lijkt nu sprake van het ‘Trump-effect’. De economie van de VS zit echter al tijden in de lift. Dit is aanleiding voor de FED om (waarschijnlijk) de beleidsrentes te verhogen. Beleggers anticiperen hier al op. Hun vertrouwen wordt versterkt door de belofte van Trump om meer binnenlands te investeren.

Rentebeleid Centrale Bank

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een belangrijke beslissing genomen: ze gaan door met opkopen van (staats)obligaties. Het huidige programma waarmee onaantrekkelijke leningen worden opgekocht, is verlengd tot eind 2017. Dit ruime monetaire beleid drukt op dit moment de kapitaalmarktrente en zal dit nog geruime tijd blijven doen.

Toch kan de hypotheekrente licht stijgen omdat de kapitaalmarkt ook wordt beïnvloed door de internationale handel en beleggersvertrouwen. Op basis bovenstaande ontwikkelingen verwachten we dat de hypotheekrente in december licht verder stijgt.

Tip: mail_outlineTip: Schrijf je in voor de renteflits. Je ontvangt maandelijks de hypotheekrente verwachting in je mailbox.


Bodem hypotheekrente bereikt

Dit betekent overigens niet dat de hypotheekrente vanaf nu alleen nog maar kan stijgen. Een italiaanse bankencrisis kan het opgebouwde vertrouwen weer teniet doen. Een lichte correctie naar beneden van de hypotheekrente is dan niet uitgesloten.

Met de historisch lage hypotheekrente van dit moment lijkt de bodem bereikt. De ECB heeft nog maar weinig munitie om de rentes verder te drukken en de economie groeit gestaag verder. De opwaartse en neerwaartse krachten zijn daarmee redelijk in evenwicht.

Topdrukte bij geldverstrekkers

Voor veel mensen is dit het moment om de lage hypotheekrente vast te leggen. Dit zorgt voor topdrukte bij de geldverstrekkers. Lees ook onze tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente prognose december 2016".

  1. Door nu een jaar langer op een licht bewegende lage hypotheekrente te blijven en de marktontwikkeling nog even aan te zien, kun je hem volgend jaar, of later, voor bijv. 10 jaar vast zetten en vervolgens als over 10jaar de rente veel hoger? is een jaar langer van de lage rente profiteren.

    Beantwoorden
  2. Geachte redactie, dank u wel voor het zo transparant mogelijk maken van uw informatie en kennis van zaken, daar hoef je van een bank helaas niet te verwachten, dat die jou heel transparant zullen benaderen. Succes verder met uw nieuwsbrieven.
    met vriendelijke groet,
    Robert Pentland.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct