Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Hypotheekrente prognose juni 2016

  Door: Roel 7315 keer gelezen
Hypotheekrente prognose juni 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juni? Lees onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over de ijzers in het vuur van de ECB.

Extra miljarden

De afgelopen maand kocht de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst 80 miljard Euro aan obligaties op. Eerder was dit nog 60 miljard. Het was één van de maatregelen uit het Rentebesluit van de ECB van 11 maart dit jaar.

De markt lijkt echter niet onder de indruk van de extra miljarden. Zo reageerde de wisselkoers nauwelijks en de inflatie, waar het de ECB allemaal om te doen is, daalt zelfs. De centrale bank heeft echter nog een ijzer in het vuur, in de vorm van een kredietfaciliteit (TLTRO) om banken te stimuleren meer krediet te verlenen.

Hypotheekrente verwachting juni

De ECB zal in juni het effect van deze maatregel afwachten. We verwachten daarom dat de centrale bank in het nieuwe rentebesluit op 2 juni niets onderneemt. De hypotheekrente zal daarom in juni op het huidige lage niveau blijven.

Tip: Schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.

Effectiviteit van de ECB

Ondertussen wordt openlijk getwijfeld aan de effectiviteit van het lage-rente-beleid van de ECB. Niets doen is echter geen optie. Dit laat de lage inflatie niet toe. Het is dus de vraag wat de volgende stap wordt van de centrale bank. ECB-president Draghi heeft aangegeven de beleidsrente niet verder te verlagen.

De ECB gaat waarschijnlijk het opkoopprogramma opnieuw intensiveren. Aan het einde van het tweede kwartaal gaat de ECB obligaties van bedrijven opkopen. Dit staat al gepland. Verder kan het opkoopprogramma verruimd en verlengd worden. Mogelijk deze zomer al.

Bodem hypotheekrente bereikt

Ook als de ECB besluit om het opkoopprogramma te intensiveren, is het maar de vraag of hierdoor de (lange) hypotheekrente verder daalt.

Het einde van wat de centrale bank kan doen om de economie te stimuleren lijkt daarmee in zicht. Dit is de reden om aan te nemen dat de hypotheekrente de bodem heeft bereikt en mogelijk nog slechts enkele tienden daalt.

Rente-acties banken

Dan rekenen we buiten de rente-acties waar geldverstrekkers soms mee komen. Een recent voorbeeld is ABN AMRO die met een extreme renteverlaging de laagste hypotheekrente tot onder 1 procent brengt. Dergelijke stunts zetten de concurrentie even op scherp, maar zijn meer bedoeld om de bank (opnieuw) te positioneren. De extreem lage rente is interessant voor een beperkte doelgroep, maar zal niet tot een nieuwe ronde renteverlagingen leiden.

Voor de renteontwikkelinge op lange termijn, zie onze hypotheekrente verwachting voor 2016.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.