Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente verwachting 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2016? We geven onze hypotheekrente verwachting op basis van recente ontwikkelingen in markt.

Update: hypotheekrente ontwikkeling 2019

Hypotheekrente laag

Met een laagste hypotheekrente van [custom:rente1]%, kunnen we met recht spreken van historisch laag. Op alle rentevastperiodes breekt de rente op dit moment records. Zo is de populaire hypotheekrente 10 jaar vast niet eerder zo laag geweest.
 

Profiteren van de lage hypotheekrente?Bereken je mogelijkheden >

Crisismaatregelen ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt al geruime tijd maatregelen om de economie in de Eurozone te stimuleren. In het kort: de ECB probeert de bestedingen in de eurozone aan te jagen door lenen (en consumeren) aantrekkelijk te maken en sparen onaantrekkelijk.

De centrale bank houdt hiervoor de beleidsrente laag en pompt maandelijks miljarden in de economie door onaantrekkelijke leningen op te kopen. Dit heeft een drukkend effect op de marktrentes. Banken kunnen goedkoop aan geld komen op de geldmarkt en kapitaalmarkt om uit te lenen.

De hypotheekrente is hierdoor laag. Hetzelfde geldt ook voor de rente voor geld lenen met een consumptief krediet en (helaas) ook voor de spaarrente.

Hypotheekrente verwachting 2016

de hypotheekrente verwachting is dalend

In maart heeft de ECB voor het laatst de crisismaatregelen geïntensiveerd. De beleidsrentes zijn verder verlaagd en is het opkoopprogramma uitgebreid en verlengd tot maart 2017.

Sinds oktober zijn de marktomstandigheden licht veranderd. De kapitaalmarktrente is voor het eerst in lange tijd gestegen. Dit komt onder andere door een hogere inflatieverwachting, een onverwachte groei van de Britse economie (ondanks de Brexit) en een mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank.

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Inmiddels hebben ook de eerste geldverstrekker hun hypotheekrente verhoogd, waaronder Woonfonds, Centraal beheer en Hypotrust. Tegelijkertijd zijn er nog steeds geldverstrekkers die hun rentes verlagen.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente gelijk blijft op het huidige lage niveau. De lange hypotheekrente zal eind 2016 bij een aantal geldvestrekkers licht stijgen. De komende maanden is het dus interessant om de hypotheekrente te volgen. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits.

Gaat de hypotheekrente stijgen in 2016?

Het lukt de ECB niet om de inflatie (algehele prijsstijging) op het gewenste niveau te krijgen van bijna 2%. ECB-president Draghi houdt daarom de optie open om in de toekomst verdere maatregelen te nemen. Daarnaast neemt de twijfel over de effectiviteit van ‘de geldpers’ van de ECB toe. De mogelijkheden van de centrale om de economie te stimuleren raken uitgeput.

De ECB kan hierdoor de druk op de marktrentes moeilijk nog verhogen. De bodem van de lage hypotheekrente lijkt daarmee in zicht. Dit betekent dat de hypotheekrente hooguit nog licht daalt en verder stabiel blijft op het huidige lage niveau.

Een mogelijke stijging van de hypotheekrente moet komen van verder economisch herstel. Als beleggers eenmaal vertrouwen krijgen en gaan speculeren op groei, kunnen op termijn de marktrentes gaan stijgen. Dit is echter een verwachting voor de lange termijn. Lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling in 2017.


Concurrentie op de hypotheekmarkt

De daling van de hypotheekrente wordt versterkt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. In 2015 hebben met name de pensioenfondsen zich geprofileerd met een lage hypotheekrente. Dit zet de traditionele banken onder druk om de marges op de hypotheekrente te verlagen. Daar komt bij dat er in 2016 meer mogelijkheden zijn om de hypotheekrente te verlagen.

In 2016 zijn de banken echter bezig met een comeback. Door maatwerk te leveren en de mogelijkheid om oude hypothekenproducten te sluiten, zijn banken populair bij huizenbezitters die willen oversluiten of verhuizen.

Historie hypotheekrente prognose:

2016

2015

Aanvullende informatie hypotheekrente verwachting:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting 2016".

 1. uw laatste mededeling is van 2016????
  we leven in coronatijd in 2020. wat is er allemaal niet gebeurt ondertussen??
  aanpassen is het minste wat gedaan kan worden.

  Beantwoorden
 2. hypotheekrenre gaat volgens mij geleidelijk stijgen, mede door de
  positieve verwachtingen ten aanzien van de Amerikaanse economie.
  Schandalig blijft wel dat bij het oversluiten van je hypotheek er eerst een opslag van 0,2% bij komt en dan ook nog een bedrag van 350 euro.
  Zo doet Rabo aan klantenbinding! is dit hun bedankje voor 40 jaar
  trouwe klant zijn?

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct