Hoe ontwikkelt de rente in juli? Lees onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over gevolgen van de Brexit voor de hypotheekrente.
De centrale bank wacht af
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de beleidsrentes sinds maart gelijk. De centrale bank wacht het effect af van de nog lopende crisismaatregelen. Naast staatsobligaties, koopt de ECB sinds juni voor het eerst bedrijfsobligaties op. Dit uitgebreide opkoopprogramma drukt extra op de kapitaalmarktrente. De hypotheekrente voor de lange rentevastperiodes is hierdoor in juni licht gedaald.
Britten stemmen voor Brexit
Op 23 juni stemden de Britten, met een kleine meerderheid, voor een vertrek uit de Europese Unie. Het Brexit-kamp vierde feest, de premier stapte op en de beurzen kelderden. De precieze gevolgen van de uitslag worden echter pas langzaam duidelijk. Zo zullen de onderhandelingen over de nieuwe status van Groot-Brittannië in de EU nog maanden in beslag nemen.
Meer onzekerheid na Brexit
In plaats van duidelijkheid, heeft de uitslag van het referendum voor meer onzekerheid gezorgd. Dit was voor kredietbeoordelaars de reden om de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië te verlagen. De Britten zijn de zijn hoogste status van kredietwaardigheid kwijt. Dit maakt Britse staatsleningen minder aantrekkelijk, voor beleggers die niet in Ponden beleggen.
Door de onzekerheid na de Brexit zijn beleggers op zoek naar veilige beleggingen. Staatsobligaties zijn hierdoor in trek, met name van landen met een hoge kredietwaardigheid. Hierdoor daalt de kapitaalmarktrente in deze landen. Zo is de rente voor een 10 jaars Nederlandse Staatslening na 23 juni naar een historisch dieptepunt gedaald.
Hypotheekrente verwachting juli
De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente voor de lange rentevastperiodes, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast. Onze verwachting is dan ook dat de lange rente in juli op het huidige lage niveau blijft of licht verder daalt. Ook de korte hypotheekrente zal op het huidige lage niveau blijven.
Renteverhoging verder weg
De onzekerheid rondom de Brexit remt ook de economische groei. Bedrijven stellen investeringen uit en aandelen worden minder waard. Niet alleen in Groot-Brittannië, maar wereldwijd. Begin juni kwam de ECB nog met een verhoging van de groeiverwachting van 1,4 naar 1,6%. Nu houden analisten serieus rekening met een groeivertraging.
Een renteverhoging, die het moet hebben van economisch herstel, is hierdoor verder weg. De vraag is in hoeverre de ECB kan blijven afwachten. ECB-voorzitter Draghi heeft meermaals geroepen alles in het werk te stellen om de doelstellingen voor economische groei in de Eurozone te halen. Nieuwe maatregelen van de centrale bank zijn hierdoor niet uitgesloten.
De renteontwikkeling op lange termijn bespreken we in onze hypotheekrente verwachting voor 2016.
Niet allen 2 jaar tarief verhoogd maar ook 13-jaarstarief geheel tegen de markt in.
Beste,
Ik moet tegen eind dit jaar een hypotheek afsluiten. Is het verstandig om hiermee nog even te wachten of kan ik beter nu al een offerte aanvragen en een rente vast leggen.
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Met vriendelijke groet,
Alexander Hendriks